Ολάντ: Η Βρετανία να αναλάβει τις ευθύνες της όσον αφορά ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

12:47 22/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Να αναλάβει τις ευθύνες της» καλεί ο Γάλλος πρόεδρος τη Βρετανία, και να υποδεχθεί τους ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα στη Γαλλία ενώ έχουν συγγενείς στη Βρετανία.

«Η Γαλλία αναλαμβάνει το δικό της μερίδιο στην ευρωπαϊκή προσπάθεια και αναμένει από τους εταίρους της να κάνουν το ίδιο, κυρίως όταν πρόκειται για ασυνόδευτους ανήλικους», επισήμανε την Τρίτη ο πρόεδρος της Γαλλίας

στη διάρκεια διάσκεψης που διοργανώθηκε στο Παρίσι για την τύχη των 250 εκατ. παιδιών που ζουν σε εμπόλεμες ζώνες.

Η υποδοχή των ασυνόδευτων αυτών ανήλικων προσφύγων από τη Βρετανία, αποτελεί σημαντικό σημείο τριβής μεταξύ των δύο χωρών.

«Εμείς κάναμε την προσπάθεια να τους προσφέρουμε καταφύγιο, να τους υποδεχθούμε. Θέλουν να πάνε στη Βρετανία. Έχουμε συμφωνίες με αυτήν τη φιλική και γειτονική χώρα, αυτές θα πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές», υπενθύμισε ο πρόεδρος Ολάντ.

Η δήλωση αυτή έτυχε παγερής υποδοχής από το Λονδίνο, όπου εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε ότι γίνεται «σημαντική δουλειά» για να «υποδεχθούμε αυτούς που ζητούν άσυλο και τα ευάλωτα παιδιά που φτάνουν από τη Γαλλία».

«Η δουλειά αυτή συνεχίζεται, δεν αποδέχομαι την υπόθεση ότι δεν εργαζόμαστε αρκετά», σημείωσε.

Σε επίσκεψή του στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ ζήτησε την επανεξέταση των φακέλων των ανηλίκων οι οποίοι έχουν προσφύγει κατά της απόρριψης από τις βρετανικές αρχές της υποδοχής τους στη Βρετανία, σύμφωνα με γαλλική πηγή.

Η βρετανική κυβέρνηση δέχθηκε έντονη κριτική από τους υπέρμαχους των δικαιωμάτων των προσφύγων μετά την ανακοίνωση που έκανε στις αρχές του Φεβρουαρίου ότι θα δεχθεί μόνον 350 από αυτούς τους ανήλικους, δηλαδή αριθμό που απέχει πολύ από τα 3.000 παιδιά που αναφέρονταν όταν ετίθετο σε εφαρμογή το πρόγραμμα.

Μέχρι στιγμής η Βρετανία έχει υποδεχθεί 388 ανήλικους, τους οποίους προώθησε σε κέντρα υποδοχής που δημιουργήθηκαν ειδικά γι’ αυτούς.

Οι ανήλικοι αυτοί είναι παιδιά που προέρχονται από την «ζούγκλα» του Καλαί, στη βόρεια Γαλλία, την οποία διέλυσαν στα τέλη του Οκτωβρίου οι γαλλικές αρχές.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ολάντ, Βρετανία,olant, vretania