Κομοτηνή:Ελένη Μαλούπα: «Να υπογράψει η Ελλάδα την συνθήκη Ναγκόγια-προστασία φυτογενών πόρων-

12:40 22/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σχολή Αγρού θα λειτουργήσει από τον ερχόμενο Απρίλη-Μάη και στον Έβρο και συγκεκριμένα στην Αλεξ/πολη και στην Νέα Ορεστιάδα.


Σε αυτά τα δύο τμήματα θα μπορούν να συμμετέχουν 30 -40 άτομα, στα οποία θα αναλυθούν τεχνικές και θα δοθούν συμβουλές για την καλύτερη αξιοποίηση των ΑΦΦ, τα οποία μπορουν να δώσουν τεράστια ώθηση στον πρωτογενή τομέα, ειδικά στην δύσκολη συγκυρία της κρίσης.
Όπως αποκάλυψε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, η τακτική ερευνήτρια, Δ/ντρια

Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών πόρων, Δρ Ελένη Μαλούπα, μπορούν να προκύψουν ανάλογα Σχολεία Κτηνοτροφίας διαδίδοντας ορθές πρακτικές. Επίσης στους στόχους είναι να ενταχθεί και μια διαδικασία εκπαίδευσης, στην οποία μπορούν να ενταχθούν Γεωτεχνικοί, Βιολόγοι-Δασολόγοι.

Στο μεταξύ πιστοποιήθηκαν οι πρώτοι 7 εκπαιδευόμενοι στο αντικείμενο της αναπαραγωγής-καλλιέργειας-μεταποίησης και εμπορίας Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών (ΑΦΦ), στον ΕΛΓΟ Δήμητρα στη Θέρμη Θες/νίκης, όπου υπήρχαν και συμμετοχές από τη Θράκη.
Οι ωφελούμενοι παρακολούθησαν 300 ώρες κατάρτισης και στο πλάϊ τους θα μπορούν να μαθητεύσουν κι άλλοι ενδιαφερόμενοι στον τομέα των ΑΦΦ.
Σύμφωνα με την κ. Μαλούπα, θα επαναληφθεί το πρόγραμμα κατάρτισης, απλά θα γίνει διαχωρισμός των φάσεων, προκειμένου να είναι πιο απλό στη συμμετοχή των ενδιαφερομένων.
Εξ άλλου η κ. Μαλούπα στάθηκε και σε ένα άλλο ενδιαφέρον κομμάτι αυτό της ανθοπαραγωγής κοπτόμενων ανθέων, καθώς θα παρουσιάσει μια σχετική ομιλία στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή.
Αξίζει ωστόσο να υπογραμμισθεί πως η Ελλάδα δεν έχει ακόμα υπογράψει την Συνθήκη της Ναγκόγια, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να έχει ο καθένας την πρόσβαση στους φυτογενείς πόρους και να τους αφαιρεί χωρίς έλεγχο, από κάποια χώρα. «Στον ευρωπαϊκό κατάλογο υπάρχουν 140 αυτοφυή Ελληνικά ενδημικά φυτά, που διακινούνται από φυτώρια εξωτερικού και κάποτε και η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει την διαδικασία εγγραφής, στον κατάλογο αυτό και να εμπορεύεται η ίδια τα αυτοφυή φυτά της και όχι να πληρώνει για τα δικά της φυτά, όπως η Λαδανιά της Χαλκιδικής, από Γερμανική εταιρεία και άλλα ακόμα 20 ενδημικά», τόνισε η κ. Μαλούπα καλώντας τα αρμόδια υπουργεία να επιληφθούν επί των υποθέσεων αυτών!

Keywords
Τυχαία Θέματα