Ισχυροί τριγμοί με Μπαμπινιώτη

ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. αντέδρασαν στην προοπτική αλλαγής του νόμου
που είχαν ψηφίσει από κοινού

Των Παναγη Γαλιατσατου - Αποστολου Λακασα

Εντονη αναταραχή στην κυβέρνηση προκάλεσε η πρωτοβουλία του υπ. Παιδείας κ. Γ. Μπαμπινιώτη να αναστείλει την ισχύ του νόμου για τα ΑΕΙ, που είχε εγκριθεί με ιστορικά ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή. Ο υπουργός άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο παραίτησης.

«Η εξέλιξη των πραγμάτων θα δείξει αν αξίζει να συνεχίσω την προσπάθεια» είπε, ωστόσο το θέμα διευθετήθηκε μετά τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Π. Καψής διαβεβαίωσε ότι η αποσύνδεση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ από την εκλογή των νέων διοικήσεων των ΑΕΙ -των Συμβουλίων Ιδρύματος (Σ.Ι.)- αφορά μόνο το 2012 και υπογράμμισε ότι «η απόφαση και η οδηγία του πρωθυπουργού είναι η πλήρης εφαρμογή του νόμου». Αυτό, κατά κυβερνητικές πηγές, προτίθεται να το καταστήσει σαφές προσωπικά ο κ. Παπαδήμος. Παρά την προσπάθεια του Μαξίμου να υποβαθμίσει το θέμα, ήταν σαφής η ενόχληση κυβερνητικών στελεχών από την «ασάφεια» του κ. Μπαμπινιώτη σε σχέση τόσο με την αποδέσμευση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ από την εκλογή Σ.Ι. όσο και το εύρος της αναθεώρησης του νόμου που θα εξετάσει η επιτροπή πρυτάνεων που συνέστησε. Αυτό ακριβώς ήταν το αντικείμενο της συζήτησης που είχε ο πρωθυπουργός με τον υπ. Παιδείας την Τρίτη, και εκεί σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τού υπέδειξε ότι η απόκλιση από τον νόμο για τη χρηματοδότηση -επειδή τα ΑΕΙ υπέστησαν ζημιές στα αποθεματικά τους λόγω PSI- μόνο φέτος μπορεί να γίνει αποδεκτή και «έθεσε τα όρια των παρεμβάσεων». Ατυχή χαρακτήριζαν, πάντως, κυβερνητικά στελέχη την επιλογή ως μέλους της επιτροπής του πρύτανη του ΑΠΘ κ. Ι. Μυλόπουλου, που είχε πρωτοστατήσει στις αντιδράσεις κατά του νόμου.

Οι εξαγγελίες Μπαμπινιώτη προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων. Η προκάτοχός του κ. Α. Διαμαντοπούλου επισήμανε σε αυστηρό ύφος ότι «οι αλλαγές σε ένα νόμο δεν γίνονται με εξαγγελίες, αλλά με συγκεκριμένες διαδικασίες που περνούν από τη Βουλή» και τόνισε «ότι πρέπει να γίνει συζήτηση στο υπουργικό και να τοποθετηθούν τα κόμματα», ενώ μετέφερε την ενόχλησή της στον πρωθυπουργό ζητώντας πλήρη εφαρμογή του νόμου. Στην υπόθεση παρενέβη ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κ. Μητσοτάκης, που καταλόγισε στον κ. Μπαμπινιώτη ότι ετοιμάζει υποχώρηση και πρόσθεσε ότι η «αναστολή της ισχύος του εξυγιαντικού νόμου δεν είναι μόνο ένα τραγικό λάθος που γυρίζει την παιδεία χρόνια πίσω, αλλά είναι και ένα μήνυμα προς όλους ότι μπορούν με επιτυχία να αρνηθούν τη νομιμότητα, όταν δεν τους συμφέρει». Την πρωτοβουλία Μπαμπινιώτη επέκριναν επίσης η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Φ. Γεννηματά και η ΔΗΣΥ. Την παραίτηση Μπαμπινιώτη ζήτησε ο πρόεδρος της Δράσης κ. Στ. Μάνος. Ο αναπληρωτής υπ. Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, πάντως, διαβεβαίωσε ότι η επιτροπή έχει μόνο μια εντολή, «να μελετήσει ζητήματα για το πώς θα προχωρήσει η εκλογή των συμβουλίων εντός μηνός».

Στην ακαδημαϊκή κοινότητα οι ανακοινώσεις Μπαμπινιώτη προκάλεσαν αντικρουόμενες

Keywords
Τυχαία Θέματα