Καμία παρέκκλιση στο νόμο για τα ΑΕΙ

Δεν θα υπάρξει καμιά παρέκκλιση στην εφαρμογή του νόμου για τα ΑΕΙ, διαμήνυσε χθες με απόλυτα κατηγορηματικό τρόπο το Μέγαρο Μαξίμου μετά την «εμπλοκή» που παρουσιάστηκε και την αντιπαράθεση της Αννας Διαμαντοπούλου με τον νυν υπουργό Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτη. Ο υπουργός είχε νωρίτερα απειλήσει με παραίτηση υπό την πίεση των αντιδράσεων που προκάλεσαν οι προθέσεις του για αλλαγή του νόμου.

Της Χαράς Καλημέρη και της Κατερίνας Γαλανού

Τη θέση ότι η μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση θα εφαρμοστεί διατύπωσε

με καθαρό και αδιαμφισβήτητο τρόπο ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, τόσο κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με το Γ. Μπαμπινιώτη όσο και στη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε με πρωτοβουλία του υπουργού μετά την απειλή παραίτησής του. Ο κ. Μπαμπινιώτης διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι δεν είναι στις προθέσεις του να αλλάξει το νόμο.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλος, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό ζήτησε την απαρέγκλιτη εφαρμογή της μεταρρύθμισης στα ΑΕΙ.

Διευκρινίζοντας τυχόν παρανοήσεις που δημιουργήθηκαν είτε σε στελέχη της πανεπιστημιακής κοινότητας είτε του υπουργείου Παιδείας σχετικά με το ρόλο της επιτροπής την οποία ανακοίνωσε ο κ. Μπαμπινιώτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής ξεκαθάρισε ότι «η επιτροπή που συγκροτήθηκε έχει στόχο απλώς να διερευνήσει τρόπους για την καλύτερη εφαρμογή του νόμου» και ότι η «απεμπλοκή» της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων από την εφαρμογή του νόμου γίνεται μόνο για το 2012 και προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

«Υπήρξε σημαντικό πρόβλημα και έπρεπε να δοθεί άμεσα μια απάντηση. Σας επαναλαμβάνω ότι η οδηγία δόθηκε μόνο για τον προϋπολογισμό του 2012, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή τα πανεπιστήμια έχουν τεράστιο οικονομικό πρόβλημα. Σ\' αυτό απάντησε ο πρωθυπουργός και σε τίποτε άλλο» κατέληξε ο κ. Καψής.

Νωρίτερα χθες και υπό την πίεση των αντιδράσεων που προκάλεσαν οι αποφάσεις του για «πάγωμα» του νόμου, ο κ. Μπαμπινιώτης είχε απειλήσει με παραίτηση. «Η εξέλιξη των πραγμάτων τις επόμενες ημέρες θα δείξει αν έχει νόημα να συνεχίσω αυτή την προσπάθεια» ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του.

Ο υπουργός Παιδείας εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε την αποσύνδεση για φέτος της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων από την εκλογή Συμβουλίων Ιδρύματος, καθώς και τη συγκρότηση επιτροπής για να εξετάσει τις δυσλειτουργίες του νόμου και διαβεβαίωσε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί. «Έχω ανοίξει έναν νέο διάλογο με τις πανεπιστημιακές αρχές με αδιαπραγμάτευτη βάση την εφαρμογή του νόμου... Ενας τέτοιος διάλογος, όμως, για να καρποφορήσει δεν μπορεί να ξεκινάει με απειλές όπως είναι η διακοπή της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, που αν ποτέ πραγματοποιηθεί θα οδηγήσει σε διακοπή της λειτουργίας των πανεπιστημίων και σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις» σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Ούτε με απειλές ούτε με ανταρσία ούτε με αστυνομικές δυνάμεις μπορε

Keywords
Τυχαία Θέματα