Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Πρόταση για τα δάνεια των εργαζομένων και των ανέργων- Μη καταβολή των δεδουλευμένων στο πρόγραμμα ΗΡΩΝ

Γ’ ΕΛΜΕ-ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
Πρ. Κορομηλά 51,
ΤΚ 54622
τηλ./φαξ. 2310229389
gelmeth3 @yahoo.gr


Πρόταση του ΔΣ της Γ’ ΕΛΜΕ-ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ για την περικοπή του κεφαλαίου και των επιτοκίων των δανείων των εργαζομένων και την πλήρη κατάργηση της αποπληρωμής για τους ανέργους.

Η δραματική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πλατιά λαϊκά στρώματα εξ’ αιτίας της καταστροφικής -αντιλαϊκής πολιτικής που ασκείται διαρκώς και η οποία

έχει παροξυνθεί την τελευταία διετία των κυβερνήσεων των Μνημονίων Ε.Ε και ΔΝΤ είναι αναμφισβήτητη.
Το συνολικό, πραγματικό εισόδημα της πλειοψηφίας των εργαζομένων έχει μειωθεί από 30% έως και 50% αυτά τα δύο τελευταία χρόνια.
Στις συνθήκες αυτές ο οικογενειακός προγραμματισμός ώστε να εξασφαλιστούν ακόμη και αυτά τα στοιχειώδη αγαθά της επιβίωσης έχει καταστεί άλυτο μαθηματικό πρόβλημα και οι πολίτες εργαζόμενοι και κυρίως άνεργοι που δυστυχώς πληθαίνουν με εκρηκτικό ρυθμό αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν στις πιεστικές δανειακές υποχρεώσεις τους και βρίσκονται σε απόγνωση..
Το οξύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα στεγαστικά – επισκευαστικά δάνεια που αφορούν στη λαϊκή κατοικία, που έπρεπε να αποτελεί δωρεάν κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα, βασικό στοιχείο της ποιότητας ζωής των εργαζομένων.
Στις σημερινές συνθήκες πλήρους ανατροπής όλων των εισοδηματικών δεδομένων είναι αδιανόητο, βάρβαρο και παράλογο οι τράπεζες που έχουν ενισχυθεί πολλαπλώς και προκλητικά από τον Κρατικό Προϋπολογισμό δηλ. τα χρήματα των πολιτών και από τις δανειακές συμβάσεις που στραγγαλίζουν τη χώρα και οι οποίες έχουν αποκομίσει αμύθητα κέρδη το προηγούμενο διάστημα, όπως και τo Tαχυδρομικό Tαμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, να διεκδικούν την εξόφληση των δανείων των πολιτών με τους όρους του χθες, όροι που ήταν ήδη ληστρικοί με υπέρογκα επιτόκια πολύ πάνω από τον πληθωρισμό της εποχής .
Οι ρυθμίσεις-τσιρότα που αναγγέλθηκαν π.χ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, δεν ικανοποιούν με κανένα τρόπο τους δανειολήπτες, είναι αποσπασματικές και έχουν μείνει ήδη στα χαρτιά.
Είναι πλέον ξεκάθαρο πως πρέπει να υπάρξει πλήρης αναθεώρηση των όρων αποπληρωμής των δανείων των εργαζομένων με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Δεν αποτελεί πρόσφορη λύση η απλή επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων η οποία επιμένει να φορτώνει μονομερώς δυσβάσταχτα βάρη στον εργαζόμενο και τον υποχρεώνει να πληρώνει πλέον εφ’ όρου ζωής το δάνειο, αυτός και/η τα παιδιά του.
Το αίτημα για μείωση του κεφαλαίου των στεγαστικών δανείων είναι κοινωνικά δίκαιο, ώριμο και ρεαλιστικό. Ήδη πολλές δικαστικές αποφάσεις δικαιώνουν δανειολήπτες που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους εξ’ αιτίας της οικονομικής κρίσης.

Στα πλαίσια αυτά το Διοικητικό Συμβούλιο της Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης εκτιμά πως από κοινού το Συνδικαλιστικό Κίνημα τόσο του Ιδιωτικού όσο και του

Keywords
Τυχαία Θέματα