ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας: Αξιολόγηση: Το εθνικό σχέδιο για την «νομιμοποίηση» των απολύσεων και του νέου μεσαίωνα του σχολείου

ΕΛΜΕ ΝΟΤΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

Άλιμος, 28 Απριλίου 2012

Δημόσιο σχολείο ώρα μηδέν

Αξιολόγηση: Το εθνικό σχέδιο για την «νομιμοποίηση» των απολύσεων και του νέου μεσαίωνα του σχολείου.

Έχουμε μπει στο τελικό στάδιο για την εφαρμογή και στο χώρο της Δημόσιας Παιδείας του πιο καταστροφικού σχεδίου μετά τη Μεταπολίτευση για την ολοκληρωτική άλωση του Σχολείου σε όλους τους τομείς.

Έχουν ήδη νομοθετήσει στα πλαίσια του «νέου» μισθολογίου-φτωχολογίου (Μνημόνιο 1) τη σύνδεση μισθού-βαθμού-μονιμότητας με την αξιολόγηση και τη συνδέουν (Μνημόνιο 2) και με απολύσεις στο δημόσιο.

Μένει

μόνο μέχρι το καλοκαίρι να υπογραφεί Π.Δ. για το πώς θα γίνεται στους εκπαιδευτικούς.

Αυτή την πολιτική θα προσπαθήσουν να την εξωραΐσουν στο όνομα της βελτίωσης της ποιότητας του σχολείου και του εκπαιδευτικού όπως με την εκποίηση της ζωής μας στο όνομα της σωτηρίας της πατρίδας.

Για το Δημόσιο Σχολείο και για τον κλάδο έρχεται η πιο μεγάλη και πιο δύσκολη σύγκρουση. Κανένας δεν πρέπει να παραπλανηθεί.

Να κάνουμε φανερή με όλους τους τρόπους την ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ και στον κλάδο και στην κοινωνία αν θέλουμε να έχει μέλλον το Δημόσιο Σχολείο.

Ορισμένες βασικές εκτιμήσεις:

- Βασική λειτουργία της αξιολόγησης είναι η απόκρυψη-συσκότιση των ευθυνών της πολιτείας για τη κατάσταση της Δημόσιας Εκπαίδευσης και η μεταφορά των ευθυνών για τα προβλήματα, τα κενά, και τις στρεβλώσεις του σχολείου στις πλάτες των Εκπαιδευτικών.

- Το σχέδιο «αξιολόγησης» συνδέεται άμεσα με το νέο σχολείο της αγοράς, του ανταγωνισμού, της φτηνής κατάρτισης, της αποσπασματικής και επιφανειακής γνώσης που θέλουν να δημιουργήσουν.
Η κύρια πλευρά της αξιολόγησης θα είναι η διάλυση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών. Εκτός από τη μισθολογική και εργασιακή καθήλωση, μέσω κυρίως της κατηγοριοποίησης των Εκπαιδευτικών θα χτυπηθούν κυρίως μεταθέσεις, αποσπάσεις, οργανικότητα και τελικά η μονιμότητα αντιμετωπίζοντας για πρώτη φορά τον εφιάλτη των απολύσεων.

- Η «αξιολόγηση» της σχολικής μονάδας, η οποία στην πιο ακραία έκφραση της μπορεί να συνδέεται με τις εξεταστικές επιδόσεις των μαθητών εκτός του ισοπεδωτικού της χαρακτήρα, θα χωρίζει τα σχολεία σε κατηγορίες, θα οξύνει τον μεταξύ τους ανταγωνισμό, δηλητηριάζοντας εκπαιδευτικές και κοινωνικές σχέσεις, διαφοροποιώντας τους τρόπους χρηματοδότησης, βάζοντας τους χορηγούς από το παράθυρο και τους γονείς να στηρίζουν οικονομικά τη λειτουργία, οδηγώντας πολλά σχολεία στο μαρασμό και τελικά στο κλείσιμο.

- Η «αξιολόγηση» του Εκπαιδευτικού θα πλήξει την ίδια την ουσία του Εκπαιδευτικού λειτουργήματος, χειραγωγώντας τη συνείδησή του, υπονομεύοντας την παιδαγωγική ελευθερία και ανεξαρτησία του που είναι βασικές προϋποθέσεις της ύπαρξης και λειτουργίας του Δημόσιου Σχολείου.

- Το πλαίσιο της αξιολόγησης που επιβάλλουν ορίζει τον διευθυντή και τον σχολικό σύμβουλο ως κριτές που με τις εκθέσεις τους θα καθορίζουν τις τύχες και την εξέλιξη των Εκπαιδευτικών. Δίνοντας τέτοιες εξουσίες σε μονοπρό

Keywords
Τυχαία Θέματα