Πώς θα τα αποφύγουµε

Μερικώς υδρογονωμένα ή υδρογονωμένα φυτικά έλαια βρίσκουμε σε μεγάλη γκάμα προϊόντων: σε τυποποιημένα αρτοσκευάσματα, όπως κρουασάν, μπισκότα και σφολιατοειδή, σε έτοιμα γλυκίσματα, όπως γκοφρέτες και ντόνατς, σε παγωτά, τετηγμένα τυριά, ροφήματα σοκολάτας, ορισμένους τύπους μαργαρίνης (κυρίως τις πιο φθηνές και ανώνυμες μάρκες), πατατάκια, κράκερ, ποπ κορν

που ετοιμάζονται σε φούρνο μικροκυμάτων, έτοιμα μείγματα ζαχαροπλαστικής, μπάρες δημητριακών χαμηλής ποιότητας και στα είδη ταχυφαγείου, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις τηγανητές πατάτες. Τεχνητά τρανς λιπαρά μπορούμε όμως να «παραγάγουμε» και εμείς στο σπίτι μας, χρησιμοποιώντας το ίδιο λάδι πολλές φορές στο τηγάνισμα.

Για να τα αποφύγουμε, προσπαθούμε να μην καταναλώνουμε τα παραπάνω προϊόντα. Μόνος τρόπος για να τα εντοπίζουμε είναι να διαβάζουμε προσεκτικά τα συστατικά που αναγράφονται στις συσκευασίες. Οπου βλέπουμε «μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια», «επεξεργασμένα φυτικά έλαια», «μερικώς υδρογονωμένα πολυακόρεστα» μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι περιέχουν τρανς λιπαρά. Αν βρίσκονται στα τρία πρώτα συστατικά, καθώς και αν το τρόφιμο είναι υψηλής περιεκτικότητας σε συνολικό λίπος, πιθανόν να υπάρχουν μεγάλες ποσότητες τρανς λιπαρών.

«Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω», λέει στο «Κ» η Αντωνία Τριχοπούλου, ιατρός, βιοπαθολόγος και υγιεινολόγος. «Ξέρουμε ότι πλέον οι κάτω των 35 ετών λαμβάνουν τις μισές θερμίδες τους από γεύματα εκτός σπιτιού. Αυτό που μπορούμε είναι να ετοιμάζουμε κάτι για να πάρουμε μαζί στη δουλειά και, όταν χρειαστεί να φάμε έξω, να προτιμάμε γεύματα με μικρότερη επικινδυνότητα. Είναι προτιμότερη μια αραβική πίτα ή ένα ποιοτικό σουβλάκι από ένα μπέργκερ ή τηγανητά, ενώ αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι να είμαστε ενημερωμένοι ως καταναλωτές. Η κρίση είναι άλλοθι. Με τα ίδια χρήματα που πληρώνουμε σε εύκολα και φθηνά γεύματα μπορούμε να πάμε στη λαϊκή και να προμηθευτούμε υλικά για απλά και υγιεινά φαγητά. Δεν είναι μόνο η τιμή, είναι και η ευκολία που συχνά μας οδηγεί στις ανθυγιεινές επιλογές».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς,pos