Με σήμα το γαϊδουράκι

Με το νερό της ηφαιστειακής γης, εξαιρετικής ποιότητας βύνη από τη Γερμανία και την Αυστρία, σπάνια είδη λυκίσκου από τη Νέα Ζηλανδία, το Ορεγκον των ΗΠΑ, την Τσεχία, τη Σλοβενία και µε µαγιές από το Βέλγιο και την Αµερική, τέσσερις καλοί φίλοι ένωσαν τις δυνάµεις τους και έστησαν στη Μέσα Γωνία της Σαντορίνης ένα ζυθοποιείο που φιλοδοξεί να συνδέσει το όνοµα του νησιού µε την καλή µπίρα. Την

πολυπολιτισµική οµάδα συνθέτουν ένας Σέρβος ζυθοποιός, ο Boban Krunic, ένας Άγγλος οινέµπορος, ο Steve Daniel, µια πολυτάλαντη Αµερικανίδα, η Majda Anderson, και ο Έλληνας οινολόγος και οινοπαραγωγός Γιάννης Παρασκευόπουλος.

Η Ζυθοποιία Σαντορίνης παράγει σήµερα 3 φρέσκες, απαστερίωτες και αφιλτράριστες µπίρες, που, µε σήµα το γαϊδουράκι, έχουν κατακτήσει ήδη την τοπική αγορά και προσπαθούν να ανταποκριθούν και στην υψηλή ζήτηση που έχουν εκτός Θήρας. Είναι η ατίθαση lagered ale «Yellow Donkey», η στρογγυλή και πυκνή -επίσης lagered ale, που «ολισθαίνει» ελαφρώς προς την πλευρά ale- Red Donkey και η, περιορισµένης εµφιάλωσης, πικρή και σοβαρή Crazy Donkey, η πρώτη καθαρόαιµη Indian Pale Ale που έγινε ποτέ στην Ελλάδα και αντιπροσωπεύει το 15% της παραγωγής του ζυθοποιείου.

«Επειδή προερχόµαστε από το χώρο του κρασιού, έχουµε µάθει στο ρίσκο. Εµπιστευτήκαµε την ιδέα µας και αδιαφορήσαµε για την κρίση», σηµειώνει ο Γιάννης Παρασκευόπουλος. «Στόχος µας είναι σύντοµα να χρησιµοποιήσουµε και ντόπιο κριθάρι. Την επόµενη χρονιά θα παραγάγουµε 70.000 λίτρα και ελπίζουµε σύντοµα να καταφέρουµε να διπλασιάσουµε τις ποσότητες. Το ενδιαφέρον είναι ότι µέχρι να ασχοληθώ µε την µπίρα την έβλεπα σαν εχθρό, γιατί αντιλαµβανόµουν ότι στερούσε µερίδιο από το κρασί. Πλέον οι δύο δραστηριότητες είναι εντελώς συµπληρωµατικές. Γιατί στην οινοποίηση, από τη µια πρέπει να αποδεικνύεις συνεχώς τη δουλειά σου µέσα από πολύ σκληρές συνθήκες και αστάθµητους παράγοντες, µε πρώτο και καλύτερο την πρώτη ύλη, την οποία δεν ελέγχεις απόλυτα γιατί έχεις να αναµετρηθείς µε τον καιρό. Από την άλλη, στην µπίρα συµβαίνει ακριβώς το αντίθετο: παράγεις όποτε θέλεις, όσο θέλεις, µε απολύτως ελεγχόµενη πρώτη ύλη, µε άπειρες συνταγές και µε όπλο τη φαντασία σου...»

Δοκιμάστε

Yellow Donkey (Lagered Ale)Red Donkey (Lagered Ale)Crazy Donkey (Indian Pale Ale)

Ζυθοποιία Σαντορίνης, Σαντορίνη, Μέσα Γωνιά, τηλ. 22860 30 268, www.santorinibrewingcompany.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα