Κρασιά αντί για μετοχές;

Πέντε λόγοι για τους οποίους αγοράζουμε κρασί και πώς αυτή η διαδικασία θα είναι χαρά και όχι πονοκέφαλος.

Η απόκτηση ενός κρασιού είναι μια απολαυστική διαδικασία για κάθε οινόφιλο: ψάξιμο, επιλογή, άγγιγμα, αγορά. Όμως, κάποιες φορές, η επιλογή μιας ετικέτας και η ποσότητα των προς αγορά φιαλών ενδέχεται να μετατρέψουν τη χαρά σε πραγματικό πονοκέφαλο. Να, λοιπόν, ορισμένες χρήσιμες συμβουλές που κοινή αφετηρία έχουν το λόγο απόκτησης και τις διαθέσιμες συνθήκες φύλαξης.

Αγορά για εξερεύνηση

Ο πιο ευχάριστος λόγος για την απόκτηση ενός κρασιού και, βέβαια, ο ευκολότερος

στην πραγματοποίησή του είναι όταν αυτό προορίζεται για άμεση κατανάλωσή του, στο πλαίσιο μιας «εξερεύνησης» του παγκόσμιου αμπελώνα. Αμέτρητα κρασιά βρίσκονται μπροστά στα μάτια του υποψήφιου αγοραστή, που απλώς επιλέγει ποιο θέλει να δοκιμάσει, με βάση την προέλευση, την ποικιλιακή σύνθεση, τον παραγωγό, τη φήμη, την τιμή ή ακόμη και την ετικέτα του.

Ένα σωστό ποτήρι και η κατάλληλη θερμοκρασία σερβιρίσματος είναι τα μόνα που απαιτούνται τότε, προκειμένου να βιώσει κανείς τις συγκινήσεις που προσφέρει μια εξαιρετική φιάλη. Κάθε ανήσυχος οινόφιλος, βέβαια, σπάνια θα αγοράσει δεύτερη ίδια φιάλη, αφού τα κρασιά του ελληνικού και παγκόσμιου αμπελώνα είναι τόσο πολλά, που πάντα θα υπάρχει κάτι άλλο, άγνωστο, προς δοκιμή.

Κρασί για το τραπέζι

Η συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών αγοράζουν κρασιά με σκοπό την κατανάλωσή τους σε ένα τραπέζι. Όπως και στην πρώτη περίπτωση, έτσι και εδώ δεν απαιτούνται κατάλληλες συνθήκες φύλαξης, αφού το κρασί δεν θα αποθηκευτεί παρά μόνο για λίγες ημέρες. Απαιτείται όμως γνώση των πιάτων, έτσι ώστε να επιτύχουμε αρμονικούς συνδυασμούς. Υποθέτοντας ότι κάποιος έχει επιλέξει τα κρασιά με βάση τα πιάτα του μενού, αυτό που μένει είναι ο συνολικός αριθμός των φιαλών και η κατανομή τους ανά ετικέτα. Ανάλογα με τις... επιδόσεις της παρέας, θα πρέπει κανείς να υπολογίσει από μισή έως μία φιάλη κατ’ άτομο. Έτσι, αν οι παρευρισκόμενοι είναι 8, ο συνολικός αριθμός φιαλών που θα πρέπει να προμηθευτεί είναι από 4 έως 8.

Η πρόκληση της παλαίωσης

Για κάθε παθιασμένο εραστή του οίνου, η παλαίωση ενός κρασιού μπορεί -χωρίς μεγάλη δόση υπερβολής- να παρομοιαστεί με την ανατροφή ενός παιδιού. Ετσι, παρακολουθώντας την πορεία της αγαπημένης του ετικέτας, βλέπει τη φρεσκάδα και την αγριάδα της νιότης της, την πληρότητα και το «στρογγύλεμα» της μέσης ηλικίας και τον πολύπλοκο χαρακτήρα της ωριμότητάς της. Προκειμένου βέβαια να συμβούν τα παραπάνω, θα πρέπει κανείς να διαθέτει έναν ικανό αριθμό φιαλών, σε ιδανικές συνθήκες φύλαξης. Επιλέξτε, λοιπόν, το αγαπημένο σας κρασί (με καλό ιστορικό παλαίωσης), περιμένετε μια εξαιρετική χρονιά, προμηθευτείτε αρκετές φιάλες -τουλάχιστον από 6 έως 12- και... καλή ανατροφή!

Επενδύοντας στον οίνο

Οι μετοχές είναι στα πολύ κάτω τους, τα κρασιά πάντα στα πάνω τους! Έτσι, κάποιοι επιλέγουν το κρασί ως επένδυση. Και εδώ, απολύτως απαραίτητες είναι οι τέλειες συνθήκες φύλαξης, αλλά και η συνεχής μελέτη των τιμών των μεγάλων κρασιών ανά τον πλανήτη. Η αγορά θα πρέπει, απαραίτητα, να γίνει σε κιβώτια, τα οποία είναι προτιμότερο να μην ανοιχτούν μέχρι να πουληθούν, αφού κάθε φιάλη ενός ανέγγιχτου κιβωτίου πάντα επιτυγχάνει υψηλότερη τιμή. Η αγορά en primeur (δηλαδή η προαγορά ενός κιβωτίου, ενώ το κρασί βρίσκεται ακόμα στο βαρέλι) μπορεί να ενέχει μεγαλύτερο ρίσκο, αλλά αποτελεί το «διαβατήριο» για πολύ υψηλές αποδόσεις στο μέλλον. Όμως, ακόμη και αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, οι φιάλες -σε αντίθεση με τις μετοχές- πάντα μπορούν να καταλήξουν στο ποτήρι!

Ένα υπέροχο δώρο

Πολλές φορές, ένα κρασί προορίζεται για δώρο, οπότε σ’ αυτή την περίπτωση πρέπει να αντικατοπτρίζει το γούστο μας - λαμβάνοντας όμως παράλληλα υπόψη μας και αυτό του παραλήπτη, καθώς και την περίσταση. Έτσι, αν είμαστε καλεσμένοι σε ένα πολυπληθές νεανικό πάρτι, ένα ευκολόπιοτο, οικονομικό κρασί, σε μεγάλη ποσότητα, θα εκτιμηθεί καλύτερα από τη σπάνια, συλλεκτική φιάλη, που δεν θα φτάσει ούτε για το πρώτο γέμισμα. Αντίθετα, αυτή η τελευταία, κάποια άλλη παλαιωμένη, καθώς και οι περιορισμένης παραγωγής φιάλες magnum θα εντυπωσιάσουν τον οικοδεσπότη που ξέρουμε ότι αναζητεί το ιδιαίτερο και το μοναδικό.

Μια πιο απρόσωπη, επίσημη πρόσκληση καλό είναι να μας οδηγήσει σε μια πολυτελή συσκευασία δύο φιαλών από κάποιο γνωστό και καταξιωμένο κρασί, αφού μάλλον δεν γνωρίζουμε το οινικό υπόβαθρο του παραλήπτη.

Τέλος, ο ψαγμένος, ανήσυχος σε θέματα οίνου, φίλος σας θα εκτιμήσει καθετί περίεργο, ιδιαίτερο ή ανατρεπτικό -ένα Τινακτορώγο, ένα Ροκανιάρη, ένα Sauvignon Blanc από το Chablis ή το πρώτο Pinot Noir από τα ημιορεινά της Ινδίας- ακόμη και αν καταφτάσει σε μια σακούλα του σούπερ μάρκετ.

Keywords
Τυχαία Θέματα