Τα καναπεδάκια της νέας εποχής

Όταν ψωμάκια, μπισκότα, πίτες και κράκερ «συναντούν» ξεχωριστές λιχουδιές, τα αγαπημένα μας λευκά, ερυθρά και ροζέ κρασιά αποκτούν ιδανική παρέα...

Με λευκό κρασί

Μπισκότα oatcakes με βασιλοτύρι

Αλείφουμε κάθε μπισκότο -εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε αλμυρό μπισκότο- με 1 κουταλάκι του γλυκού βασιλοτύρι και το πασπαλίζουμε με φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο ή φρέσκια ρίγανη.

Βασιλοτύρι Ζαγορίσιο, Βρύση Πασσά, Ιωάννινα, τηλ.:
26530 22 022. Στα σούπερ μάρκετ Carrefour, στον Θανόπουλο και στο Efi’s Deli.

Ψωμάκι καλαμποκίσιο με λεμονάτη μαγιονέζα και σολομό

Κόβουμε σε πολύ λεπτές φετούλες το ψωμί και το ψήνουμε. Ανακατεύουμε μαγιονέζα με λίγη πάπρικα, χυμό και ξύσμα λεμονιού χυμό (περίπου από μισό λεμόνι για 2 φλιτζάνια μαγιονέζα). Απλώνουμε σε κάθε ψωμάκι λίγη μαγιονέζα και από 1 κομμάτι σολομό. Γαρνίρουμε με φύλλα σχινόπρασου ή με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.

Καβουροσαλάτα σε σαμπλέ

Αγοράζουμε από το φούρνο στρογγυλά μπισκότα σαμπλέ. Τοποθετούμε στο καθένα από ένα κουταλάκι καβουροσαλάτα και γαρνίρουμε με λεπτά «σπαγκέτι» καρότου, που βγάζουμε με το peeler και τα οποία έχουμε προηγουμένως αρτύσει με λεμόνι και αλάτι.Καβουροσαλάτα Επιλογές Carrefour.

Ψωμάκι σταρένιο με σαλιγκάρια και σκορδοβούτυρο

Κόβουμε λεπτές φέτες από το ψωμί, το φρυγανίζουμε στο γκριλ, στην τοστιέρα ή τη φρυγανιέρα και το αφήνουμε να κρυώσει. Πολτοποιούμε 1 σκελίδα σκόρδο και την αναμειγνύουμε με μαλακό αγελαδινό βούτυρο, με αλάτι και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Απλώνουμε λίγο από το σκορδοβούτυρο σε κάθε ψωμάκι. Παίρνουμε έτοιμα σαλιγκάρια σε άλμη, τα καθαρίζουμε από τα κελύφη και τα σοτάρουμε ελαφρώς σε ελαιόλαδο με λίγο σκόρδο, δεντρολίβανο, αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Τα τοποθετούμε πάνω από τα ψωμάκια και γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Σαλιγκάρια σε άλμη, Φερέοικος Γεύσεις, στο Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής, στο Μέλαιον και στις 4 Εποχές.

Οι προτάσεις του «Οινοχόου»

Θραψαθήρι Αρμί ΛυραράκηSauvignon Κτήμα ΑβαντίςΚαλλιστώ Κτήμα ΜερκούρηΨηλές Κορφές ΕΟΣ ΣάμουΕναλλακτικά, επιλέγουμε ένα αφρώδες ή ένα sherry: Blink, Blink Wines / Amalia Brut Κτήμα Τσέλεπου / Tio Pepe Fino Sherry

Με κόκκινο κρασί

Μπαγκέτα σικάλεως με φρέσκο σπανάκι και λιαστές ντομάτες

Κόβουμε μια μπαγκέτα σε λεπτές φέτες, τις φρυγανίζουμε και τις τρίβουμε με 1 κομμένη στα δύο σκελίδα σκόρδο. Τις περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις αλατίζουμε. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε φύλλα από baby σπανάκι ή ψιλοκομμένα φύλλα σπανακιού, μαζί με αλατοπίπερο, ελαιόλαδο, τριμμένη παρμεζάνα (ή όποιο άλλο τυρί προτιμάμε) και τις λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες. Ακουμπάμε λίγο από το μείγμα αυτό σε κάθε φέτα ψωμιού.

Λιαστές ντομάτες, Το μπακάλικο όλα τα καλά και στα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης.

Κρακεράκια με πατέ κρεμμυδιού και ροζ πιπέρι

Αλείφουμε κάθε κρακεράκι με το πατέ κρεμμυδιού (αν δεν βρούμε έτοιμο, το ετοιμάζουμε τσιγαρίζοντας 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες, με 4 κουταλιές ελαιόλαδο, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς. Του προσθέτουμε 1 κουταλάκι ζάχαρη, λίγο αλάτι, δεντρολίβανο, θυμάρι, μαύρο πιπέρι και 2 σταγόνες μπαλσάμικο, ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και αποσύρουμε από τη φωτιά). Πασπαλίζουμε με μερικούς κόκκους από ροζ πιπέρι.

Πατέ κρεμμυδιών με κατσικίσιο λαδοτύρι και θυμάρι, Acordo. Στη Μεσογαία και στο Natural Ρath.

Φιλετάκια μοσχαρίσια σε μπαγκέτα

Ψήνουμε τα φιλέτα στο τηγάνι, στη σχάρα ή στο γκριλ. Τα κόβουμε σε λεπτά μπαστουνάκια και τα αλατοπιπερώνουμε καλά. Χτυπάμε στο μπλέντερ 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο μαζί με 1 σκελίδα σκόρδο και τα φύλλα από μισό ματσάκι μαϊντανού. Κόβουμε μια μπαγκέτα σε λεπτές φέτες, μοιράζουμε σε καθεμιά λίγο ψιλοκομμένο μαρούλι και μερικά μπαστουνάκια φιλέτου και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα του ελαιολάδου.

Ανοιχτά μπέργκερ σε μισά μπριός

Αγοράζουμε από το φούρνο μικρά μπριός σαν μπουκίτσες και τα κόβουμε στη μέση. Τα φρυγανίζουμε ελαφρώς και τοποθετούμε στο καθένα λίγη κέτσαπ, 1 κομμάτι τυρί, 1 φύλλο ρόκας κι 1 κεφτεδάκι. Γαρνίρουμε με μισό ντοματίνι.

Οι προτάσεις του «Οινοχόου»

Κανένας Ερυθρό ΤσάνταληΒήσσα Κτήμα ΚαραδήμουΓουμένισσα Single Vineyard ΑϊδαρίνηΜεθ’ Υμών 7 Ποικιλιών ΝτούγκουSyrah ΓεωργακόπουλουΕναλλακτικά, ένα λευκό κρασί από Chardonnay ή μια μπίρα θα ταιριάξουν επίσης πολύ: Chardonnay Κτήμα Κατσαρού / Ηδυσμα Δρυός Chardonnay Κτήμα Τέχνη Οίνου / Chimay Blue / Leffe brune

Με ροζέ κρασί

Ντακάκια με πελτέ και παπαρουνόσπορο

Βρέχουμε ελαφρώς τα ντακάκια και τα τινάζουμε καλά, να φύγει το νερό που έχει μείνει. Απλώνουμε 1 στρώση πελτέ ντομάτας στο καθένα, μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο.

Πελτές τριπλής συμπύκνωσης, Άνυδρο Τοματάκι Οικονόμου, στο Επίλεκτο και σε επιλεγμένα μπακάλικα / Μπουκιές κρίθινες, Ο φούρνος του Νύκταρη, τηλ.: 28340 94 480

Τρίγωνα πίτας με χαλούμι και πέστο δυόσμου

Κόβουμε πίτες για σουβλάκι σε 4 ή 6 τριγωνάκια την καθεμιά, ανάλογα με το πόσο μικρά θέλουμε τα καναπεδάκια μας. Χτυπάμε στο μπλέντερ ή στο γουδί ένα μάτσο φύλλα δυόσμου μαζί με 1 σκελίδα σκόρδο και 1 κουταλιά της σούπας καθαρισμένα και ψημένα φιστίκια Αιγίνης. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και όσο ελαιόλαδο χρειάζεται για να προκύψει μια παχύρρευστη σάλτσα. Αλείφουμε με αυτήν τα ψωμάκια και τοποθετούμε σε καθένα από 1 κομματάκι χαλούμι. Τα περνάμε ελαφρώς από το γκριλ για να λιώσει το τυρί και γαρνίρουμε με 1 φρέσκο φύλλο δυόσμου.

Πολύσπορο ψωμί με πέστο μελιτζάνας και πατέ χοιρινού

Κόβουμε ψωμί σε λεπτές φετούλες και αλείφουμε καθεμιά με το πέστο μελιτζάνας (αν δεν βρούμε έτοιμο, το ετοιμάζουμε αναμειγνύοντας στο μπλέντερ τη σάρκα από μια ψημένη στο φούρνο ή στα κάρβουνα μελιτζάνα, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού, 1 κουταλιά της σούπας κατίκι Δομοκού, 2 κουταλιές ελαιόλαδο και αλατοπίπερο). Κόβουμε μικρά κομμάτια από το πατέ και τα τοποθετούμε πάνω από το πέστο. Γαρνίρουμε με φρέσκα φύλλα δεντρολίβανου.

Τερίν αγριόχοιρου, στο Comtesse du Barry / Πέστο μελιτζάνας Τοπικά Προϊόντα, στο Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής και σε επιλεγμένα μπακάλικα.

Οι προτάσεις του «Οινοχόου»

Rosato Κτήμα ΡάπτηΑλχυμικός Ροζέ ΣκλάβουΡοδόχρους ΛαντίδηA Rose Κτήμα ΑλφαΑκακίες Κτήμα Κυρ-ΓιάννηΕναλλακτικά, μερικά κόκκινα κρασιά που ταιριάζουν επίσης με τα συγκεκριμένα καναπεδάκια: Σονέτο Ερυθρό Gentilini / Πανσέλοινος Λύκου / Πρόφαση Ταμιωλάκη

Μέλαιον, Παρθενώνος 27, Ακρόπολη, τηλ.: 210 92 29 929.Natural Path, 17ο χλμ. Αθηνών-Λαμίας, Κηφισιά, τηλ.: 210 62 06 800.Efi’s Deli, Αγ. Ιωάννου 12, Γλυφάδα, τηλ.: 210 89 44 220.4 Εποχές, Νίκης 30, Σύνταγμα, τηλ.: 210 32 29 078.Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής, Σοφοκλέους 1 και Αριστείδου 11, Αθήνα, τηλ.: 210 32 34 612 / Χρεμωνίδου 6, Παγκράτι, τηλ.: 210 75 66 006.Comtesse du Barry, Σπύρου Μερκούρη 64, Παγκράτι, τηλ.: 2110 123 420, www.french-gourmet.gr.Μεσογαία, Χαμοστέρνας 14, Κάτω Πετράλωνα, τηλ.: 210 32 29 146.Επίλεκτο, Θεμ. Σοφούλη 65 και Ελευθ. Βενιζέλου 90, Νέα Σμύρνη, τηλ.: 210 93 57 323.Oliviers & Co, Ομήρου 11, Νέο Ψυχικό, τηλ.: 210 67 55 292.
Keywords
Τυχαία Θέματα