Τα Γεράκια πετούν στο Διαδίκτυο

Μέσω του www.houseofwine.gr ο Αποστόλης Μούντριχας αποφάσισε να διαθέσει την κασετίνα με τη νέα, εκπληκτική σειρά ερυθρών και λευκών κρασιών του.

Όταν πριν από περίπου είκοσι χρόνια γνώρισα τον Αποστόλη Μούντριχα, οφείλω να ομολογήσω πως δεν φαντάστηκα ότι εκείνο το νεαρό, ευγενικό και σεμνό παιδί θα γινόταν ο οινοποιός που θα έβαζε ξανά στον οινικό χάρτη την Εύβοια, και μάλιστα το Ληλάντιο, όπου βρισκόταν ο φημισμένος στην αρχαιότητα ευβοϊκός αμπελώνας.

Από τότε έως σήμερα πολλά εξαιρετικά κρασιά του Κτήματος Αβαντίς έχουν γεμίσει τα ποτήρια μας. Το Sauvignon Blanc, το Syrah και η Μαλαγουζιά κρατούν πάντα τα σκήπτρα. Όμως, ο Αποστόλης δεν εφησυχάζει· έτσι, πήρε τα βουνά κι εκεί, μέσα στο δάσος του Αφρατίου, δημιούργησε ένα θαυμάσιο αμπελοτόπι. Παράλληλα, αποφάσισε, εκτός από «μάστορας του Syrah», τίτλο που κέρδισε με το εξαιρετικό μονοποικιλιακό κρασί του, να γίνει και μάστορας της Μαυροκουντούρας, μιας ξεχασμένης -και από τον Θεό- ερυθρής ποικιλίας της Εύβοιας. Τα πρώτα (ελάχιστα) μπουκάλια που βγήκαν στην αγορά έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό από τους οινόφιλους. Κι εκείνος αποφάσισε να προχωρήσει. Έτσι, σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια φιάλη με την ετικέτα Πλαγιές Γερακιών Ερυθρός ΠΓΕ Εύβοια, Κτήμα Αβαντίς. Παράγεται από Μαυροκουντούρα και λίγο από το αγαπημένο του Syrah.

Σερβίρω στο ποτήρι. Η πρώτη εντύπωση είναι, βέβαια, το χρώμα του κρασιού: πορφυρό, ζωηρό με διαύγεια και ιώδεις ανταύγειες. Η δεύτερη εντύπωση είναι τα αρώματά του: βύσσινο σε αλκοόλ (μου θύμισε το τσέρι της γιαγιάς μου!), «διστακτική» ανοιξιάτικη βιολέτα και ροζ πιπέρι (ίσως και άσπρο) και ένα ίχνος μελανιού που τα αλλάζει όλα. Η τρίτη εντύπωση είναι η γεύση: το μεσαίου όγκου στόμα το κατατάσσει αμέσως στα κρασιά φαγητού - ευτυχώς. Μαλακές αλλά πικάντικες τανίνες, μαγειρεμένα με ζάχαρη σκουρόχρωμα φρούτα, τσάτνεϊ δαμάσκηνου και βέβαια πιπέρια, πιπέρια, πιπέρια! Στο τέλος, μια μακρά επίγευση ώριμων μαύρων φρούτων και πιπεριών σού δίνει το χρόνο να σκεφτείς, να εκτιμήσεις και να πεις: Δοκίμασα ένα πραγματικά σπουδαίο κρασί!

Όμως, η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Αν ο Αποστόλης με τις ερυθρές Πλαγιές Γερακιών μάς έδειξε για μία ακόμη φορά ότι είναι μάστορας στα κόκκινα, στη Μαυροκουντούρα και στο Syrah, με τις λευκές Πλαγιές έκανε την υπέρβασή του. Βλέποντας γεράκια να πετούν πάνω από τα αμπέλια με τη Μαλαγουζιά και το Sauvignon Blanc, αποφάσισε να ενώσει τις δύο ποικιλίες σε ένα χαρμάνι που δούλεψε με ιδιαίτερη φροντίδα. Το αποτέλεσμα; Οι δύο ισχυρές αρωματικές λευκές ποικιλίες συμπεριφέρονται με ευγένεια η μία στην άλλη και, αντί να σε «πνίξουν» στα αρώματα, καταλήγουν σε μια αριστοκρατική συμφωνία με διακριτικά αρώματα λεμονιού, πράσινου μήλου, λευκών μικρών λουλουδιών και λευκών καλοκαιρινών φρούτων (ροδάκινο, αχλάδι).

Η μεγάλη έκπληξη όμως είναι στο στόμα: πλούσιο, λιπαρό, με όγκο και βάθος, φινετσάτο και στιβαρό, ορυκτώδες και πιπεράτο. Το βαρέλι υποχωρεί και υπάρχει μόνο και μόνο για να δώσει υπόσταση στο κρασί. Η επίγευσή του, από την άλλη, είναι πιπεράτη, λιπαρή, μακριά. Εχουμε δηλαδή να κάνουμε με ένα «κρασί ράτσας», που πιστεύω ότι θα μας εκπλήξει με την αντοχή και τη βελτίωσή του στο μέλλον. Είναι το μεγάλο λευκό που ονειρεύτηκε ο Αποστόλης Μούντριχας…

Τα κρασιά αυτά -μικρές, φυσικά, παραγωγές- αποφασίστηκε να διατεθούν με προπώληση ακολουθώντας το παράδειγμα της Μπλε Αλεπούς, του θαυμάσιου κόκκινου κρασιού της Κυρ-Γιάννης που κυκλοφόρησε τα περασμένα Χριστούγεννα. Τι σημαίνει αυτό; Τα κρασιά θα διατίθενται σε ξύλινες κασετίνες των 4 φιαλών μόνο μέσω του House of Wine (www.houseofwine.gr), της μεγάλης ηλεκτρονικής κάβας που πρωτοπορεί σε όλα τα επίπεδα προώθησης και διάθεσης οίνου.

Οι Πλαγιές Γερακιών δεν είναι ούτε πολύ ακριβό, αλλά ούτε και φθηνό κρασί (δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να είναι). Η τιμή της κασετίνας είναι 88 ευρώ. Επιλέγοντας όμως αυτόν τον τρόπο διάθεσης, ο παραγωγός δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν προτίθεται να προκαλέσει το κοινό αίσθημα στις δύσκολες μέρες που περνάμε, τοποθετώντας τη στα ράφια. Οσοι μπορούν δεν έχουν παρά να κάνουν ηλεκτρονικά την παραγγελία τους και την επομένη τα Γεράκια θα βρίσκονται στο σπίτι τους. Σε πρώτη φάση τα κόκκινα και μετά το Πάσχα τα λευκά. Γιατί και τα Γεράκια έχουν τους δικούς τους ρυθμούς...

Παραγγελίες στο www.houseofwine.grΠερισσότερες πληροφορίες για τα κρασιά του Αποστόλη Μούντριχα στο www.avantiswines.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα