Θαυματουργό γραμμάριο για τον διαβήτη

17:44 3/3/2016 - Πηγή: Espresso
ΥΓΕΙΑΘαυματουργό γραμμάριο για τον διαβήτηΠέμπτη, Μάρτιος 3, 2016 - 17:41

Η απώλεια λίπους από το πάγκρεας και η σημαντική αύξηση παραγωγής ινσουλίνης

Στην απώλεια μόλις ενός γραμμαρίου λίπους από το πάγκρεας ίσως κρύβεται η θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. Ο διαβητολόγος του Newcastle University Ρόι Τέιλορ, μελετώντας ομάδα διαβητικών, συμπέρανε ότι το λίπος που συσσωρεύεται στο εσωτερικό του παγκρέατος διαταράσσει τη σωστή λειτουργία του, προκαλώντας τον διαβήτη τύπου 2. Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό

«Diabetes Care» αναφέρεται ότι η λειτουργία αποκαταστάθηκε όταν χάθηκε το παραπανίσιο ενδοπαγκρεατικό λίπος.

«Στους διαβητικούς που με ρωτούν πόσο πρέπει να αδυνατίσουν, τους απαντώ ένα γραμμάριο, με τον όρο να προέρχεται από το πάγκρεας» δήλωσε ο Ρόι Τέιλορ. Στην έρευνά του συμμετείχαν 27 υπέρβαροι εθελοντές, από τους οποίους οι 18 έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 και οι εννέα ήταν υγιείς. Υποβλήθηκαν σε εξειδικευμένες εξετάσεις για να προσδιοριστεί η απόκριση των κυττάρων τους στην ινσουλίνη και σε μαγνητική τομογραφία για να υπολογιστεί οι ποσότητα του ενδοπαγκρεατικού λίπους που είχαν. Ακολούθως υποβλήθηκαν σε επέμβαση γαστρικού μπαϊπάς για να χάσουν βάρος και οκτώ εβδομάδες αργότερα επανέλαβαν τις εξετάσεις.

Οπως διαπιστώθηκε, είχαν χάσει κατά μέσον όρο το 13% του βάρους τους, αλλά η έκπληξη για τον Ρόι Τέιλορ ήρθε όταν έλεγξε το ενδοπαγκρεατικό λίπος. Διαπίστωσε ότι μόνο οι διαβητικοί είχαν χάσει κατά μέσον όρο 1,2% του ενδοπαγκρεατικού λίπους, ενώ οι υγιείς δεν παρουσίαζαν καμία μεταβολή. Αυτό, σύμφωνα με τον ερευνητή, είναι ένδειξη ότι η συσσώρευση λίπους στο πάγκρεας είναι χαρακτηριστικό μόνο των διαβητικών.

Ο Τέιλορ υποστηρίζει ότι, όταν η συσσώρευση ξεπερνάει ένα κρίσιμο επίπεδο, προκαλεί ασφυξία στο πάγκρεας, αλλοιώνοντας την παραγωγή της ινσουλίνης. Οταν οι ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνά του έχασαν την παραπανίσια ποσότητα, η παραγωγή της ινσουλίνης αυξήθηκε, φτάνοντας στα φυσιολογικά επίπεδα, και στην πράξη όλοι τους ιάθηκαν από τον διαβήτη. «Το κρίσιμο στοιχείο φαίνεται ότι είναι η ύπαρξη ενός γραμμαρίου παραπανίσιου λίπους στο πάγκρεας» λέει ο Τέιλορ, σημειώνοντας ότι «αρκεί να εξαλειφθεί για να αναστραφεί ο διαβήτης».

Keywords
Τυχαία Θέματα