Στο... φουτουριστικό σύμπαν του Πιερ Καρντέν

ΚΟΣΜΟΣΣτο... φουτουριστικό σύμπαν του Πιερ ΚαρντένΔευτέρα, Νοέμβριος 17, 2014 - 17:34

Στα 92 χρόνια του, ο «πατριάρχης» των Γάλλων σχεδιαστών μόδας Πιερ Καρντέν εγκαινιάζει ένα νέο κεφάλαιο στη δραστηριότητά του: το νέο μουσείο του στην καρδιά του Παρισιού. Στην ουσία, αναβιώνει -αναβαθμίζοντάς το- το πρώτο μουσείο που είχε ανοίξει το 2006 σε ένα προάστιο της πόλης του φωτός, το οποίο δεν πήγε καλά, επειδή, σύμφωνα με τον δημιουργό του, δεν ήταν κεντρικά.

Τώρα, στο αριστοκρατικό και ιστορικό Μαρέ, το μουσείο Passé - Present - Futur (Παρελθόν - Παρόν

- Μέλλον) παρουσιάζει σε σχεδόν 1.000 τετραγωνικά μέτρα 200 μοντέλα υψηλής ραπτικής του ανθρώπου που εφηύρε το prêt-à-porter. Από την είσοδο κιόλας, δύο ανδρικές κούκλες με κασκέτο καλωσορίζουν τον επισκέπτη στο φουτουριστικό σύμπαν του Πιερ Καρντέν, ο οποίος φιγουράρει σε μια φωτογραφία ντυμένος με στολή κοσμοναύτη.


Το μουσείο, που είναι αφιερωμένο στον ψυχεδελισμό του σχεδιαστή των διασήμων τη δεκαετία του '60, παρουσιάζει με χρονολογική σειρά τις δημιουργίες του, όπως αυτή του 1951 που είναι επηρεασμένη από τον οίκο Dior, απ' όπου πέρασε ο Καρντέν προτού γίνει γνωστός με το θρυλικό κόκκινο μαντό του.

Οι ιδέες που το ακολούθησαν ήταν σημείο αναφοράς για τους συναδέλφους του και διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα της μόδας που έχουμε για τη δεκαετία του '60. Το φόρεμα-φούσκα, τα γεωμετρικά μοτίφ, τα έντονα χρώματα, οι βινίλ φούστες είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά κομμάτια των κολεξιόν του που συνοψίζουν την avant-garde ματιά του. Οι επισκέπτες όχι μόνο θα βλέπουν, αλλά και θα ακούνε την ιστορία κάθε δημιουργίας στο πλαίσιο των ξεναγήσεων, τις οποίες αναλαμβάνει η ίδια η υπεύθυνη του μουσείου, η Ρενέ Ταπονιέ.


«Με αυτό το μουσείο θέλω να δώσω στον κόσμο την κληρονομιά ενός δημιουργού που ξεκίνησε από το μηδέν» εξηγεί ο Πιερ Καρντέν και προσθέτει: «Είχα την τύχη να πραγματοποιήσω ό,τι επιθυμούσα χωρίς να έχω την ανάγκη ενός τραπεζίτη ή κάποιας εξουσίας. Ημουν ένας άνθρωπος ελεύθερος από την ηλικία των 20 ετών». Πράγματι, ο μετανάστης από την Ιταλία, ξεκινώντας από το τίποτα, κατάφερε εκτός από όνομα γνωστό σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου να γίνει ο ιδιοκτήτης του κάστρου του Μαρκησίου ντε Σαντ και του παλατιού Μπραγκαντίν στη Βενετία, όπου έζησε ο Καζανόβα.

Κατερίνα Νικολοπούλου

Keywords
Τυχαία Θέματα