Πρώτος (από τις ευρωκάλπες) ο ΣΥΡΙΖΑ, κέρδισε τις εντυπώσεις η Νέα Δημοκρατία

ΠΟΛΙΤΙΚΗΠρώτος (από τις ευρωκάλπες) ο ΣΥΡΙΖΑ, κέρδισε τις εντυπώσεις η Νέα ΔημοκρατίαΔευτέρα, Μάιος 26, 2014 - 12:57

Κάποια κόμματα αποκόμισαν κέρδη από τις ευρωκλογές (που είχαν και δημοψηφισματικό χαρακτήρα), ενώ η κυβέρνηση από την πλευρά της πήρε το μήνυμα, το οποίο είναι η αγανάκτηση για την οικονομική πολιτική με τα μέτρα εξαθλίωσης, που αποτυπώθηκε στο ποσοστό το οποίο έλαβε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επιπλέον η

«ανατροπή» που περίμενε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήρθε (κατά συνέπεια, δεν υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών), η Νέα Δημοκρατία αύξησε -σε σχέση με τις εθνικές εκλογές- τα ποσοστά της, η Ελιά (ως κυβερνητικός εταίρος) έστω και με την ψυχή στο στόμα κατάφερε να γλιτώσει από το χείλος του γκρεμού (όπως φάνηκε, ο εκβιασμός Βενιζέλου απέδωσε), η Χρυσή Αυγή αναδεικνύεται σε τρίτο κόμμα-ρυθμιστή, το Ποτάμι δοκιμάστηκε και απέτυχε, η ΔΗΜ.ΑΡ. σταδιακά αποχαιρετά το πολιτικό σκηνικό και στους ΑΝ.ΕΛ. δρομολογούνται εξελίξεις.

Η κυβέρνηση άντεξε στις ακραίες επιθέσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα για αλλαγές, ωστόσο η κοινωνία απέρριψε την ανατροπή που προσδοκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Εχω γυρίσει όλη τη χώρα, γνωρίζω τι πρέπει να αλλάξει, και θα αλλάξει γρήγορα» σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι απέτυχε ο χαρακτήρας δημοψηφίσματος που επιχείρησε να δώσει η αξιωματική αντιπολίτευση στις ευρωεκλογές.

«Το σύνθημα "Σήμερα ψηφίζουμε, αύριο φεύγουν"» έπεσε στο κενό» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.

Αναλυτικά: H Κουμουνδούρου δεν πανηγυρίζει, γιατί είδε ότι «στις 25 ψηφίζουμε και στις 26... πάλι οι ίδιοι μένουνε». Η «συγκλονιστική ανατροπή» που προσδοκούσε ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήρθε. Και, επιπλέον, το ποσοστό που έλαβε υπολείπεται κατά πολύ του αθροίσματος των ποσοστών της συγκυβέρνησης.

Στο στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ υπάρχει ανακούφιση, γιατί ο Ευάγγελος Βενιζέλος διασώθηκε προς το παρόν, με το ποσοστό του 8% και την εκλογή δύο ευρωβουλευτών.

Η Χρυσή Αυγή αναδεικνύεται σε τρίτο κόμμα και κόμμα-ρυθμιστή, με τρεις έδρες στην Ευρωβουλή. Το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, που περίμενε διψήφια ποσοστά και να είναι τρίτο κόμμα στη Βουλή, διαψεύστηκε. Το ποσοστό του είναι γύρω στο 6,5% και το μέλλον του αβέβαιο.
Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες «καρδιοχτύπησαν». Το ποσοστό του 3,5% δρομολογεί εξελίξεις στην ηγεσία του κόμματος. Η εκλογή ενός ευρωβουλευτή δεν αντισταθμίζει το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό του κόμματος και ο Πάνος Καμμένος εντός των ημερών θα συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Η ΔΗΜ.ΑΡ. του Φώτη Κουβέλη καταποντίστηκε. Το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό προβληματίζει.

Ο πρόεδρός της στις δηλώσεις του, το βράδυ της Κυριακής, σημείωσε ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. είναι και θα είναι παρούσα, ενώ παραδέχθηκε την ήττα του κόμματός του.

«Η ΔΗΜ.ΑΡ. είναι βαθιά δημοκρατικό κόμμα. Μέσα από τις προβλεπόμενες εσωκομματικές διαδικασίες θα συζητήσουμε το μήνυμα και τις αιτίες του αποτελέσματος» δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης,

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα και όπως είχαν διαμορφωθεί μέχρι τις 00.30, οι έδρες στην ευρωβουλή κατανέμονται ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 6, Ν.Δ. 5, Χ.Α. 3, Ελιά 2, Ποτάμι 2, KKE 2 και ΑΝ.ΕΛ. 1.

Κώστας Ζαφειρίου

Keywords
Τυχαία Θέματα