Πωλητήριο σε αρχαιοελληνική πόλη

ΡΕΠΟΡΤΑΖΠωλητήριο σε αρχαιοελληνική πόληΠαρασκευή, Ιανουάριος 16, 2015 - 17:04

Στο σφυρί βγαίνει στην Τουρκία μια ερειπωμένη αρχαιοελληνική πόλη, με ολόκληρο τον υπέργειο αλλά και τον υπόγειο πλούτο των αρχαιοτήτων της, αντί 8.500.000 ευρώ. Η πόλη Βαργυλία (βρίσκεται στην Αλικαρνασσό της Τουρκίας, το σημερινό Μπόντρουμ, και χρονολογείται τον 5ο αιώνα π.Χ.) διαφημίζεται από γραφείο ακινήτων με τον ίδιο τρόπο που το τελευταίο διαφημίζει και τα παραθεριστικά σπίτια!


«Ενας πρώτης τάξης αρχαιολογικός χώρος

που βλέπει σε λίμνη κοντά στο χωριό Μπογκαζίτσι, με πλήρη θέα στη θάλασσα αλλά και στη λίμνη» αναφέρει χαρακτηριστικά η αγγελία για την πόλη, της οποίας το παρόν ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν διευκρινίζεται. Αν και επισημαίνεται ότι δεν επιτρέπονται οι κατασκευές σε αρχαιολογικούς χώρους, αναφέρεται με νόημα ότι στην περιοχή δεν έχουν γίνει ακόμα ανασκαφές.


Οι νέοι ιδιοκτήτες, σύμφωνα με το μεσιτικό γραφείο, θα μπορούν να απολαύσουν -προφανώς, αφού κάνουν τις ανασκαφές- ένα αμφιθέατρο που εκτιμάται ότι είναι θαμμένο εκεί, ό,τι έχει απομείνει από τα ρωμαϊκά λουτρά αλλά και μια νεκρόπολη της Βυζαντινής εποχής. Κι όλα αυτά στην... προνομιακή τιμή των 22.000.000 τουρκικών λιρών, δηλαδή γύρω στα 10.000.000 δολάρια.
Επειδή είναι ξεκάθαρο ότι αυτό που πωλείται είναι οι αρχαιότητες, για να τονιστεί η αξία τους, το μεσιτικό γραφείο έχει εκτενή αναφορά στην ιστορία της πόλης, η οποία πήρε το όνομά της από τον Βελλεροφόντη, τον μυθικό ήρωα που σκότωσε τη Χίμαιρα (φοβερό τέρας που είχε το πάνω μέρος λιονταριού και το κάτω μέρος δράκου) ιππεύοντας τον Πήγασο.


Οι Τούρκοι αρχαιολόγοι καλούν την ηγεσία του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού να προχωρήσει στην εξαγορά τέτοιων περιοχών, προκειμένου να τις προστατέψει. «Δυστυχώς, εξαιτίας του ελλιπούς προϋπολογισμού, οι αρχαιολογικοί χώροι εξαγοράζονται μόνο κατά τη διάρκεια ανασκαφών ή πολεοδομικών έργων» δηλώνει ο Μπινούρ Τσελεμπί της Ενωσης Τούρκων Αρχαιολόγων. Προσθέτει, δε, ότι «η ιδιωτική ιδιοκτησία τέτοιων χώρων εμποδίζει την αρχαιολογική δουλειά». Ακόμη φροντίσει να διευκρινίσει ότι «όποιος ή όποιοι αποκτούν τέτοιους χώρους δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν κατασκευαστικές εργασίες».

Keywords
Τυχαία Θέματα