Χάνουν πολλά φράγκα 65.000 δανειολήπτες!

ΠΟΛΙΤΙΚΗΧάνουν πολλά φράγκα 65.000 δανειολήπτες!Παρασκευή, Ιανουάριος 16, 2015 - 16:58

Απόφαση-σοκ για περίπου 65.000 Ελληνες δανειολήπτες που την περίοδο 2006-2008 πήραν στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο αποτελεί η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να απελευθερώσει την ισοτιμία του εθνικού νομίσματός της από το όριο των 1,20 ευρώ, όπου ήταν κλειδωμένη εδώ και περίπου δύο χρόνια. Η εξέλιξη αυτή επιδεινώνει δραματικά τη

θέση των δανειοληπτών, καθώς αυξάνει το άληκτο κεφάλαιο του δανείου τους, ακόμη και αν εξακολουθούν να πληρώνουν κανονικά τη δόση του δανείου τους. Και αυτό διότι η ανατίμηση του φράγκου τούς υποχρεώνει ουσιαστικά να καταβάλλουν περισσότερα ευρώ για την αποπληρωμή της δόσης τους σε σχέση με ό,τι πλήρωναν έως σήμερα.

Μόλις 1,03

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κλειδωμένη έως σήμερα ισοτιμία σήμαινε ότι με ένα ευρώ αποπλήρωναν 1,20 ελβετικά φράγκα, ενώ από σήμερα και ανάλογα με το πού θα κυμαίνεται πλέον η ισοτιμία, με ένα ευρώ θα αγοράζουν μόλις 1,027 σε ελβετικό νόμισμα, δηλαδή λιγότερα, ενώ την ίδια στιγμή το άληκτο κεφάλαιο του δανείου τους θα είναι ισόποσα αυξημένο. Για παράδειγμα, αν κάποιος χθες είχε δάνειο 100.000 ελβετικά φράγκα, που σήμαινε περίπου 83.000 ευρώ, τώρα το άληκτο κεφάλαιο σε ευρώ έχει φτάσει περίπου στα 100.000 ευρώ!

Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις από τις τράπεζες, το ύψος των εν λόγω δανείων φτάνει τα 6 δισ. ευρώ και με την εκτίναξη στην ισοτιμία του ελβετικού φράγκου χρειάζονται πολλά περισσότερα ευρώ προκειμένου να αποπληρώσουν κεφάλαιο και δόσεις. Ομως, όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, οι δανειολήπτες θα πρέπει να παραμείνουν απολύτως ψύχραιμοι και να μην προχωρήσουν σε εσπευσμένες κινήσεις, όπως -για παράδειγμα- να μετατρέψουν τα δάνειά τους σε ευρώ, διότι τότε θα γράψουν πραγματικές ζημιές, ενώ προσωρινά οι όποιες ζημιές είναι λογιστικές και ενδεχομένως πρόσκαιρες.

Χιλιάδες δανειολήπτες στην Ελλάδα πήραν τα προηγούμενα χρόνια δάνειο σε ελβετικό φράγκο, ωστόσο έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά. Μάλιστα, έχουν συστήσει σύλλογο και έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, καθώς οι δόσεις των δανείων τους, κυρίως στεγαστικών, έχουν αυξηθεί ραγδαία. Η αδυναμία τους να αποπληρώσουν τις δόσεις τούς έχει στρέψει κατά των τραπεζών. Το περασμένο καλοκαίρι το Πολυμελές Πρωτοδικείο στην Ξάνθη είχε εκδώσει απόφαση που δικαίωνε δανειολήπτη, (συνταξιούχο αστυνομικό), ο οποίος το 2007 είχε δανειστεί 166.680 ελβετικά φράγκα, ορίζοντας πως μπορεί να εξοφλήσει το δάνειό του βάσει της ισοτιμίας που ίσχυε μεταξύ ευρώ - ελβετικού φράγκου την περίοδο που εγκρίθηκε από την τράπεζα.


Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο είχαν κάνει την εμφάνισή τους το 2006 και διαφημίστηκαν έντονα, το 2007 και το 2008, λόγου του χαμηλού επιτοκίου libor της περιόδου στο 2%-2,5%, όταν το ευρωπαϊκό επιτόκιο κυμαινόταν αντίστοιχα στο 3,6%-5%. Την ίδια περίοδο, η ισοτιμία του ελβετικού φράγκου σε σχέση με το ευρώ ήταν στο 1,610.

Keywords
Τυχαία Θέματα