Γιάνης Βαρουφάκης: Ο Γαβράς, ο Τσίπρας κι εγώ!

15:27 2/3/2019 - Πηγή: Espresso
ΠΟΛΙΤΙΚΗΓιάνης Βαρουφάκης: Ο Γαβράς, ο Τσίπρας κι εγώ!Σάββατο, Μάρτιος 2, 2019 - 15:00

❱❱ Ο κόσμος δεν έχει καταπιεί αμάσητη την προπαγάνδα, λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης, που ήδη έχει μπει στο κλίμα των εκλογών

ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΜΕ ΤΗ ΒΙΒΙΑΝ • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

«Αν βρεθεί κατάλληλος ηθοποιός να παίξει τον Μάριο Ντράγκι», τότε θα γυριστεί η σκηνή της συγκλονιστικής εκείνης ώρας για τη χώρα που πάρθηκε η απόφαση για τα capital controls.

Αυτό

λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο πρώην και πρώτος υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και γραμματέας σήμερα του ΜέΡΑ25 (Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής), μιλώντας στην «Espresso». Επιμένει ότι τον τελευταίο λόγο για όσα φοβερά συνέβησαν το 2015 πίσω από τις κλειστές πόρτες των Eurogroups θα τον έχει η ταινία του Κώστα Γαβρά, απολύτως βασισμένη στο βιβλίο «Ανίκητοι ηττημένοι» που έγραψε ο ίδιος.

Οι πολίτες «δεν έχουν καταπιεί αμάσητη την προπαγάνδα για “ανεύθυνες διαπραγματεύσεις” και “κόστος Βαρουφάκη”» υποστηρίζει ο ίδιος, απαντώντας στους πολλούς επικριτές του.

Γι' αυτό και η ταινία θα κάνει θραύση με τις αποκαλύψεις της.

Τους ισχυρισμούς Βαρουφάκη και τις σκηνές που περιγράφει στο βιβλίο του για την ελληνική τραγωδία «τσέκαρε» μόνος του ο διαπρεπής σκηνοθέτης, φτάνοντας μάλιστα, όπως λέει χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης, μέχρι τις πρωτογενείς πηγές! Υποθέτουμε έτσι ότι ίσως ο Κώστας Γαβράς έφτασε έως και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην αναζήτηση της αλήθειας για τα ιστορικά ντοκουμέντα.

«Για την ίδια την ταινία θα μιλήσουμε εκτενώς όταν θα έχει ολοκληρωθεί και προβληθεί, όπως ο ίδιος ο δημιουργός της άλλωστε επιθυμεί» συμπληρώνει ο γραμματέας σήμερα του κόμματος ΜέΡΑ25, που είναι μια κατηγορία μόνος του.

Από την ώρα που μπήκε στη Βουλή με τα φαντεζί πουκάμισά του, το «ουάου», τη χειραψία-λαβή με τον Ντάισελμπλουμ και το δημοψήφισμα με τα capital controls, έχει γράψει ιστορία.

Τώρα, με το ΜέΡΑ25, θα κατέβει και στις εθνικές εκλογές, αλλά και στις ευρωεκλογές. Στις ευρωεκλογές, μάλιστα, κατεβαίνει συμβολικά υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο του γερμανικού εκλογικού βραχίονα του κόμματός του:


Τρυφερές στιγμές με τη σύζυγό του Δανάη Στράτου κατά τη διάρκεια βραδινής τους εξόδου

«Θέλουμε να σηματοδοτήσουμε ότι η κρίση δεν είναι ένα θέμα Γερμανών εναντίον Ελλήνων (ή Ιταλών ή Ισπανών ή Γάλλων κ.λπ.), αλλά αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών».

Φυσικά, δεν δέχεται το γεγονός ότι ο αλλοτινός του φίλος και πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια.

Σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο Τσίπρας υπέγραψε «το τρίτο και σκληρότερο Μνημόνιο με ημερομηνία λήξης το 2060»!

Ο ίδιος δηλώνει ότι στο ευρωψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25 είναι όλοι οι υποψήφιοι επώνυμοι, ενώ διευκρινίζει ότι θα ήθελε τη συμμαχία και άλλων αριστερών δυνάμεων, όπως αυτών της Ζωής Κωνσταντοπούλου ή του Παναγιώτη Λαφαζάνη, εάν συμφωνούσαν όλοι σε ένα πλαίσιο αρχών.

Πλησιάζουν αυτοδιοικητικές, εθνικές και ευρωεκλογές. Εσείς θα κατεβείτε μόνο στις ευρωεκλογές ή και στις εθνικές εκλογές;

Και στις δύο. Το ΜέΡΑ25 είναι η ελληνική έκφραση του διεθνικού κινήματος DiEM25, οπότε το να μην κατέβουμε στις εθνικές εκλογές θα ήταν εξίσου αδιανόητο με το να μην κατέβουμε στις ευρωεκλογές, που για εμάς έχουν υπαρξιακή σημασία, σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα που τις βλέπουν σαν κάτι έξω από τις προτεραιότητές τους.

Αυτός είναι και ο λόγος που συμβολικά κατεβαίνω υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο του γερμανικού εκλογικού μας βραχίονα: Θέλουμε να σηματοδοτήσουμε ότι η κρίση δεν είναι ένα θέμα Γερμανών εναντίον Ελλήνων (ή Ιταλών ή Ισπανών ή Γάλλων κ.λπ.), αλλά αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών που οφείλουν να καταδικαστούν για να ξεφύγουμε από το τέλμα προτού η Ευρώπη διαλυθεί με βίαιο και επικίνδυνο τρόπο. Και έχω δηλώσει ξεκάθαρα ότι στην περίπτωση εκλογής μου στο Ευρωκοινοβούλιο θα παραιτηθώ άμεσα για να ηγηθώ του αγώνα για το εθνικό Κοινοβούλιο.

Το ΜέΡΑ25, το κόμμα που φτιάξατε, πώς το υποδέχεται ο κόσμος; Ποιοι άνθρωποι έρχονται κοντά σας;

Οπου πηγαίνουμε υπάρχει θερμή ανταπόκριση του κόσμου. Συναντάμε ωστόσο και δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό άγνοιας για την ύπαρξη του κόμματος, άγνοια που οφείλεται τόσο στη συνειδητή προσπάθεια των μεγάλων ΜΜΕ να αποκρύψουν την ύπαρξη του ΜέΡΑ25 όσο και στο ότι όλο και περισσότεροι πολίτες έχουν γυρίσει την πλάτη τους στα ίδια αυτά μέσα.

Ωστόσο, μέσα από το διαδίκτυο και τις περιοδείες μας έχουν την ευκαιρία να έρθουν κοντά μας οι άνθρωποι στους οποίους, ούτως ή άλλως, απευθυνόμαστε: άνθρωποι που διεκδικούν μια αξιοπρεπή ζωή σε μια ελεύθερη χώρα.

Ποιοι άλλοι επώνυμοι θα είναι στο ευρωψηφοδέλτιο;

Δεν σκεφτόμαστε με τέτοιους όρους. Δεν θα δείτε στο ΜέΡΑ25 αυτό που κάνουν τα κόμματα εξουσίας, που εντάσσουν στις λίστες τους ανθρώπους που ποτέ δεν είχαν ενδιαφερθεί για τα κοινά, με μόνο κριτήριο μια αμφίβολης αξίας πρόσκαιρη δημοσιότητα. Η δεξαμενή μας είναι τα μέλη μας, άνθρωποι από όλο το ηλικιακό, επαγγελματικό και γεωγραφικό φάσμα. Και όλοι έχουν από ένα επώνυμο, συνεπώς στο ευρωψηφοδέλτιό μας… όλοι είναι επώνυμοι.

Πού κάνει περιοδείες το κόμμα; Τι σας λένε οι πολίτες;

Οργώνουμε όλη τη χώρα, απ’ άκρο σ’ άκρο. Μια πρώτη πανελλαδική περιοδεία πραγματοποιήθηκε μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου, με σκοπό τη δημιουργία και την ενδυνάμωση τοπικών ομάδων. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η μεγάλη προεκλογική περιοδεία μας, όπου πια καλούμε τους πολίτες σε κάθε γωνιά της χώρας να δώσουν στο ΜέΡΑ25 τη δύναμη να μεταφέρει τα «θέλω» και τη φωνή τους στους χώρους όπου αποφασίζεται η μοίρα τους, και να τα κάνει πράξη. Η αντίδραση των πολιτών θα προκαλούσε έκπληξη σε κάποιον που ενημερώνεται μόνο από συστημικά ΜΜΕ: Οι πολίτες έχουν τη δική τους κρίση και το δικό τους ένστικτο. Δεν έχουν καταπιεί αμάσητη την προπαγάνδα για «ανεύθυνες διαπραγματεύσεις» και «κόστος Βαρουφάκη». Εκφράζουν με κάθε τρόπο την ευγνωμοσύνη τους που δεν τους προδώσαμε, και μας στηρίζουν στον βαθμό που θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, όπως και σκοπεύουμε να κάνουμε.


Selfie με μια θαυμάστριά του

Συμμετέχετε καθόλου στις προετοιμασίες ή στα γυρίσματα για την ταινία του Κώστα Γαβρά που βασίζεται στο βιβλίο σας; Πώς νιώθετε που μέρος της ζωής σας γίνεται ταινία;

Θα ήταν ύβρις για μένα να σκεφτώ μια κρίσιμη για τη χώρα ιστορική στιγμή σαν «μέρος της ζωής μου», σαν αυτό που «συνέβη σε μένα». Μέσα σ’ εκείνες τις κακοφωτισμένες αίθουσες του Eurogroup δεν ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης, ήταν ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας.

Για την ίδια την ταινία θα μιλήσουμε εκτενώς όταν θα έχει ολοκληρωθεί και προβληθεί, όπως ο ίδιος ο δημιουργός της άλλωστε επιθυμεί. Το μόνο που μπορώ να πω τώρα, γιατί το έχει δηλώσει και ο ίδιος δημόσια, είναι ότι καθετι που αναφέρω στο βιβλίο μου ο Κώστας Γαβράς το διπλοέλεγξε ανατρέχοντας στις πρωτογενείς πηγές.

Θα υπάρξει σκηνή με capital controls;

Αν βρεθεί κατάλληλος ηθοποιός να παίξει τον Ντράγκι, τον μόνο υπεύθυνο γι' αυτά.

Σήμερα, που ο Αλέξης Τσίπρας έχει βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια, χωρίς συγκρούσεις και Grexit, για τα οποία μιλούσατε εσείς, μήπως θεωρείτε ότι κάνατε λάθος τότε; Εχετε κάνει αυτοκριτική;

Η χώρα δεν έχει βγει απ’ τα Μνημόνια. Αυτό που έκανε ο Τσίπρας είναι να υπογράψει το τρίτο και σκληρότερο Μνημόνιο, με ημερομηνία λήξης το 2060, δεσμεύοντας τη χώρα με πλεονάσματα που δεν έχει πετύχει ποτέ χώρα στην ιστορία του καπιταλισμού, κρατώντας δέσμια τη χώρα σε μια αποικία χρέους.

Δεν θα ήταν καλύτερα να είστε στον δρόμο προς τις εκλογές ενωμένοι μεταξύ σας, π.χ. η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ή και ο Αλέκος Αλαβάνος;

Πιστεύουμε σε συμπράξεις βάσει αρχών και όχι βάσει εκλογικών στρατηγικών σχεδιασμών. Η θέση μας είναι και παραμένει απλή και ξεκάθαρη: θα συνεργαστούμε με οποιονδήποτε συμφωνεί με τις βασικές μας αρχές.

Σ’ αυτό το πλαίσιο έχουμε συμμετάσχει καλόπιστα σε συζητήσεις όποτε μας ζητήθηκε, και σας διαβεβαιώ ότι δεν ήταν εξαιτίας μας που δεν καρποφόρησαν. Θα είχε, νομίζω, ενδιαφέρον να θέσετε την ίδια ερώτηση και στους υπόλοιπους που αναφέρατε.

Το ΜέΡΑ25 ποια Ελλάδα θέλει;

Θέλει μια Ελλάδα όρθια, με κατοίκους που θα έχουν τη δυνατότητα να οραματίζονται τη ζωή που θέλουν και να μπορούν να την κάνουν πραγματικότητα, με τα παιδιά της να ανοίγονται στον κόσμο από επιλογή και όχι από ανάγκη, και τους παππούδες και τις γιαγιάδες της να απολαμβάνουν τους κόπους μιας ζωής σε συνθήκες αξιοπρέπειας. Μια Ελλάδα επιτέλους ελεύθερη.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γιάνης Βαρουφάκης, Γαβράς, Τσίπρας,gianis varoufakis, gavras, tsipras