Προϋπολογισμός λιτότητας στη Γαλλία

08:09 26/9/2013 - Πηγή: TNSite

Στην αυριανή συνάντηση δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα από τη Γαλλία, καθώς έπειτα από τη διετή περίοδο χάριτος που της χορηγήθηκε προκειμένου να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2015, οι Βρυξέλλες έχουν θέσει τη χώρα υπό στενή επιτήρηση.

Για την επίτευξη των δεσμεύσεών της ο προϋπολογισμός

σχεδιάσθηκε με στόχο τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος στο 3,6% του ΑΕΠ το 2014. Οι επιλογές της κυβέρνησης βασίσθηκαν πάνω σε δύο άξονες: τη μείωση των δημόσιων δαπανών, αλλά και την αύξηση της φορολογίας.

Το συνολικό ποσό που σχεδιάζεται να εξοικονομηθεί υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 18 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15 δισεκ. ευρώ αφορούν τις περικοπές στις δαπάνες και 3 δισεκ. θα αντληθούν από την υψηλότερη φορολογία.

Όλα τα υπουργεία καλούνται να συμβάλλουν στην προσπάθεια με μείωση των δαπανών τους, ενώ εξαιρούνται τρεις τομείς—η παιδεία, η ασφάλεια και η απασχόληση.

Τα νοικοκυριά θα αντιμετωπίσουν μειώσεις των οικογενειακών επιδομάτων, την κατάργηση ορισμένων ευνοϊκών ρυθμίσεων αλλά και μέσω των αυξήσεων του ΦΠΑ : από 7% ο μέσος φόρος προστιθέμενης αξίας φθάνει στο 10%, ο δε ανώτατος από 19,6% στο 20%.

Ο Μοσκοβισί είπε ότι χρειάζεται "ιστορική και χωρίς προηγούμενο προσπάθεια" για την επίτευξη των στόχων.

Μολαταύτα το δημόσιο χρέος αναμένεται να φθάσει το 2014 στο ύψος ρεκόρ 95,1% του ΑΕΠ.

Η δυσάρεστη συγκυρία των ημερών για τους φορολογούμενους είναι, ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να προσαρμόσει στον πληθωρισμό τις φορολογικές κλίμακες, οι οποίες είχαν παγώσει για δύο συνεχή χρόνια. Έτσι πολλά νοικοκυριά βρέθηκαν προ δυσάρεστων εκπλήξεων παίρνοντας το εκκαθαριστικό τους.

Η εικόνα των ημερών είναι, οι ουρές των φορολογούμενων έξω από τις εφορείες, που θέλουν να καταλάβουν το λόγο των αυξήσεων.

Οι επιχειρηματίες δηλώνουν και αυτοί δυσαρεστημένοι ιδιαίτερα από την υιοθέτηση του φόρου για το "ακαθάριστο πλεόνασμα χρήσεως" των επιχειρήσεων, γνωστού ως φόρου EBE (excedent brut d'exploitation).

Η κυβέρνηση προτίμησε τη φορολογία EBE αντί της φορολογίας επί του τζίρου, θεωρώντας την πιο ευνοϊκή για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (μμε). Αρνητικά όμως αντέδρασε το σωματείο ΜEDEF της εργοδοσίας, που χαρακτήρισε τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών «μαθητευόμενους μάγους των φορολογικών".

(Πηγή:ΑΠΕ)

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα