Ο Ολλανδός ΥΠΕΞ καταγγέλλει παραβίαση δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων στη Ρωσία

03:37 6/11/2013 - Πηγή: TNSite
Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε σήμερα την νομοθεσία στην Ρωσία που απαγορεύει την ομοφυλοφιλική «προπαγάνδα» σε ανηλίκους και σημείωσε ότι η παραβίαση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων μπορεί να συνιστά βάσιμο λόγο για την χορήγηση ασύλου στην Ολλανδία.

Οι διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες βρίσκονται ήδη σε ένταση όσον αφορά μια σειρά από περιστατικά που έχουν σημειωθεί και η επιστολή αυτή με τις αυστηρές διατυπώσεις του Ολλανδού υπουργού Εξωτερικών Φρανς Τίμερμανς προς το κοινοβούλιο μπορεί να επιφέρει περαιτέρω πιέσεις στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο νόμος αυτός περί ομοφυλοφιλικής «προπαγάνδας» στη Ρωσία «έχει ένα αποτέλεσμα στιγματισμού και διακρίσεων και συμβάλει σε ένα κλίμα ομοφοβίας», επισημαίνει ο Τίμερμανς στην επιστολή του.

Η απάνθρωπη μεταχείριση ή η παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των λεσβιών, των ομοφυλοφίλων, των αμφισεξουαλικών ή διαφυλικών ατόμων (LGBT) στην Ρωσία μπορεί να παρέχουν βάσιμο λόγο για την χορήγηση ασύλου, επισημαίνει.

«Οι περιπτώσεις των LGBT, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών συνεπειών της νέας νομοθεσίας, θα εξετάζονται βεβαίως κατά την αξιολόγηση των αιτημάτων για την χορήγηση ασύλου», σημειώνει και προσθέτει ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «θα οδηγούν στην έκδοση μιας άδειας ασύλου».

Μεταξύ των θεμάτων που έχουν επισκιάσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι η κράτηση στην Ρωσία ακτιβιστών της περιβαλλοντικής οργάνωσης Γκρίνπις, δύο από τους οποίους είναι Ολλανδοί, και η κατάσχεση του σκάφους στο οποίο επέβαιναν το οποίο ήταν καταχωρημένο στην Ολλανδία.

Η Ολλανδία προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας ζητώντας να αφεθεί ελεύθερο το πλήρωμα και το πλοίο αυτό. Η πρώτη ακροαματική διαδικασία στην υπόθεση αυτή έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί αύριο.

Τον περασμένο μήνα εξάλλου ένταση προκλήθηκε μεταξύ της Ολλανδίας και της Ρωσίας μετά τον ξυλοδαρμό υψηλόβαθμων διπλωματών και των δύο χωρών στα σπίτια τους αντιστοίχως στη Μόσχα και στη Χάγη. Η Ολλανδία ζήτησε συγγνώμη μετά την παράνομη κράτηση από την ολλανδική αστυνομία ενός Ρώσου διπλωμάτη.

Στην Ρωσία, άγνωστοι έγραψαν με κραγιόν LGBT στον καθρέφτη ενός Ολλανδού διπλωμάτη αφού του επιτέθηκαν στο διαμέρισμά του στην Μόσχα. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί έρευνα για την υπόθεση αυτή.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε υποβάθμισε τις εντάσεις, λέγοντας την περασμένη εβδομάδα ότι οι σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και την Ρωσία είναι ισχυρές και δεν έχουν ζημιωθεί.

Ωστόσο ο Τίμερμανς έγραψε την επιστολή αυτή σε μια περίεργη στιγμή, μόλις ημέρες πριν ο Ολλανδός βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος και η βασίλισσα Μάξιμα συναντήσουν τον Πούτιν σε επίσημη κρατική επίσκεψη στις 9 Νοεμβρίου για τα 400 χρόνια των διπλωματικών δεσμών μεταξύ των χωρών τους.

Ο Τίμερμανς αναφέρει ότι η Ολλανδία θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για μια διεθνή προσοχή και έναν διάλογο σχετικά με «την θέση της κοινότητας των LGBT στη Ρωσία».

Η Ρωσία έχει εξάλλου δεχθεί επικρίσεις για το επίπεδο του σεβασμού των δικαιωμάτων των γκέι προτού φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 στο Σότσι. Ο Πούτιν χρειάστηκε να αντιμετωπίσει ακτιβιστές που υπερασπίζονταν τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων κατά την διάρκεια επίσκεψής του τον Μάιο στο Άμστερνταμ.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα