Η Ελληνική Εταιρεία Επιχειρησιακών Ερευνών γιορτάζει 50 χρόνια

17:14 9/7/2013 - Πηγή: TNSite
Είμαστε στο 1963. Πάνω από μια δεκαετία έχει περάσει από το τέλος του Εμφυλίου και η χώρα πασχίζει να σταθεί στα πόδια της οικονομικά και διοικητικά. Η έννοια «επιστημονικό management» είναι βέβαια άγνωστη στην Ελλάδα –και όχι μόνο στο ευρύ κοινό.

Σε αυτές τις συνθήκες, μια ομάδα από πρωτοπόρους Έλληνες επιστήμονες ιδρύει την Ελληνική Εταιρία Επιχειρησιακών Ερευνών (ΕΕΕΕ), για να προωθήσει τη διδασκαλία και τη χρήση της μεθοδολογίας της επιχειρησιακής έρευνας προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Έτσι δημιουργήθηκε

η ΕΕΕΕ, η οποία αποτέλεσε την πρώτη μη κερδοσκοπική εταιρεία που εντόπισε στην επιχειρησιακή έρευνα και στο επιστημονικό management ένα εργαλείο λήψης ορθολογικών και τεκμηριωμένων αποφάσεων για τον επιχειρηματία και το δημόσιο τομέα.

Ακολούθησε, με πρωτοβουλίες της Εταιρίας, η διδασκαλία της επιχειρησιακής έρευνας στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και η ενεργός συμμετοχή της σε εκπαιδευτικά προγράμματα σε γειτονικές βαλκανικές χώρες για τη διασπορά γνώσης. Διαπιστώνοντας στην πράξη τα θετικά αποτελέσματα του έργου των Επιχειρησιακών Ερευνητών στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων και στην επίλυση επιχειρησιακών προβλημάτων, οι διοικούντες ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις άντλησαν από την Εταιρία πολύτιμη τεχνογνωσία στην πορεία των χρόνων.

Πράγματι, από το 1963 ως σήμερα –και κυρίως μετά τη μεταπολίτευση– η ΕΕΕΕ έχει διοργανώσει 17 εθνικά και 6 διεθνή συνέδρια, με μεγάλη συμμετοχή της επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας και κύρια θέματα μεγάλα επίκαιρα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας και την αντιμετώπισή τους με τις μεθόδους της επιχειρησιακής έρευνας. Στο πλαίσιο αυτών, έχουν ανακοινωθεί περίπου 600 εργασίες, ενώ πολλά μέλη της εταιρίας είναι καθηγητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και άλλοι έχουν θητεύσει και θητεύουν ως ανώτατα και ανώτερα στελέχη σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Σήμερα που η αναδιοργάνωση του δημοσίου τομέα και ο επανασχεδιασμός των επιχειρήσεων με όρους αποτελεσματικότητας είναι το ζητούμενο, η ΕΕΕΕ είναι και πάλι παρούσα, θέτοντας ως στόχο της να συμβάλει ουσιαστικά στην πραγμάτωση ενός νέου οράματος για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα.

Μέλος της Association of European Operational Research Societies (EURO) και της International Federation of Operational Research Societies (IFORS), η ΕΕΕΕ πλησιάζει την επιχείρηση και τον οργανισμό, παρουσιάζει και αναλύει τις σύγχρονες τεχνικές management, marketing, χρηματοοικονομικής, νέων τεχνολογιών κ.λπ., εκπαιδεύοντας στελέχη ανώτερα στελέχη και διαχέοντας την τεχνογνωσία της μεσ’ από συνέδρια και ημερίδες για κρίσιμα θέματα της επιστήμης του management, αλλά και της τρέχουσας οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας.

Με ευκαιρία τα 50 της χρόνια, η ΕΕΕΕ διοργανώνει φέτος μια σειρά από διαλέξεις για την επιχειρησιακή έρευνα και σύγχρονα προβλήματα της οικονομίας και κοινωνίας, ενώ έχει προγραμματίσει και τα εξής συνέδρια:

•Το 2nd International Symposium and 24th National Conference on Operational Research το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην Αθήνα από 26 έως 28 Σεπτεμβρίου 2013 (http://eeee2013.epu.ntua.gr/).

•Το 13ο Ειδικό Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Επιχειρησιακών Ερευνών - 10η Συνάντηση Πολυκριτήριας Ανάλυσης Αποφάσεων με θέμα Πολυκριτήρια ανάλυση αποφάσεων για αειφόρο ανάπτυξη που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη, στο συνεδριακό κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς, από 21 έως 23 Νοεμβρίου 2013 (http://mcdaconference2013.wordpress.com/).

•Το 3ο Πανελλήνιο Φοιτητικό Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Επιχειρησιακών Ερευνών, με θέμα Καινοτομία και σύγχρονα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο συνεδριακό κέντρο του Τ.Ε.Ι Πειραιά, από 12 – 14 Δεκεμβρίου 2013.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα γίνει η απονομή του Εθνικού Βραβείου και Χρυσού Μεταλλίου Επιχειρησιακής Έρευνας για το 2013, ενώ θα γίνουν και απονομές για την καλύτερη διδακτορική διατριβή, διπλωματική και πτυχιακή εργασία στο χώρο της επιχειρησιακής έρευνας. Παράλληλα, προγραμματίζεται η έκδοση επετειακού βιβλίου για την επιχειρησιακή έρευνα στην Ελλάδα, αλλά και ειδικού επετειακού τόμου στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό της Ε.Ε.Ε.Ε.: Operational Research: An International Journal – ORIJ.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα