Τράπεζα της Ελλάδος: Τι προβλέπει το «φακέλωμα» των 500ευρων

Διευκρινίσεις ως προς το «φακέλωμα» κατά τις συναλλαγές των πολιτών με χαρτονομίσματα των 500 ευρώ στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Με αφορμή δημοσιεύματα ως προς το «φακέλωμα» όσων προσέρχονται στα γκισέ των τραπεζών για να ανταλλάσσουν χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, η ΤτΕ διευκρινίζει πως αυτό θα γίνεται μόνο για

τους άγνωστους και όχι τους πελάτες των τραπεζικών καταστημάτων.
Δηλαδή, εάν κάποιος έχει λογαριασμό σε κάποια τράπεζα και επιχειρήσει να αλλάξει χαρτονόμισμα των 500 ευρώ με άλλα μικρότερης ονομαστικής αξίας, δεν καταγράφονται τα στοιχειά του. Όμως αν δεν είναι πελάτης της τράπεζας, τότε θα καταγράφονται τα στοιχεία ταυτότητας του. Αυτό επιβάλλει η διεθνής νομοθεσία για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Αξίζει να σημειωθεί πως για τις ανταλλαγές, οι τράπεζες χρεώνουν προμήθεια ίση με 0,15% του ποσού που αλλάζεται, με ελάχιστο τα 5 και μέγιστο τα 200 ευρώ.

ΤτΕ: Η Ελλάδα δεν θα γίνει πλυντήριο χρημάτων

Πηγή της Τράπεζας της Ελλάδος υποστηρίζει ότι «σε καμιά περίπτωση δεν δυσκολεύουν τους πολίτες που νόμιμα επιθυμούν να συναλλαχθούν με το τραπεζικό σύστημα». Σημειώνει δε ότι η τράπεζα «δίνει μεγάλη σημασία τόσο στην επιστροφή των καταθέσεων, όσο και στην αποτροπή διακίνησης μετρητών που προέρχονται ή μπορεί να κατευθυνθούν σε πάσης φύσεως παράνομες δραστηριότητες».

«Αν κάποιοι θα ήθελαν να γίνει η χώρα ένα πλυντήριο χρημάτων και μονοπάτι διέλευσης και νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων, πλανώνται πλάνην οικτράν» καταλήγει ο αξιωματούχος της Τράπεζας της Ελλάδος.

Keywords
Τυχαία Θέματα