Ειδομένη: ΜΚΟ προτρέπουν τους πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορα

Νέοι χάρτες με περάσματα προς τα ελληνοσκοπιανά και ελληνοβουλγαρικά σύνορα, φέρεται να έχουν δοθεί ή θα δοθούν σε πρόσφυγες στην Ειδομένη προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.

Αυτό προκύπτει με βάση αστυνομικές πληροφορίες και για το λόγο αυτό έχουν ήδη ενημερωθεί υπηρεσιακά οι αρχές της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και εθελοντές παρακινούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να προσπαθήσουν να περάσουν τα σύνορα από

περάσματα και να μην φύγουν από την Ειδομένη προς κέντρα φιλοξενίας τους σε όλη την Ελλάδα.
Η προτροπή αυτή φαίνεται πως έχει βάση, καθώς πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες είναι απρόθυμοι στο να ταξιδέψουν με πούλμαν σε κέντρα φιλοξενίας και προτιμούν να παραμένουν στον καταυλισμό της Ειδομένης.
Οι ίδιες πηγές λένε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιοι έχουν χαρτογραφήσει την περιοχή και δεν αποκλείεται να θελήσουν να μοιράσουν εκ νέου φυλλάδια στους μετανάστες, όπως την περασμένη εβδομάδα.

Ύποπτος ο ρόλος μελών ΜΚΟ

Η Ελληνική Αστυνομία εξετάζει την εμπλοκή στελεχών ή ατόμων που συστήνονται ως μέλη ορισμένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σε αυτές τις κινήσεις.
Μάλιστα εκτιμάται πως τα άτομα αυτά είναι γνωστά στον αντιεξουσιαστικό χώρο και έχουν στην Ειδομένη πάει τα τελευταία 24ωρα στα σύνορα από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και από χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία.

Και αντιεξουσιαστές στην Ειδομένη

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι σε γνωστή ιστοσελίδα αντιεξουσιαστών υπήρχε κάλεσμα για μαζική διαμαρτυρία και πορεία μεταναστών και αλληλέγγυων προς τα σύνορα και σήμερα.

Από την πλευρά τους οι αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνες για τέσσερις από τις 15 ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ειδομένη,

Παράλληλα συνεχίζεται η ενημέρωση στους πρόσφυγες και τους οικονομικούς μετανάστες ώστε να δεχθούν τη μετακίνηση τους σε κέντρα φιλοξενίας σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αφού τα σύνορα είναι κλειστά και δεν πρόκειται να ανοίξουν.

Από νωρίς το πρωί στην Ειδομένη ήταν τρία λεωφορεία προκειμένου να μεταφέρουν μετανάστες στα hot spot της Ημαθίας και της Πιερίας, ενώ χθες μεταφέρθηκαν δεκάδες μετανάστες με δύο πούλμαν. Ομως οι μετανάστες και οι πρόσφυγες ήταν απρόθυμοι. Τελικά κάποιοι από αυτούς δέχθηκαν και αναχώρησαν με προορισμό κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα