Έμποροι: «Ναι» στην παράταση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Υπέρ της παράτασης ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που λήγει στις 31 Μαρτίου, τάσσονται οι έμποροι σε μια προσπάθεια να δώσουν «ανάσα» στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές ως προς τον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού.

Η διοίκηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) αποφάσισε να δεχθεί την παράταση της ΕΓΣΣΕ μέχρι και τα τέλη του τρέχοντος έτους, «ώστε να «διασωθούν» τόσο η σύμβαση όσο και οι θεσμικοί όροι

της, που περιλαμβάνουν το επίδομα γάμου και τις άδειες.

Στο …τραπέζι η συμφωνία

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, «οι κοινωνικοί εταίροι θα κληθούν άμεσα να συμφωνήσουν ότι όλοι οι θεσμικοί όροι εργασίας, που θεσπίσθηκαν με τις προηγούμενες ΕΓΣΣΕ και τις αντίστοιχες διαιτητικές αποφάσεις, όπως ίσχυαν κατά τη διαδοχή τους, αποτελούν ενιαίο σύνολο και εξακολουθούν να ισχύουν. Εάν όμως κατά τη διάρκεια της παράτασης της σημερινής ΕΓΣΣΕ, με οποιονδήποτε τρόπο, αρθεί η περιοριστική διάταξη που έχει επιβληθεί με νομοθετική παρέμβαση και δίνει την αρμοδιότητα του περιεχομένου της ΕΓΣΣΕ 2010-2011-2012 στη κυβέρνηση, τότε θα ξεκινήσουν άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΓΣΕΕ και ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ για τον καθορισμό των μισθολογικών όρων της ΕΓΣΣΕ».

Υπερισχύουν οι ευνοϊκότεροι όροι

Ο κ. Κορκίδης επισημαίνει ότι ανεξαρτήτως της παράτασης ισχύος της ΕΓΣΣΕ, θα συνεχίσουν να υπερισχύουν οι ευνοϊκότεροι όροι εργασίας που προβλέπονται από νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, πάγωμα προαυξήσεων τριετιών, διαιτητικές αποφάσεις, εσωτερικούς κανονισμούς, έθιμα, πρακτική της επιχείρησης ή ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο μήκος κύματος ως προς την παράταση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κινείται και η ΓΣΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα