Θα πληρώνουμε έναν φόρο – αλλά τι φόρο… – για τα ακίνητά μας

Ο ΦΑΠ και το ΕΤΑΚ πέθαναν. Ζήτω ο ΕΦΑ! Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων είναι ο ένας και μοναδικός φόρος που θα πληρώνουμε για το σπίτι ή το οικόπεδό μας και θα όλους τους άλλους φόρους όπως το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ αλλά και τον ΦΑΠ.

Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων έχει τη φιλοσοφία «να εισπράττει το Κράτος λιγότερα από πολλούς και όχι πολλά από λιγότερους» αλλά

ο τελικός εισπρακτικός του στόχος είναι 3 δισ. ευρώ το χρόνο. Απαλλαγή από τον ΕΦΑ θα έχουν μόνο τα ακίνητα με αντικειμενική αξία έως 100.000 ευρώ.

Η κλίμακα με την οποία θα υπολογίζεται ο φόρος θα είναι προοδευτική από 0,1% μέχρι 4%, ανάλογα με την αξία του ακινήτου. Για αντικειμενικές αξίες πάνω από 1 εκατ. ευρώ, θα επιβάλλεται η ανώτερη κλίμακα. Το μυστικό του φόρου αυτού είναι ότι θα καταβάλλεται από τους ιδιοκτήτες όλων των ακινήτων, ακόμη κι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότησή του.

Αυτό σημαίνει ότι στο νέο φόρο θα ενταχθούν ακόμη και τα αγροτεμάχια που δεν χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες αγρότες. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος διαθέτει ένα ακίνητο με αντικειμενική αξία 120.000 ευρώ, θα απαλλάσσεται για τα πρώτα 100.000 ευρώ και τα 20.000 ευρώ θα υπολογίζονται με έναν χαμηλό συντελεστή, πιθανότατα το 0,1%, δηλαδή θα πληρώσει 20 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης ακινήτου αντικειμενικής αξίας 500.000 ευρώ, όμως θα φορολογηθεί για τα 400.000 με συντελεστή 1% τότε θα πληρώσει 4.000 ευρώ.

Ως περιουσία όμως θα συνυπολογίζονται όλα τα ακίνητα που διαθέτει ο καθένας μας είτε στην πόλη είτε στο χωριό. Για τα αγροτικά ακίνητα, ο φόρος θα υπολογίζεται με το στρέμμα, αφού δεν υπάρχει σύστημα αντικειμενικών αξιών.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα