Κούρεμα 30% στις δόσεις των τραπεζικών δανείων

Θέμα ημερών θεωρείται η κατάθεση των προτάσεων της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών προς το υπουργείο Ανάπτυξης για να συναποφασισθούν οι νέες ρυθμίσεις στα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. 

Στόχος των τραπεζιτών είναι να μειωθούν κατά 30% οι δόσεις των δανείων, χωρίς ωστόσο να «κουρευτούν» τα δάνεια, με δυνατότητα στο δανειολήπτη να αποπληρώσει μελλοντικά τη διαφορά της δόσης. Οι τράπεζες, δεν επιθυμούν να υπάρξουν οριζόντιες ρυθμίσεις,

αφού με τον τρόπο αυτό θα ευνοηθούν οι «κακοπληρωτές» εις βάρος των συνεπών δανειοληπτών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σήμερα προβλήματα, λόγω των περικοπών στα εισοδήματα τους, είτε επειδή βρέθηκαν εκτός εργασίας.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει μια σειρά αλλαγών στο νόμο Κατσέλη περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Η πρώτη αλλαγή που συζητείται αφορά το «πάγωμα» της δόσης από τη στιγμή που θα κατατεθεί η αίτηση στο Ειρηνοδικείο και μέχρι την εκδίκαση της, όπως προβλέπεται από το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Οι τράπεζες επιμένουν οι δανειολήπτες να καταβάλλουν ένα μέρος της δόσης, αφού πλέον οι αιτήσεις παίρνουν δικάσιμο μετά από 2 χρόνια και ήδη εκκρεμούν προς συζήτηση 150.000 αιτήματα δανειοληπτών στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας.

Η δεύτερη αλλαγή  αφορά τον υπολογισμό της αξίας του ακινήτου. Οι τράπεζες ζητούν η αξία του ακινήτου να υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές τιμές ζώνης, ενώ αντίθετα ο νόμος Κατσέλη αφήνει στην διακριτική ευχέρεια του δικαστή την εκτίμηση της αξίας των ακινήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα