Καταρχήν συμφωνία για το «χάσμα» των δύο δισ.

Στην κατ' αρχήν αποδοχή των προτάσεων του οικονομικού επιτελείου για το χάσμα των 2 δισ. ευρώ προχώρησε η τρόικα, που ζητά την εξειδίκευση των μέτρων μέχρι την επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών. Αν δεν επιτευχθεί όμως ο στόχος, οι δανειστές θα στραφούν πάλι σε μισθούς και συντάξεις. 

Η τρόικα δέχθηκε τα μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ που προτείνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ωστόσο σε κάθε περίπτωση αυτά θα πρέπει να εξειδικευτούν και να τους

παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα που το ανώτερο κλιμάκιο θα επιστρέψει στη χώρα μας. Στην περίπτωση όμως, που τα μέτρα αυτά δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα δύο δισ., οι περικοπές θα περιστραφούν στο σκληρό πυρήνα του δημοσίου με περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. 

Νωρίτερα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών διεύψευδαν τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες ότι τέθηκε θέμα να «σπάσει» η δόση και δοθεί μια πρώτη προκαταβολή ως «δάνειο-γέφυρα».  «Βρέθηκε κοινός τόπος, υπάρχουν ακόμα κομμάτια που μένουν προς διερεύνηση και συζήτηση, όχι όμως θέματα σύγκρουσης» σημείωνε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου. Πρόσθετε μάλιστα ότι στις διαπραγματεύσεις υπάρχει πρόοδο και στόχος είναι να έχει κλείσει το πακέτο όταν επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών, καθώς δεν έχουν αλλάξει τα χρονικά ορόσημα. 

Παράλληλα, οι επικεφαλής της τρόικας, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν κ. Σάϊμον Ο’ Κόνορ προέβησαν στην κατηγορηματική διάψευση του δημοσιεύματος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, που υποστήριζε ότι η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα θα δημοσιοποιηθεί μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, στις 6 Νοεμβρίου. 

Αμέσως μετά τη σημερινή συνάντηση οι επικεφαλής της τρόικας θα αναχωρήσουν από την Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, Σάιμον Ο' Κόνορ, σημείωσε ότι η αποχώρηση δεν αποτελεί ένδειξη εμπλοκής των διαπραγματεύσεων και ανέφερε ότι στην Αθήνα θα παραμείνουν οι εμπειρογνώμονες της τρόικας, προσθέτοντας ότι η «φυσική παρουσία» των αξιωματούχων δεν είναι αναγκαία για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές. «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και οι συζητήσεις προχωρούν. Είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουν σε άμεσο αποτέλεσμα», δήλωσε ο κ. Ο΄ Κόνορ. 

Ερωτηθείς πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η έκθεση αξιολόγησής της τρόικας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, παρέπεμψε στη δήλωση του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με την οποία τα συμπεράσματα της αξιολόγησης αναμένονται τον Οκτώβριο. Τέλος, ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα σε μία εβδομάδα. 

Σε ανακοίνωσή του το ΔΝΤ σημειώνει ότι η αντιπροσωπεία της τρόικας στην Αθήνα θα κάνει ένα σύντομο διάλειμμα στις διαπραγματεύσεις και θα επιστρέψει σε περίπου μία εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας μέλη της τεχνικής αποστολής θα συνεχίσουν την εργασία επί του προγράμματος. «Η αποστολή είχε παραγωγικές συζητήσεις με τις

Keywords
Τυχαία Θέματα