Τα καθαρά δόντια ασπίδα για την πνευμονία

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Τα οφέλη της καλής στοματικής υγιεινής είναι γνωστά και έχουν συνδεθεί με ασθένειες όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, η κατάθλιψη και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Η επίσκεψη στον οδοντίατρο ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πέρα από ένα πολύ όμορφο χαμόγελο, ευνοούν και την καλή υγεία στους πνεύμονες.

Οι φθινοπωρινοί μήνες που διανύουμε, είναι κατεξοχήν επικίνδυνοι για ιώσεις αλλά και λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και οι γιατροί προειδοποιούν πως εάν δεν προστατεύουμε την υγεία μας, η επικίνδυνη πνευμονία καραδοκεί.

Μία νέα

έρευνα, δείχνει πως η καλή περιποίηση των δοντιών, εξουδετερώνει την πλειοψηφία των βακτηρίων που προκαλούν μόλυνση στους πνεύμονες. Οι ερευνητές, μελέτησαν το ιστορικό περισσότερων από 26.000 ανθρώπων και τα συμπεράσματα δείχνουν την άμεση σχέση που υπάρχει σε πνεύμονες και στοματική υγιεινή. Αυτοί που απέφευγαν την επίσκεψη στο οδοντιατρείο, είχαν περισσότερες πιθανότητες σε ποσοστό 86% να προσβληθούν από πνευμονία σε σύγκριση με όσους έκαναν τον έλεγχο στα δόντια τους μία φορά το εξάμηνο.

Η εξάρτηση αυτή, οφείλεται στο γεγονός πως τα βακτήρια που ευθύνονται για την πνευμονία, επιβιώνουν σε μία στοματική κοιλότητα που δεν είναι υγιής. Από κει, μπορεί εύκολα να κατευθυνθούν στους πνεύμονες προκαλώντας ακόμη και το θάνατο. Ο στρεπτόκοκκος, ο αιμόφιλος της γρίπης και ο σταφυλόκοκκος που είναι υπεύθυνοι για την βακτηριακή πνευμονία αποδυναμώνονται όταν φροντίζουμε να διατηρούμε την υγεία των δοντιών μας σε άριστη κατάσταση.

Η επικεφαλής της έρευνας δρα Michelle Doll , είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει μια καλά καταγεγραμμένη σύνδεση ανάμεσα στη στοματική υγιεινή και την πνευμονία, και οι οδοντιατρικές επισκέψεις είναι σημαντικές για τη διατήρηση της καλής υγείας. Δεν μπορούμε να ξεφορτωθούμε τελείως τα βακτήρια από το στόμα μας, αλλά η καλή στοματική υγιεινή μπορεί να περιορίσει τον πληθυσμό τους».
Αξίζει να αναφέρουμε πως ένα εκατομμύριο Αμερικανών ετησίως προσβάλλονται από πνευμονία, ενώ 50.000 πεθαίνουν από την ασθένεια. Η πνευμονία μπορεί να εκδηλωθεί ανεξάρτητα από την ηλικία, αλλά συναντάται συχνότερα σε ηλικιωμένους ανθρώπους ή όσους πάσχουν από πνευμονοπάθεια και AIDS.

Τα στοιχεία της έρευνας που διεξήχθη υπό τη δρα Michelle Doll, επίκουρη καθηγήτρια στο Division of Infectious Diseases του αμερικανικού πανεπιστημίου Virginia Commonwealth, παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Εταιρίας Λοιμωδών Νοσημάτων της Αμερικής.

Το άρθρο Τα καθαρά δόντια ασπίδα για την πνευμονία εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα