Unesco: Η δημοσιογραφία το 2015 «βάφτηκε» με πολύ άιμα

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Τα στοιχεία που παρουσίασε η UNESCO σε έκθεση της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Τέλος της Ατιμωρησίας των Εγκλημάτων που διαπράττονται κατά των Δημοσιογράφων, προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Το 2015, καταγράφεται σαν μια μαύρη χρονιά για τον κόσμο της δημοσιογραφίας, που θρηνεί 115 ανθρώπους που δολοφονήθηκαν σε εμπόλεμες ζώνες.

Η έκθεση της Unesco, βασίζεται στις υποθέσεις της

πως οι δημοσιογράφοι υπήρξαν θύματα δολοφονίας αποκλειστικά εξ’ αιτίας της επαγγελματικής ιδιότητας τους και κάνει λόγο για την ατιμωρησία που αγγίζει το 92%.

Πρώτη στη λίστα των χωρών με τους νεκρούς δημοσιογράφους το περασμένο έτος, είναι η Συρία με 13 θύματα, ακολουθεί το Ιράκ με 10 νεκρούς δημοσιογράφους και τρίτη έρχεται η Γαλλία με τους 8 δολοφονηθέντες στην επίθεση του Charlie Hebdo.

Στη συνέχεια βρίσκεται η Βραζιλία, το Μεξικό και το Νότιο Σουδάν με 7 νεκρούς ανά χώρα και Ινδία, η Λιβύη και οι Φιλιππίνες μετρούν από 6 αντίστοιχα. Η έκθεση που παρουσιάζεται κάθε δύο χρόνια, από το 2006 που ξεκίνησε τη δημοσίευση της, μετρά 827 δολοφονίες δημοσιογράφων.

Στο στόχαστρο των δολοφόνων, βρίσκονται περισσότεροι οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στην τηλεόραση και ύστερα όσοι πληρώνονται από τα υπόλοιπα μέσα. Πολλοί δημοσιογράφοι εκτελούνται στην ίδια τους τη χώρα, με αποτέλεσμα ο θάνατος τους να μην γίνεται τόσο γνωστός, όσο ο θάνατος κάποιου ξένου ανταποκριτή που θα «παιχτεί» πολύ στα ΜΜΕ.

Τα στοιχεία της οργάνωσης δείχνουν πως μόνο μία στις δέκα υποθέσεις έφτανε στα εθνικά δικαστήρια, μία αλήθεια που συνεπάγεται πως οι εγκληματίες μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν αφού αποφεύγουν την τιμωρία.

«Τα ΜΜΕ και η ελευθερία της έκφρασης βρίσκονται υπό πολιορκία», αναφέρει στην έκθεση της η Unesco.

Το άρθρο Unesco: Η δημοσιογραφία το 2015 «βάφτηκε» με πολύ άιμα εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα