Στα «κάγκελα» ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μη κλήση Βενιζέλου

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Ζ. Κωνσταντοπούλου, Θ. Δρίτσας, Στ. Κοντονή, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου και αναφέρθηκαν στην απόρριψη (με ψήφους 7 – 6) από την κυβερνητική πλειοψηφία (συν της ΔΗΜΑΡ) της Προκαταρκτικής Επιτροπής του αιτήματος του κόμματός του, να κληθεί εκ νέου ως μάρτυρας ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Παράλληλα άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσουν από τη Βουλή

την επέκταση του κατηγορητηρίου και για τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Οι τρεις βουλευτές, παρουσίασαν την πραγματογνωμοσύνη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ, που έγινε στις 11 Ιουνίου 2013.

Σύμφωνα με όσα είπαν ο χρήστης usev α) άνοιξε το βράδυ της 8ης Ιουλίου 2011 τη λίστα Λαγκάρντ και β) συνέταξε το αρχείο με την Επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου τον Φεβρουάριο του 2013. Οι βουλευτές υπενθύμισαν ότι σύμφωνα με την κατάθεση Διώτη στις 8 Ιουλίου 2011 η λίστα Λαγκάρντ βρισκόταν στα χέρια του τότε Υπουργού Οικονομικών Ε. Βενιζέλου, και έθεσαν το ερώτημα ποιο φυσικό πρόσωπο κρύβεται πίσω από τον χρήστη userv. Τόνισαν μάλιστα ότι «τα δεδομένα αυτά βρίσκονται ακόμη στο Υπουργείο Οικονομικών» και μάλιστα σε συγκεκριμένο υπολογιστή.

Σχολιάζοντας την απόρριψη της πρότασης να κληθεί ο Ε. Βενιζέλος, η Ζ. Κωνσταντοπούλου επεσήμανε ότι «επανασυστήθηκε η τρικομματική κυβέρνηση που λειτουργεί προς συγκάλυψη, υπόθαλψη και συσκότιση των υπεύθυνων προσώπων».

«Οι αμαρτίες της λίστας Λαγκάρντ αναβαθμίζονται κυβερνητικά. Αυτό είναι το οδυνηρό συμπέρασμα» είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή και τις υπουργοποιήσεις μελών της επιτροπής (Αδ. Γεωργιάδης, Μ. Βαρβιτσιώτης).

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου επέκρινε την στάση του Βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Β. Οικονόμου να μην ζητήσει την επανεξέταση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. «Η ΔΗΜΑΡ παρέχει χείρα βοηθείας στον Ε. Βενιζέλο», εκτίμησε η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι η η πλειοψηφία των 7 Βουλευτών προήλθε από 2 νέα μέλη που δεν έχουν διαβάσει την δικογραφία (του Λ. Τσαβδαρίδη και Γ. Γεωργαντά που τοποθετήθηκαν σήμερα) και την αντικατάσταση του Γ. Καλαντζή από τον Δ. Τσουμάνη, ο οποίος, όπως ανέφερε η κ. Κωνσταντοπούλου, συνέταξε την τροπολογία «με την οποία δίδεται ακαταδίωκτο σε τραπεζίτες που έδωσαν δάνεια σε κόμματα».

«Η αναζήτηση της ταυτότητας του χρήστη userv είναι κεντρική σημασίας ζήτημα. Έρχεται τώρα να επιβεβαιωθεί αυτό που κάποιοι γνώριζαν και απέκρυπταν από την Επιτροπή: ότι ο χρήστης userv είναι στο Υπουργείο Οικονομικών», υπογράμμισε ο Θ. Δρίτσας.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι «αυτό δεν συνιστά ευθέως κατηγορία κατά του Ε. Βενιζέλου για το σύνολο των κατηγοριών που του προσάπτει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συνιστά ανάγκη διερεύνησης της υπόθεσης και παροχής εξηγήσεων από τον Ε. Βενιζέλο».

«Η προσπάθεια να κρατηθεί ο Ε. Βενιζέλος όμηρος και ταυτόχρονα να προστατευθεί είναι ο διττός στόχος της ΝΔ και συμμετέχει σε αυτό και η ΔΗΜΑΡ ως σήμερα», πρόσθεσε ο Θ. Δρίτσας. Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Επιτροπής Χρ. Μαρκογιαννάκη επειδή στη σημερινή συνεδρίαση χαρακτήρισε ως «σαβούρα» όσα έχει συνεισφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στην διερεύνηση της υπόθεσης.

Ο Στ. Κοντονής κάλεσε την ΔΗΜΑΡ να δηλώσει αν καλύπτει την στάση του Β. Οικονόμου. Επίσης τόνισε ότι «πρέπει να διασταυρωθούν» οι ισχυρισμοί Διώτη ότι στις 8 Ιουλίου 2011 έδωσε το usb με την λίστα στον Ε. Βενιζέλο και του Ε. Βενιζέλου ότι πήρε τη λίστα τον Αύγουστο «αλλά σε κάθε περίπτωση δεν την άνοιξε».

Καταγγέλλουν το κλείσιμο της Βουλής

Επίσης, την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής να απορρίψει το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει ανοικτό το Κοινοβούλιο το καλοκαίρι κατήγγειλαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Διάσκεψη επεσήμανε ότι δεν πρέπει να ξεκινήσουν θερινά τμήματα όσο είναι σε εκκρεμότητα οι προτάσεις νόμων των κομμάτων για την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που ακυρώνουν το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Από την πλευρά τους, οι κυβερνητικοί παράγοντες επεσήμαναν ότι τη Δευτέρα ολοκληρώνεται το 15μερο μέσα στο οποίο πρέπει να στείλει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους την έκθεσή του για την ακύρωση της ΠΝΠ για την ΕΡΤ και αφού παρέλθει αυτή η ημερομηνία, θα αποφασίσουν τι θα κάνουν.

Δηλώσεις Βούτση

«Δυστυχώς η Βουλή λειτουργεί κατ’ αντιστοιχία με την πολιτική ζωή», σχολίασε ο Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτσης, επισημαίνοντας ότι την επόμενη εβδομάδα η Βουλή δεν έχει ούτε ένα νομοσχέδιο για να ψηφίσει.

Η ακύρωση της ΠΝΠ, εκτίμησε ο Ν. Βούτσης, δεν χρειάζεται καν έκθεση του ΓΛΚ διότι πρόκειται για επαναφορά στην προτεραία κατάσταση, η οποία έχει ήδη υπολογιστεί στον προϋπολογισμό. Αντίθετα, συνέχισε, η ΠΝΠ που κλείνει την ΕΡΤ έχει αρνητικές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό.

«Η κυβερνητική πλειοψηφία αντιστοιχίζει την αντίληψη του λαού με την λειτουργία της Βουλής. Θα αντιταχθούμε με όλους τους τρόπους που μπορούμε για να μην λύνονται τα θέματα μεταξύ διαπλοκής και αδιαφάνειας», τόνισε ο Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα