Χοντρό παιχνίδι σε εξέλιξη με τις τράπεζες

Κοινωνία

Σκληρά οικονομικο-πολιτικά παιχνίδια εξελίσσονται στον τραπεζικό χώρο λίγο πριν ολοκληρωθούν όλες οι ανακεφαλαιοποιήσεις και γίνουν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των νέων σχημάτων. Στο παρασκήνιο κάποιοι τραπεζίτες, «ξεχνώντας» σε ποιους οφείλουν ακόμη και την είσοδό τους στις τράπεζες, «κόβουν και ράβουν διοικήσεις στα μέτρα τους», όπως λένε κύκλοι της αγοράς. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι συγκεκριμένος τραπεζίτης εμπλέκει και το όνομα του... συντοπίτη του πρωθυπουργού, χωρίς φυσικά να τον ενημερώνει.

Για όλα αυτά τα «παιχνίδια» μαθαίνουμε ότι ο Βενιζέλος έχει ενημερωθεί και θα συζητήσει το θέμα με τον Σαμαρά σε επόμενη συνάντησή τους, ώστε να αποφευχθούν νέα επικίνδυνα ναρκοπέδια.
Σε αυτό το «πνεύμα» κινήθηκαν και οι αλλαγές στην Eurobank, με τον Χρήστο Μεγάλου της Credit Suisse, δύο χρόνια εκτός τραπεζικής αγοράς, να αναλαμβάνει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου μετά την παραίτηση του Νίκου Νανόπουλου, παρ’ ότι είχε ακουστεί το όνομα του Νίκου Καραμούζη, αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου, με μακρά θητεία, και ικανότατου γνώστη της εγχώριας και ξένης τραπεζικής αγοράς.

Τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου το ΤΧΣ την έδωσε στον Γιώργο Δαυίδ, του οποίου, όπως σημείωσε χθες το ηλεκτρονικό «Βήμα», η εταιρεία τελεί υπό πτώχευση, «χρωστάει στην Eurobank κοντά στα 50 εκατ. ευρώ και για προφανείς λόγους δεν μπορεί να ηγείται» της τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος εισηγήθηκε στο ΤΧΣ το όνομα του Καραμούζη για διευθύνοντα σύμβουλο, αλλά το Ταμείο έστειλε στον υπουργό Οικονομικών μόνο το όνομα του Μεγάλου.

Οι... διεργασίες αυτές κινητοποίησαν τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Αλ. Τουρκολιά, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο η Eurobank να καταλήξει στην Εθνική. Όμως τώρα το ερώτημα είναι αν πρόκειται για «οργανωμένη», κατά το «Βήμα», διάλυση μιας τράπεζας που μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλο σκάνδαλο.

Στον ίδιο σχεδιασμό εντάσσεται και η πληροφορία ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα ενταχθεί στην Alpha και δεν θα δοθεί, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, στην Eurobank.

Είναι πάντως άξιον απορίας το ότι κάποιοι παρουσιάζουν τραπεζικές κινήσεις ως επιθυμίες του... πρωθυπουργού, ενώ σύμβουλοί του λένε πως δεν εμπλέκεται, προκειμένου να μην τον κατηγορήσουν ότι ευνοεί συμφέροντα συγκεκριμένου ομίλου, που μπήκε στην αύξηση της Εθνικής για να γίνει μεγαλομέτοχος
της κρατικής τράπεζας.

Το σκληρό πόκερ στον τραπεζικό χώρο ενδέχεται να πυροδοτήσει και πολιτικές εντάσεις εξ αιτίας των... πολιτικών - και λιγότερο οικονομικών -προβλέψεων της Alpha Bank για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Κορυφαίος παράγοντας της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγε πρόσφατα στο «Ποντίκι»: «Είναι τουλάχιστον περίεργο το ότι η συγκεκριμένη τράπεζα, στα δεκαπενθήμερα αναλυτικά δελτία της, μιλάει για θετική πορεία της οικονομίας όταν η συγκυβέρνηση είναι πολιτικά στο καναβάτσο, ενώ συμπλέει σταθερά με όσους μιλούν για τον κίνδυνο να πάμε στη... δραχμή, κάθε φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει τον πήχη της πολιτικής αντιπαράθεσης ή παίρνει κεφάλι στις δημοσκοπήσεις». «Πόσο συμπτωματικές είναι αυτές οι αναλύσεις;» αναρωτιόταν ο ίδιος παράγοντας. Έλα ντε...

Το Ποντίκι

Tags: τράπεζεςανακεφαλαιοποιήση τραπεζών
Keywords
Τυχαία Θέματα