«Σκούρα» τα πράγματα για την παγκόσμια οικονομία

Με άρθρο του στο Project Syndicate ο βραβευμένος με νόμπελ οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγλιτς, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το 2014 η οικονομική κατάσταση παγκοσμίως θα συνεχίζει να είναι ζοφερή. Στο κείμενό του αναφέρει ότι το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Βρετανία και σε ΗΠΑ

είναι χαμηλότερο σήμερα σε σχέση με πριν την ύφεση. «Πράγματι, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας έχει συρρικνωθεί σχεδόν κατά 25%» σημειώνει.

Πάντως, σπεύδει να τονίσει ότι εξαιρέσεις αυτής της δύσκολης πραγματικότητας στα οικονομικά αποτελούν η Ιαπωνία και η Γερμανία. Εντούτοις, η ανεργία στην Ευρωζώνη συνεχίζει να είναι υψηλή, ενώ παρόμοια μοίρα έχει και η επί ετών ανεργία στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη δείχνει να καταφθάνει, με το ΔΝΤ να μιλά για ποσοστό 1%. Όμως ο οικονομολόγος συμπληρώνει ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ ήταν και στο παρελθόν υπεραισιόδοξες.

Στις ΗΠΑ τα πράγματα είναι περισσότερο αισιόδοξα, εκτιμά ο διάσημος οικονομολόγος εξηγώντας ότι πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε με ρυθμό 4,1% στο τρίτο τέταρτο του 2013 και η ανεργία έφθασε στο 7% - το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και πέντε χρόνια. Η ισορροπία στον κατασκευαστικό τομέα έχει επανέλθει, η ενεργειακή αυτονομία είναι γεγονός, η τιμή της βενζίνης είναι σε ιστορικό χαμηλό και ο τομέας της υψηλής τεχνολογίας ανθεί. Ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί που δεν πληρώνονταικαλά και η μεσαία τάξη συνεχίζει να φθίνει. Το 95% των κερδών πηγαίνουν στο 1% του πληθυσμού. Το μεγάλο πρόβλημα των ΗΠΑ τώρα, εκτιμά ο Στίγκλιτς, είναι ο μακροχρόνια ανεργία, που αγγίζει το 40% των ανέργων, και ένα από τα χειρότερα προγράμματα ανεργίας στον ανεπτυγμένο κόσμο, με τις παροχές να παύουν έπειτα από 26 εβδομάδες. Επιπλέον, ένας από τους λόγους που το ποσοστό της ανεργίας είναι τόσο χαμηλό είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν περιλαμβάνονται πια στο εργατικό δυναμικό, κάτι που εν μέρει αντανακλά το δημογραφικό.

Με την κατάσταση στην Ευρώπη να μην δείχνει σημάδια βελτίωσης μέσα στο 2014 και την αμερικανική ανάκαμψη να τους αποκλείει όλους εκτός από όσους βρίσκονται στην κορυφή, ο Στίγκλιτς δεν είναι αισιόδοξος. «Και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, οι οικονομίες της αγοράς αποτυγχάνουν να λειτουργήσουν υπέρ των περισσότερων πολιτών τους. Για πόσο μπορεί να συνεχίσει αυτό;» καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα