«Φόρος» 16 ευρώ για τους φυλακισμένους στην Ολλανδία

Νομοσχέδιο της ολλανδικής κυβέρνησης προβλέπει ότι όσοι βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα των φυλακών της χώρας θα καταβάλουν 16 ευρώ ημερησίως για κάθε νύχτα που περνούν πίσω από τα κάγκελα, για χρονικό διάστημα έως και δύο ετών.

Όπως τόνισε το υπουργό Δικαιοσύνης, «δεν είναι δίκαιο να αναλαμβάνουν όλα τα έξοδα το κράτος και η κοινωνία». Σύμφωνα με τον εμπνευστή του «φόρου» και υφυπουργό Δικαιοσύνης Φρεντ Τέεφεν, «οι καταδικασμένοι κρατούμενοι θα έπρεπε να συμμετέχουν εν μέρει στα έξοδα της φυλάκισής τους».

Βάσει του ν/σ που παρουσιάστηκε, οι κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί από

τα δικαστήρια καθώς και οι γονείς των ανήλικων φυλακισμένων θα πρέπει να πληρώνουν 16 ευρώ για κάθε νύχτα φυλάκισης στις ολλανδικές φυλακές, για δύο χρόνια το πολύ. Εφόσον εγκριθεί από τη βουλή ο νόμος θα ισχύσει από το 2015.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Στατιστικής Υπηρεσίας (CBS) της Ολλανδίας, το σωφρονιστικό σύστημα έχει σήμερα υπό την επίβλεψή του 12.000 κρατούμενους. Το 2013 η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι προτίθεται να κλείσει περίπου 20 φυλακές, στο πλαίσιο των περικοπών του προϋπολογισμού της.

Keywords
Τυχαία Θέματα