Ρυθμίσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων

Θέμα λίγων ημερών είναι η ανακοίνωση της νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία το Υπουργείο Ανάπτυξης θα επιβάλει τους όρους και τις προϋποθέσεις διευκόλυνσης των δανειοληπτών από τα τραπεζικά ιδρύματα. Οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να ρυθμίζουν ευνοϊκά τα στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια φυσικών προσώπων με ατομικό εισόδημα έως 18.000 ευρώ.  Η μηνιαία δόση θα διαμορφώνεται στο 30% του διαθέσιμου εισοδήματος.

Ανάμεσα στις προϋποθέσεις που εξετάζονται είναι ο δανειολήπτης να είναι συνεπής στις μέχρι

τώρα υποχρεώσεις του έναντι των τραπεζών και να αποδεικνύει τη μείωση των εισοδημάτων του κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Οι τράπεζες θα μπορούν να διαμορφώνουν τη δόση στο 30% του εισοδήματος, με τη χρονική επιμήκυνση του δανείου, χωρίς όμως να επιτρέπεται αναπροσαρμογή του επιτοκίου κατά τη διάρκεια της επιμήκυνσης. Οριζόντια ρύθμιση των δανείων για όλους τους δανειολήπτες απαγορεύεται από την κοινοτική νομοθεσία και επομένως δεν συζητείται.

Το υπουργείο Ανάπτυξης προχωρά και σε αλλαγές του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Μία από τις προτάσεις που μελετά είναι να ξεκινά η αποπληρωμή της οφειλής από την ημερομηνία της υποβολής της αίτησης του δανειολήπτη στη δικαστική διαδικασία ρύθμισης των χρεών του.

Για το θέμα των πλειστηριασμών των κατοικιών, το υπουργείο, μετά και από συνομιλίες που έχει με τις τράπεζες, επεξεργάζεται την καθιέρωση του θεσμού της «δεύτερης ευκαιρίας». Δηλαδή, όταν ο δανειολήπτης φτάνει στο σημείο να κινδυνεύει να χάσει την κατοικία του, η τράπεζα να του δίνει τη δυνατότητα για κάποιο χρονικό διάστημα να μένει στην κατοικία έναντι συμβολικού ενοικίου. Μετά την πάροδο της περιόδου αυτής θα επανεξετάζεται η δυνατότητα χορήγησης νέου δανείου με διαφορετικούς όρους…

Keywords
Αναζητήσεις
αναπροσαρμογη δανειου
Τυχαία Θέματα