Γιατροί του Κόσμου: Ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα

Για τον πιο δύσκολο χειμώνα των τελευταίων ετών κάνουν λόγο οι Γιατροί του Κόσμου, οι οποίοι στο πλαίσιο των κοινωνικών τους δράσεων δημιούργησαν τον «Κουμπαρά Αξιοπρέπειας», ζητώντας από τους πολίτες να συνεισφέρουν στο έργο τους. Η «Αττική fresspress» βρέθηκε στο Πολυιατρείο των Γ.τ.Κ. στην Αθήνα και συνομίλησε με το μέλος του Δ.Σ. και υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων της οργάνωσης κ. Γιάννη Γιαννακόπουλο.

«Το μόνο αντίδοτο στη φτώχεια είναι η αλληλεγγύη» είναι το μότο των Γιατρών του Κόσμου

(Γ.τ.Κ.), οι οποίοι έφτιαξαν τον δικό τους «κουμπαρά», καλώντας τους πολίτες να βοηθήσουν όσους βρίσκονται σε ανάγκη. Ακούγοντας την κραυγή αγωνίας των ευπαθών ομάδων, η οργάνωση τους συμπαραστέκεται, τονίζοντας ότι πλέον η ανθρωπιστική κρίση εξαπλώνεται, παίρνοντας μόνιμα χαρακτηριστικά. 

Οι Γιατροί του Κόσμου με λίγα λόγια…

«Οι Γ.τ.Κ κλείνουν 23 χρόνια τη φετινή χρονιά. Πρόκειται για μια διεθνή οργάνωση με έδρα της τη Γαλλία, ωστόσο έχει ανεξάρτητα τμήματα σε διάφορες χώρες του κόσμου», αναφέρει ο κ. Γιαννακόπουλος για τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση των Γ.τ.Κ. Ειδικότερα, για την περίπτωση της Ελλάδας, επισημαίνει ότι η συνεισφορά των Γ.τ.Κ. όλα αυτά τα χρόνια ήταν μεγάλη, «τόσο μέσω ιατρικής παρέμβασης, όσο και ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως για παράδειγμα στους πολέμους του Ιράκ και του Αφγανιστάν, στην Παλαιστίνη, στην Αϊτή και σε άλλα μέρη».

Η πλειοψηφία των ατόμων που δραστηριοποιούνται μέσω της οργάνωσης είναι εθελοντές. «Κυρίως είμαστε εθελοντές, από το διοικητικό συμβούλιο μέχρι το μεγαλύτερο κομμάτι των γιατρών που εργάζονται. Βέβαια, ακόμη και οι εργαζόμενοι είναι κατά κάποιο τρόπο εθελοντές, γιατί είναι λίγοι συγκριτικά με τη δουλειά και τις ανάγκες, οπότε καμιά φορά δουλεύουν επιπλέον για το σκοπό που επιτελούμε», συνεχίζει το μέλος των Γ.τ.Κ.

Εύλογο είναι το ερώτημα, εάν οι Γ.τ.Κ. απλώς παρέχουν βοήθεια ή εάν έχουν διατυπωμένες προτάσεις σχετικά με τα «φλέγοντα» κοινωνικά ζητήματα. «Προσπαθούμε και έχουμε διατυπώσει κάποιες προτάσεις: το κάνουμε κατά καιρούς. Φυσικά, δεν μπορούμε να ανακατευτούμε με όλα τα πράγματα, αλλά το κάνουμε όσο μπορούμε. Για παράδειγμα, την άνοιξη του 2012 μαζευτήκαμε όλοι οι Γ.τ.Κ. παγκοσμίως και διατυπώσαμε κάποιες θέσεις για την πρόσβαση στην υγεία, η οποία θα πρέπει να είναι δωρεάν για όλους», αναφέρει ο κ. Γιαννακόπουλος. 

Η ανθρωπιστική κρίση… αλά ελληνικά 

Αν και παλαιότερα τα προγράμματα του ελληνικού τμήματος των Γ.τ.Κ. περιελάμβαναν την παροχή βοήθειας σε αναπτυσσόμενες χώρες, εντούτοις πλέον αυτά έχουν περιοριστεί… Ο λόγος; «Οι ανάγκες στην Ελλάδα έχουν γίνει τέτοιες, που δεν μπορούμε να στείλουμε πολλές αποστολές στο εξωτερικό, γι’ αυτό και έχουμε στρέψει την προσοχή μας στην Ελλάδα -χωρίς να ξεχνάμε τα παλιά μας προγράμματα. Για παράδειγμα, παραμένει ακόμη η αποστολή μας στην Ουγκάντα. Αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά, εμείς θα ήμασταν π.χ. στον πόλεμο στη Συρία. Θέλαμε να πάμε, αλλά μας “φρέναρε” το γεγονός ότι το προσωπικό μας δεν αρκεί για να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες σ

Keywords
Τυχαία Θέματα