«Πήραν φόρα» οι φόροι- Στο στόχαστρο τα εταιρικά αυτοκίνητα

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Συνεχίζονται τα χαστούκια χωρίς έλεος από το Υπουργείο Οικονομικών για τους φορολογούμενος που έρχονται κάθε μέρα αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα της χώρας.

Σειρά να γίνουν πολύ φτωχότεροι έχουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων αλλά και εταιρικών οχημάτων με το κράτος να βασίζεται σε αυτούς για να εισπράξει το ερχόμενο έτος 121 εκατ. Ευρώ. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή από την αναμόρφωση στην φορολογία των ΙΧ τα ταμεία του κράτους θα γεμίσουν με

30 εκατ. ευρώ ενώ από τον Φόρο Εισοδήματος στα εταιρικά αυτοκίνητα τα έσοδα που υπολογίζει να εισπράξει το κράτος ανέρχονται σε 91 εκατ. ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα τέλη κυκλοφορίας .Ο λόγος που «χτυπήθηκαν» τα εταιρικά οχήματα είναι εξαιτίας της φοροαπαλλαγής που απολάμβαναν έως τώρα αλλά και των πωλήσεων που διατηρούνται σε ικανοποιητικό επίπεδο .

Όπως αναφέρει το Enikonomia.gr ο Φόρος Εισοδήματος στα εταιρικά αυτοκίνητα δεν «μεταφράζεται» μόνο στο γεγονός πως το 80% του ετήσιου μισθώματος αποτελεί επιπλέον φορολογητέο εισόδημα για χρήστη αλλά στην αλλαγή των τεκμηρίων διαβίωσης και κατ’ επέκταση και στον Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης από τα οποία εξαιρούνται τα εταιρικά αυτοκίνητα στο σύνολό τους.

Πλέον τα τεκμήρια θα είναι ανάλογα της Αξίας Λιανικής προ Φόρων και ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης ανάλογος με την αξία του οχήματος. Ως τώρα, Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης πλήρωνε αυτό που είχε τον κινητήρα με τον μεγαλύτερο κυβισμό με τα υπόλοιπα να εξαιρούνται και τα στελέχη που τα χρησιμοποιούσαν να μην καταβάλουν κανένα φόρο. Έντονο είναι το φαινόμενο ανώτατα στελέχη εταιρειών να παρουσιάζονται ως «πωλητές» ώστε να μην επιβαρύνονται με το 80% του ετήσιου μισθώματος, κάτι που το οικονομικό επιτελείο σκοπεύει να ελέγξει.

Για παράδειγμα αν το ετήσιο μίσθωμα ενός εταιρικού ΙΧ ανέρχεται σε 6600 ευρώ (550 ευρώ το μήνα) τότε το 80% του τιμήματος αποτελεί φορολογητέο εισόδημα για τον χρήστη δηλαδή τα 5.280 ευρώ. Αν υποθέσουμε πως ο συγκεκριμένος χρήστης φορολογείται με ποσοστό 37% τότε για το εταιρικό του αυτοκίνητο θα πληρώσει 1.953,6 ευρώ.

Αν τώρα το ετήσιο μίσθωμα ενός εταιρικού αυτοκινήτου ανέρχεται στα 9.600 ευρώ (800 ευρώ το μήνα) τότε το 80% του τιμήματος αποτελεί φορολογητέο εισόδημα για τον χρήστη δηλαδή θα αυξήσει το εισόδημά του κατά 7.680 ευρώ. Αν υποθέσουμε πως ο συγκεκριμένος χρήστης φορολογείται με ποσοστό 45% τότε το εταιρικό του αυτοκίνητο θα του κοστίσει 3.456 ευρώ.

Κι αυτά χωρίς να υπολογίζεται ο Φόρος Πολυτελείας που πλέον θα είναι ανάλογος της αξίας λιανικής και όχι του κυβισμού που αναμένεται να επιβληθεί σε όλα τα εταιρικά οχήματα με αξίες λιανικής πάνω των 20.000 ευρώ.

Μεγάλοι φόροι και για τους ιδιοκτήτες ΙΧ

Αλλάζει προς το χειρότερο η φορολογία των ΙΧ καθώς πρέπει να «δώσουν» στο κράτος 30 εκατ. Ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για το νέο τρόπο υπολογισμού του Τέλους Ταξινόμησης ο οποίος αποσυνδέθηκε από τον κυβισμό του κινητήρα και την Εργοστασιακή Αξία και έχει συνδεθεί με την Αξία Λιανικής προ Φόρων.

Τώρα από πού θα εισπραχθούν τα 121 εκατ. Ευρώ, κανείς δε γνωρίζει. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων έχουν μειωθεί ραγδαία ακόμη και στον τομέα των μεταχειρισμένων και το μόνο που αυξάνεται συνεχώς είναι οι φόροι που τα ελληνικά νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν. Μάλλον δυσοίωνο είναι το μέλλον των ταμείων του δημοσίου, όσο κι αν σχεδιάζει να συγκεντρώσει εκατομμύρια ευρώ.

ΠΗΓΗ: Enikonomia.gr

Το άρθρο «Πήραν φόρα» οι φόροι- Στο στόχαστρο τα εταιρικά αυτοκίνητα εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα