Πάνε πίσω οι Αφγανοί μετανάστες- Δώσαν τα χέρια με Ε.Ε.

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Με το μεταναστευτικό να έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και τις ροές από Συρία και Αφγανιστάν προς το ευρωπαϊκό έδαφος να αυξάνονται δραματικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπει το πρόβλημα με ιδιαίτερη σοβαρότητα και αποφάσισε να δώσει λύσεις πριν η κατάσταση με τον αμείωτο ρυθμό εισροής μεταναστών προκαλέσει προβλήματα στην Ευρώπη.

Μια ημέρα πριν τη διεθνή σύνοδο δωρητών στις Βρυξέλλες– που ξεκινάει σήμερα Τρίτη- η Ευρωπαική Ένωση ανακοίνωσε πως «έδωσε τα χέρια» με το Αφγανιστάν και συμφώνησαν καταρχήν σε μία διαχείριση των μεταναστευτικών ροών

η οποία έχει στόχο κυρίως να διευκολυνθεί ο επαναπατρισμός των Αφγανών των οποίων τις αιτήσεις για χορήγηση ασύλου απορρίπτει η Ε.Ε. Σήμερα στις Βρυξέλλες, αναμένεται ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι και κύριο θέμα συζήτησης θα είναι η εφαρμογή του πρωτοκόλλου το οποίο είχε εγκριθεί και από τα 28 κράτη– μέλη από την προηγούμενη Πέμπτη σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τι συμφώνησαν Ευρώπη- Αφγανιστάν

Σχετικά με τα «συμφωνηθέντα» το Αφγανιστάν είναι υποχρεωμένο να διευκολύνει την επαναπροώθηση των Αφγανών στους οποίους δε χορηγείται άσυλο παρά την εξάντληση όλων των διαδικασιών. .Μάλιστα, «εξετάζεται η πιθανότητα να κατασκευαστεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ένας τερματικός σταθμός αφιερωμένος στις επιστροφές» των μεταναστών με έκτακτες πτήσεις, σύμφωνα με το έγγραφο της συμφωνίας ενώ ο αριθμός των Αφγανών που θα επιστρέφουν χωρίς τη θέλησή τους θα «περιορίζεται σε 50 ανά πτήση τους πρώτους έξι μήνες μετά την υπογραφή».

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, δήλωσε χθες «Θα γίνει συμπληρωματική δουλειά όσον αφορά την εφαρμογή (της συμφωνίας) τις επόμενες ημέρες (…), πρόκειται για μια πολύ εντατική διαδικασία, η οποία θα συνεχιστεί». Σχετικά με τις πληροφορίες που διέρρευσαν πως οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν τον επαναπατρισμό 80.000 παράτυπων Αφγανών , αριθμός που αναφερόταν σε έγγραφο του Μαρτίου της Ευρωπαικής Επιτροπής, η Κοτσίγιαντσιτς απάντησε: «Δεν σχολιάζουμε δημοσιεύματα του Τύπου». Η αναφορά της στον Τύπο σχετίζεται με τον βρετανικό Guardian που έκανε λόγο την περασμένη βδομάδα για ένα μυστικό τελεσίγραφο της Ευρώπης προς το Αφγανιστάν που αφορούσε στην οικονομική βοήθεια προς την αφγανική κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας και τον αριθμό των 80.000.

Να σημειωθεί πως το Αφγανιστάν είναι δεύτερο σε σειρά μετά τη Συρία και το 2015 ο αριθμός των μεταναστών που ζητούσαν άσυλο ανερχόταν στους 180.000. Σύμφωνα με τη Eurostat από το δεύτερο τρίμηνο του 2016, 50.300 Αφγανοί υπέβαλαν αίτηση για χορήγηση ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκ των οποίων τα δύο τρίτα στη Γερμανία. Η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς σε δήλωση της χθες επιβεβαίωσε πως η συμφωνία της Ευρώπης με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν «ασφαλώς συμμορφώνεται πλήρως προς τα διεθνή πρότυπα» και «τηρεί απόλυτα τις σχετικές αρχές, όπως την αρχή της μη επαναπροώθησης» ανθρώπων που δικαιούνται διεθνή προστασία. Μένει να δούμε τι θα αποφασιστεί στη διήμερη διεθνή σύνοδο δωρητών.

Το άρθρο Πάνε πίσω οι Αφγανοί μετανάστες- Δώσαν τα χέρια με Ε.Ε. εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα