Ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης «παγώνει» τα νοικοκυριά- Δείτε τι θα πληρώσουμε φέτος

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Αύξηση έρχεται και στο πετρέλαιο θέρμανσης . Καθώς η επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε συνέργεια με το ΦΠΑ θα εκτοξεύσει την τελική τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης που αναμένεται να αυξηθεί μεσοσταθμικά

κατά 11%. Ταυτόχρονα η εφαρμογή νέων κριτηρίων για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης δημιουργεί επιπλέον προβλήματα καθώς σημαντικές κατηγορίες πολιτών μένουν ακάλυπτες.

Οι αυξήσεις σε σχέση με πέρυσι

Σε μια συγκριτική παράθεση της περυσινής τιμής του πετρελαίου θέρμανση με την τιμή πώλησης που αναμένεται να πωλείται φέτος, καταδεικνύει πως η αύξηση θα είναι δραματική. Ειδικότερα πέρυσι στις 15 Οκτώβρη η μέση τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης ήταν 0,83 ευρώ το λίτρο, ενώ η φετινή τιμή πώληση αναμένεται να κινηθεί περί τα 0,92 ευρώ το λίτρο. Η εν λόγω διαφορά μεταφράζεται σε αύξηση της τάξης του 11%, κάτι που ανεβάζει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα την τελική τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης.

Η εν λόγω αύξηση είναι απόρροια της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης που «ανεβαίνει» στα 0,28 ευρώ ανά λίτρο από τα 0,23 ευρώ που ήταν την περασμένη χρονιά, την ίδια στιγμή που ο ανώτατος ΦΠΑ αυξήθηκε από το 23% στο 24%, με έλλογες συνέπειες και στην τελική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Οι αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης

Η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης φέτος θα πραγματοποιηθεί με περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Σημειώνεται, πως η μέγιστη επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης κυμαίνεται από 500-2,500 λίτρα, ενώ το ποσό που τελικά θα δίνεται θα εξαρτάται επιπρόσθετα από την γεωγραφική θέση και τις κλιματολογικές συνθήκες.

Σε αυτό το πλαίσιο η επιδότηση των 25 λεπτών ανά λίτρο θα αφορά :

• Σε άγαμους με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία της τάξης των 100.000 ευρώ.

• Σε έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία της τάξεως των 200.000 ευρώ.

Αναλυτικά ισχύουν τα εξής :

•Επίδομα 500 ευρώ για τον άγαμο και τα 625 ευρώ για τον έγγαμο στην Α’ ζώνη που που αφορά στους νομούς, Γρεβενών, Δράμας, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας.Στους εν λόγω νομούς, το επίδομα χορηγείται για ποσότητα 25 λίτρων πετρελαίου.

•Επίδομα 300 ευρώ για τον άγαμο και τα 375 ευρώ για τον έγγαμο στην Β’ ζώνη που αφορά στους νομούς Αρκαδίας, Έβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων και Χαλκιδικής. Η επιδότηση αφορά σε 15 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.
•Επίδομα 160 ευρώ για τον άγαμο και τα 200 ευρώ για τον έγγαμο στην Γ’ ζώνη που αφορά στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χίου. Η επιδότηση αφορά στα 8 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.

•Επίδομα 100 ευρώ για τον άγαμο και τα 125 ευρώ για τον έγγαμο στην Δ’ ζώνη που αφορά στους νομούς Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων, τα Κύθηρα και τα νησιά του Σαρωνικού.Η επιδότηση αφορά στα 5 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.

Το άρθρο Ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης «παγώνει» τα νοικοκυριά- Δείτε τι θα πληρώσουμε φέτος εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα