Ινδία: Συνελήφθησαν για σχόλιο στο facebook

Ένα σχόλιο στο Facebook, ήταν αρκετό για να συλληφθεί μια 21χρονη γυναίκα από την Ινδία, καθώς και μια φίλη της που επιδοκίμασε το σχόλιο της, με τη σήμανση «Μου αρέσει» (“like”).

Η 21χρονη αναφέρθηκε στην παράλυση της πόλης της Βομβάης, λόγω του θανάτου του ινδού πολιτικού Μπαλ Θακεράι στις 17 Νοεμβρίου, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Ανθρωποι σαν τον Θακεράι γεννιούνται και πεθαίνουν καθημερινά και δεν θα έπρεπε να παρατηρείται αυτή η γενική παράλυση μόνο εξ αυτού του λόγου».

Οι δύο γυναίκες αντιμετωπίζουν

την κατηγορία της «προσβολής του θρησκευτικού συναισθήματος» και αφέθηκαν ελεύθερες μετά την καταβολή εγγύησης σε δικαστήριο της πόλης Παλγκάρ,.

Ο Θακεράι, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στα 86 του χρόνια, κατηγορούνταν από τους αντιπάλους του ότι υποδαύλιζε την ένταση μεταξύ ινδουιστών και μουσουλμάνων.

Ο θάνατος του οδήγησε σε μαζικό κλείσιμο καταστημάτων και επιχειρήσεων, καθώς και την εξαφάνιση των ταξί από τους δρόμους της πόλης, εν μέσω φόβων για εκδηλώσεις βίας από τους οπαδούς του συντηρητικού-εθνικιστικού κόμματος Σιβ Σένα, του οποίου ο Θακεράι είναι ο ιδρυτής.

Η υπόθεση είναι η τελευταία σε μία σειρά αντίστοιχων κρουσμάτων, που εγείρουν ερωτηματικά σχετικά με την ελευθερία λόγου στην Ινδία.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε συλληφθεί στην Βομβάη σκιτσογράφος με αφορμή έργα του τα οποία καυτηρίαζαν την διαφθορά.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα