Η Tρόικα ελέγχει την κυβέρνηση

Του Χρήστου Κώνστα

Το μεσημέρι της Κυριακής ξεκινά επίσημα από το υπουργείο Οικονομικών μία ακόμη επίσκεψη των κορυφαίων στελεχών της Τρόικας στην Αθήνα. Κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν πως οι ελεγκτές της Τρόικας «έρχονται αυστηροί και με άγριες διαθέσεις», πιέζοντας δήθεν για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και περαιτέρω μειώσεις μισθών. Αυτή την εποχή η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλά και σοβαρότερα προβλήματα από το

να ασχοληθεί με την (αν)αξιοπιστία της ελληνικής πολιτικής ελίτ. Η έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας για την αξιοπιστία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού του Ελληνικού Κράτους είναι αποκαλυπτική: «Ο διαφαινόμενος κίνδυνος είναι ότι η φορολογική διοίκηση θα συνεχίσει να ακολουθεί μια πορεία βραδύτατων μεταρρυθμίσεων χωρίς να δίνεται τέλος ούτε στις πολιτικές επεμβάσεις ούτε στη διαφθορά».

Με απλά λόγια οι ξένοι ελεγκτές διαπίστωσαν ισχυρές πολιτικές αντιστάσεις στην εκχώρηση αυτονομίας και αρμοδιοτήτων στον κ. Θεοχάρη Θεοχάρη: «Οι προτάσεις για την απόδοση στον νέο Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων περισσότερης αυτονομίας δεν βρίσκονται στη σωστή τροχιά…». Το τεχνικό κλιμάκιο της αποστολής δεν είναι καθόλου πεπεισμένο ότι οι ελάχιστες προϋποθέσεις που τέθηκαν, προκειμένου να αποτελέσουν οδηγό για τον προσδιορισμό ενός βαθμού «αυτονομίας» της φορολογικής διοίκησης, θα εκπληρωθούν… Αποδεικνύεται ότι αυτοί οι περιορισμοί είναι δύσκολο να υπερκεραστούν». Για όλα αυτά, το υπουργείο Οικονομικών δεν απάντησε επί της ουσίας. Υπενθυμίζει απλώς ότι από τον Ιανουάριο -και μετά από σχεδόν ένα χρόνο αναζήτησης- επελέγη το πρόσωπο του Ανεξάρτητου Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και του εκχωρήθηκαν αρμοδιότητες.

Σύμφωνα με το κλιμάκιο της Τρόικας όμως «ο νόμος εκχωρεί συγκεκριμένες αρμοδιότητες όσον αφορά τη διοίκηση του φορολογικού συστήματος στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και είναι μια μερική προσπάθεια να βελτιωθεί η αυτονομία της φορολογικής διοίκησης». Χρησιμοποιώντας πιο «ευγενική» γλώσσα από ό,τι θα μπορούσαν αν μιλούσαν και επισήμως ως «ελεγκτές» της Τρόικας, το κλιμάκιο Τεχνικής Βοήθειας καταλήγει ότι μένει «με την προσδοκία ότι ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων θα έχει επαρκή αυτονομία ώστε να λαμβάνει αποφάσεις οργανωτικής φύσης…».

Οι ελεγκτές της Τρόικας ήρθαν να ελέγξουν αν η Ελλάδα εφαρμόζει την ουσία της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων. Οι αριθμητικοί στόχοι είναι σημαντικοί, αλλά δεν είναι απόλυτοι. Το καλοκαίρι -αν δεν έχουν επιτευχθεί αυτοί οι στόχοι- η ίδια κυβέρνηση και η ίδια Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει νέα μέτρα που θα αντισταθμίζουν τις δημοσιονομικές αστοχίες. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι μέχρι το Πάσχα -φέτος έρχεται τον Μάιο- η κυβέρνηση θα πρέπει:

να έχει υποδεχθεί -τουλάχιστον ΜΙΑ- επένδυση στην πραγματική οικονομία της χώρας,να έχει δρομολογήσει αποκρατικοποιήσεις οι οποίες -φέτος- θα αποδώσουν 2,6 δισ. ευρώ,να έχει διώξει τουλάχιστον 1.000 επίορκους δημοσίους υπαλλήλους όχι για λόγους δημοσιονομικής ουσίας, αλλά για να δώσει τον συμβολισμό, το μήνυμα μιας πολιτικής ηγεσίας που έχει καταλάβει τι συμβαίνει σ’ αυτόν τον τόπο.

Η εκτέλεση του Προϋπολογισμού, η ψήφιση των κρίσιμων νομοσχεδίων και η τήρηση των μνημονιακών πολιτικών δεν είναι πλέον το ζητούμενο στην Ελλάδα. Αυτά θεωρούνται δεδομένα. Η χώρα σήμερα χρειάζεται πολιτική ηγεσία που να χαράξει σύντομα, όχι αργότερα από τον Μάιο, μια νέα αναπτυξιακή πολιτική που δεν θα μοιράζει φιλοδωρήματα σε ανέργους, αλλά παραγωγικές θέσεις εργασίας με στόχο την ανταγωνιστική οικονομία. Αν δεν συμβούν όλα αυτά μέχρι το Πάσχα, η κοινωνική έκρηξη που προέβλεψε μπροστά τις κάμερες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα εξαφανίσει ότι έχει μείνει όρθιο από το πολιτικό μας σύστημα. Αυτό το Πάσχα θα είναι το κρισιμότερο στην ιστορία της Ελλάδας…

«Εκτός» ο Τόμσεν

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν δεν θα καταφέρει να δώσει το «παρών» στο πρώτο ραντεβού που θα έχουν οι υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της Τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Κάτι ανάλογο θα συμβεί και την επόμενη ημέρα, στο ραντεβού των εκπροσώπων της Τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη. Όπως ανακοινώθηκε, ο κ. Τόμσεν δεν αναμένεται στην Αθήνα την Κυριακή μαζί με τους άλλους δύο εκπροσώπους της Τρόικας, καθώς έχει ανειλημμένες υποχρεώσεις, που τον αναγκάζουν να έρθει δύο ημέρες μετά. Σύμφωνα με ανώτατες κυβερνητικές πηγές, η απουσία του κ. Τόμσεν δεν αφορά το δημοσιονομικό πρόγραμμα στην Ελλάδα και δεν σχετίζεται με τις προγραμματισμένες συναντήσεις.

Στην Βουλή περί άλλα τυρβάζουν

Πριν από λίγες μέρες, οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί είχαν την ευκαιρία να διασταυρώσουν τα ρητορικά ξίφη τους στην Βουλή. Αφορμή της συζήτησης ήταν το αγροτικό πρόβλημα, αλλά όπως συνήθως συμβαίνει, η συζήτηση επεκτάθηκε σε πολλά και διαφορετικά ζητήματα. Οι Έλληνες πολίτες που παρακολούθησαν τη συζήτηση έμαθαν ότι Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση συμφώνησαν σ’ ένα ζήτημα: Παραδέχθηκαν ότι η Ελλάδα διώχνει τους επενδυτές εγχώριους και ξένους. «Θέλουμε επενδυτές και όχι πειρατές», κραύγαζε ο Αλέξης Τσίπρας. «Όταν αποκαλείτε “πειρατές” τους επενδυτές, δεν νομιμοποιείτε τη δράση των εμπρηστών;», απάντησε σε ίδιο υψηλούς τόνους ο Πρωθυπουργός. «Οι επιχειρήσεις φεύγουν από τη χώρα λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης και όχι εξαιτίας των αντιδράσεων. Είναι οι κολλητοί και οι διαπλεκόμενοι που διώχνουν τους επενδυτές», διαπίστωσε ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης. «Εμείς αξιοποιούμε την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου. Εσείς ποια συμφέροντα εξυπηρετείτε, όταν μας λέτε να την κρατήσουμε αδρανή; Πάψτε να πολιτεύεστε με πυροτεχνήματα και κραυγές και να σκιαμαχείτε καθημερινά. Η πολιτική ζωή δεν είναι θέατρο σκιών. Φτάνει πια!», αναφώνησε ο Α. Σαμαράς.

Ξαφνικά στο ελληνικό κοινοβούλιο ακούστηκε η απόλυτη, η πασιφανής, η οδυνηρή αλήθεια: Η Ελλάδα διώχνει τις επενδύσεις. Η Ελλάδα αποτρέπει τις επενδύσεις. Η Ελλάδα δεν θέλει να δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Στο ποιος φταίει υπήρξε διαφωνία. Στη διαπίστωση όλοι συμφώνησαν. Για την απόδοση ευθυνών υπήρξε σύγκρουση. Περισσότερο ειλικρινής, ξεκάθαρος και αποκαλυπτικός υπήρξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός: «Δεν μπορεί να αγωνιζόμαστε να καταργήσουμε τον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας και όταν καταφέρει μια επένδυση να περάσει όλες τις δοκιμασίες, να εμφανίζονται κάποιοι άγνωστοι τη νύχτα και να της βάζουν φωτιά. Ποιος θα πάρει στα σοβαρά μια χώρα που μόνη της βγάζει τα μάτια της;».

Οι Έλληνες πολίτες που παρακολούθησαν μία ακόμη εντυπωσιακή κενομαχία των πολιτικών ηγετών, πληροφορήθηκαν την απλή πραγματικότητα: Η Ελλάδα προσκολλημένη στο παρελθόν «βγάζει τα μάτια της» εμποδίζοντας με κάθε νόμιμο, παράνομο, λογικό ή παράλογο μέσο τις επενδύσεις.

Ελάχιστη σημασία έχει ποιος πραγματικά φταίει. Όπως συνήθως συμβαίνει η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση:

Οι ανεγκέφαλοι που διαδηλώνουν κάθε μέρα, Κυριακή και σχόλη, καίγοντας χωρίς ντροπή το βιος του άλλου.Οι «κουμπάροι», τα «ξαδέρφια» και «οι φίλοι», που κονιορτοποιούν κάθε υποψία υγιούς ανταγωνισμού.Οι «περήφανοι γραφειοκράτες», που λαδώνονται ανερυθρίαστα απλώς για να κάνουν τη δουλειά τους.Οι «ανυποψίαστοι(;)» δικαστές, που όταν δεήσουν και εκδώσουν κάποια απόφαση, αυτή απέχει χιλιόμετρα από την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα.Οι ύποπτοι πηχυαίοι τίτλοι μέσων ενημέρωσης, που αποθεώνουν τη διαπλοκή και χαϊδεύουν αυτιά αποπροσανατολισμένων αγανακτισμένων πολιτών, χωρίς να πληροφορούν.

Όλοι οι ανωτέρω σε αγαστή συνεργασία με αιθεροβάμονες πολιτικούς, οι οποίοι εισπράττουν ασφαλείς, κάθε πρώτη και 15 του μήνα την βουλευτική τους αποζημίωση, απεργάζονται καθημερινά τρόπους για να μην υπάρξουν επενδύσεις στη χώρα. Να μην αλλάξει τίποτα. Να μην γεννηθούν νέες δουλειές. Να μην χαράξει ο δρόμος της προοπτικής σ’ αυτή την ταλαιπωρημένη χώρα…

Ιταλία όπως Ελλάδα

Την ίδια στιγμή στην Ιταλία επαναλαμβάνεται το ελληνικό ψυχόδραμα του περασμένου καλοκαιριού. Για πρώτη φορά οι Έλληνες μπορούν να αντικρίσουν το είδωλό τους στον παλιό, πλουμιστό ιταλικό καθρέπτη και να τρομάξουν. Βλέποντας τι συμβαίνει στην Ιταλία, οι Έλληνες θα ανακαλύψουν τα λάθη που δεν πρέπει να επαναλάβουν. Είναι πιο εύκολο να μαθαίνεις από τα λάθη των άλλων. Όταν το καράβι μπαίνει σε τρικυμία, το πηδάλιο δεν το παίρνει στα χέρια του ο ωραιότερος χωρατατζής, αλλά ο πιο έμπειρος καπετάνιος. Το μάθημα αυτό το πλήρωσαν ακριβά οι Έλληνες πέρυσι με επιπλέον μέτρα 18 δισ. ευρώ. Οι Ιταλοί τον Φεβρουάριο του 2013 ψήφισαν όπως οι Έλληνες τον Μάιο του 2012. Συναισθηματικά. Θυμωμένα. Απολιτικά. Ο ίδιος ο ηγέτης του αντιπολιτικού «Κινήματος Πέντε Αστέρων», ο κωμικός, blogger (και υπέρμαχος του οικονομικού εθνικισμού) Beppe Grillo δηλώνει ότι «καλύπτει το πολιτικό κενό που στην Ελλάδα κάλυψε η ακροδεξιά».

Οι Έλληνες διόρθωσαν το δικό τους λάθος του συναισθηματικού Μαΐου με τις εκλογές του Ιουνίου. Την καθυστέρηση στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών την πλήρωσαν ακριβά με 1,5 εκατομμύριο ανέργους και περαιτέρω φτωχοποίηση. Η Ιταλία αποφάσισε να ακολουθήσει τα λάθος βήματα των Ελλήνων. Οι Έλληνες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από απόσταση ασφαλείας τις οδυνηρές επιπτώσεις του ιταλικού λάθους.

Προφανώς οι λάθος επιλογές των Ιταλών θα κοστίσουν ακριβά στο ευρώ και θα κλονίσουν μία ακόμη φορά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Θα καθυστερήσουν οι εξελίξεις προς τη δημοσιονομική ενοποίηση, που ανοίγει το δρόμο για την αμοιβαιοποίηση των χρεών και την Ομοσπονδιακή Ευρώπη. Οι Έλληνες θα πληρώσουν κι αυτοί όπως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, το λάθος των Ιταλών ψηφοφόρων. Τουλάχιστον θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν κάτι χρήσιμο, βλέποντας τους Ιταλούς να υποφέρουν, τους Κύπριους να ανακάμπτουν γρήγορα όπως και οι Ιρλανδοί και τους Ισπανούς να προσπαθούν να αποφύγουν τα λάθη των Πορτογάλων…

Keywords
νεα κυβερνηση, κυβερνηση, μειωση μισθων, το φως, αλέξης τσίπρας, αγανακτισμενοι πολιτες, αθηνα, φως, ελλαδα, καλοκαιρι, βουλη, νέα, σημαίνει, πασχα, βομβα mall, ΔΝΤ, στουρναρας, τσιπρας, δραση, θεατρο, σαμαρας, blogger, μαΐου, εκλογες, ιουνίου, Αντωνης Σαμαρας, σταση εργασιας, δωρο πασχα, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, απολυσεις στο δημοσιο, τελος ακινητης περιουσιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, τελος ακινητων, εκλογες 2012, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, βασεις 2012, φωτια, αλλαγη ωρας 2012, φορολογια 2013, ιταλια εκλογες, κυπρος εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, αλέξης τσίπρας, δουλεια, ηγεσια, ηγετης, ιταλια, νεα μετρα, οικονομια, προγραμμα, πυροτεχνηματα, υπουργειο οικονομικων, φως, blogger, αποζημιωση, απλα, αυτια, αφορμη, βρισκεται, γλωσσα, διοικηση, δωσει, δρομος, ευκαιρια, ευκολο, ευρω, ειλικρινης, εκθεση, εκρηξη, εκχωρηση, επενδυσεις, εποχη, ερχεται, ευρωπη, ζωη, ιδια, ιδιο, θεατρο σκιων, θεσεις εργασιας, καμερες, λαθη, λαθος, λογια, μαΐου, ματια, νυχτα, ντροπη, ξιφη, ουσια, πηδαλιο, προβληματα, ραντεβου, συζητηση, συντομα, το φως, υλοποιηση, φτανει, φορολογικη, φταιει, φορα, βηματα, δουλειες, χωρα, υπουργειο, ιουνίου, κωμικος, κυριακη, μεινει, μπροστα, πηγες, ψυχοδραμα, σημαίνει, θεσεις, χερια
Τυχαία Θέματα