Τα δεδομένα για τον Μόουζες Ράιτ: Η απόφαση του Μπαρτζώκα, οι αριθμοί, η επιρροή και το συμβόλαιο στον Ολυμπιακό

Η απόφαση του Γιώργου Μπαρτζώκα να βάλει τον Νικόλα Μιλουτίνοβ στο ρόστερ του ελληνικού πρωταθλήματος δίνοντάς του τη θέση που είχε μέχρι πρότινος ο Μόουζες Ράιτ, μοιάζει δίκαιη. Ο Έλληνας προπονητής προτίμησε να πάει προς τους τελικούς της Stoiximan Basket League με τους παίκτες που έχουν τη μεγαλύτερη εμπειρία, όχι απαραίτητα με τους σημαντικότερους, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει

ότι ο Αμερικανός είναι πλέον ξένο σώμα για τους Πειραιώτες. Το αντίθετο.

Οι αριθμοί του Ράιτ στη EuroLeague

8.7 πόντοι 71% στο δίποντο 61% στις βολές 2.8 ριμπάουντ 10.7 PIR ανά 14:38 σε 15 αγώνες

Οι αριθμοί του Ράιτ στη Stoiximan Basket League

11.9 πόντοι 65% στο δίποντο 63% στις βολές 5.7 ριμπάουντ 15.9 PIR ανά 20:49 σε 11 αγώνες

Ο Ράιτ αποκτήθηκε όταν ο Ολυμπιακός είχε ανάγκη από έναν έξτρα ψηλό, από ένα προσωρινό μπάλωμ. Ο Ράιτ αποκτήθηκε από μια μικρή ομάδα του τουρκικού πρωταθλήματος, τη Μερκεζεφέντι, η οποία λειτουργεί ως μηχανή παραγωγής αθλητών για το επόμενο επίπεδο. Και χωρίς να χρειαστεί χρόνο προσαρμογής στην Ελλάδα, βούτηξε αμέσως στα βαθιά και κολύμπησε δίνοντας σημαντική βοήθεια στους Πειραιώτες όταν είχαν ξεμείνει από κορμιά στη ρακέτα.

Στο ντεμπούτο του με τα ερυθρόλευκα, ο Ράιτ είχε 15 πόντους από 7/9 δίποντα και 1/1 βολή, πέντε ριμπάουντ, δύο ασίστ, δύο κλεψίματα, τέσσερα μπλοκ και 23 PIR σε 24:18 απέναντι στην Άλμπα. Με μία προπόνηση. Πέρασε από διάφορους ρόλους, πρώτου, δεύτερου, τρίτου σέντερ, αντιμετώπισε κάθε πρόκληση και άφησε άριστες εντυπώσεις. Γιατί κόπηκε εκείνος από τα playoffs; Γιατί είναι ο πιο νέος στο ρόστερ, οπότε προτιμήθηκε να αποδοθεί και μια μορφή επιβράβευσης, ίσως και... δικαιοσύνης. Μπασκετικής.

Η σεζόν του Ράιτ δεν ολοκληρώθηκε. Ο 25χρονος Αμερικανός έχει μπροστά του δύο αγώνες στο Final Four της EuroLeague και βρίσκεται σε μία κατάσταση στην οποία βρέθηκε πέρυσι ο Αϊζέια Κάναν. Άβολη μεν, λογική δε. Είναι πιθανό ο Μπαρτζώκας να τον χρειαστεί στον ημιτελικό με τη Ρεάλ Μαδρίτης, είναι πιθανό να του δώσει ένα δίλεπτο-τρίλεπτο (ή ακόμη και δίλεπτα-τρίλεπτα) για να πάρουν ανάσες οι Φαλ - Μιλουτίνοβ, οπότε ο Ράιτ και πρέπει και θα είναι έτοιμος.

Η πρώτη χρονιά του Ράιτ θα κλείσει το βράδυ της 26ης Μαΐου, είτε μετά από τον μικρό τελικό, είτε μετά από τον τελικό. Δεν θα κλείσει ωστόσο η θητεία του στον Ολυμπιακό, καθώς στο συμβόλαιό του υπάρχουν options και δική του (NBA-out έως τις 15/7) και της ομάδας για την περίοδο 2024/25.

Το σίγουρο είναι ότι ο Ράιτ απέδειξε πως "έχει" το επίπεδο της EuroLeague, ότι μπορεί να εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους ψηλούς της Ευρώπης, ότι εκτός από αξιόλογος αθλητής είναι και εξαιρετικός χαρακτήρας που συνυπήρξε και συνυπάρχει άριστα σε έναν οργανισμό με το οικογενειακό κλίμα του Ολυμπιακού. Κι αυτά είναι μάλλον αρκετά για να τον κρατήσουν για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο στον Πειραιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα