Euroworking group : Με «άγριες διαθέσεις» περιμένουν οι δανειστές την κυβέρνηση

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η συνεδρίαση του σημερινού Euroworking Group, όπου το κύριο θέμα συζήτησης είναι το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους και το κατά πόσο αυτή η κίνηση επιβαρύνει ή ακόμη και εκτροχιάζει την συμφωνία με τους δανειστές.

Εξάλλου ή έκθεση των Θεσμών για τις παροχές που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας

είναι ιδιαίτερα επικριτική. Η έκθεση έχει ημερομηνία 14 Δεκεμβρίου και σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή αναφέρει μεταξύ άλλων «Το θέμα των παροχών συζητήθηκε με τις ελληνικές αρχές σε συνάντηση στις 13 Δεκεμβρίου, αυτό όμως ήταν ήδη έξι ημέρες μετά τις δημόσιες εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού».

Ενώ επιπλέον στην έκθεση αναφέρεται επίσης «Οι ελληνικές αρχές κατά την προηγούμενη αποστολή τους ενημέρωσαν του θεσμούς ότι σκέφτονταν την πιθανότητα να χρησιμοποιήσουν μέρος της υπεραπόδοσης του προϋπολογισμού για κοινωνικούς σκοπούς, αλλά τότε δεν έγινε καμία συζήτηση ή αναλυτική πρόταση».

Ενώ ακόμη περισσότερο στα πρώτα σημεία της έκθεσης σημειώνεται «Οι θεσμοί είχαν ρητώς συστήσει να μην προχωρήσουν προσθέτοντας περισσότερο κόστος στις συντάξεις σε περίπτωση υπεραπόδοσης προϋπολογισμού αλλά να πληρώσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή να συσσωρεύσουν ταμειακά αποθέματα ασφαλείας».

Περαιτέρω υπάρχει ειδική αναφορά στο έκτακτο επίδομα για τους συνταξιούχους όπου χαρακτηριστικά τονίζεται στην έκθεση «στην ουσία είναι αμφίβολο κατά πόσο το πακέτο μέτρων είναι αρκετά καλά στοχευμένο ώστε να αντιμετωπιστεί μεγαλύτερες ανάγκες».

Επιπλέον στην εν λόγω έκθεση οι δανειστές αμφισβητούν ότι τελικά το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι της τάξης του 0,75% -όπως εκτιμά η κυβέρνηση- αντί για 0,5% όπως επισημαίνουν οι αρχικές προβλέψεις. Άλλωστε όπως σημειώνεται στην έκθεση «Οι υφιστάμενες προβλέψεις των ευρωπαϊκών θεσμών υπολογίζουν ένα πιο θετικό περιθώριο άλλα λιγότερο από αυτό που υπολογίζουν οι ελληνικές αρχές».

Ενώ σε ότι αφορά στις ενδεχόμενες δημοσιονομικές επιπτώσεις από τα μέτρα Τσίπρα οι Θεσμοί επισημαίνουν στην έκθεση «Το μέτρο αυτό θα έχει δημοσιονομική επίπτωση στο 2016 και αυτό θα επιβεβαιωθεί μόνο μετά τα τελικά αποτελέσματα της Eurostat τον Απρίλιο του 2017».

Το άρθρο Euroworking group : Με «άγριες διαθέσεις» περιμένουν οι δανειστές την κυβέρνηση εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα