Τίποτα δεν τέλειωσε ακόμα!

Η Κυριακή των ευρωεκλογών απέχει ακόμα 6 μέρες, μπαίνουμε όμως για τα καλά σε προεκλογικούς ρυθμούς. Ας πούμε πως ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών έδωσε ένα μήνυμα. Δεν υπάρχει όμως κανείς μονομάχος που να μπορεί να εμφανίζει εαυτόν νικητή αλλά και κανείς που να μπορεί να χαρακτηριστεί απόλυτα χαμένος.

Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης

Χθες, γύρω στις 22:30 το βράδυ, όταν οι τάσεις ήταν πιο σαφείς, έγραψα στον προσωπικό μου λογαριασμό στο facebook το εξής post: “Με την υποσημείωση πως τα πολιτικά συμπεράσματα

θα τα βγάλουμε την άλλη Κυριακή, ας κάνω μερικές παρατηρήσεις:
-Η ΝΔ έχασε τη μάχη της Αττικής. Ο Κουμουτσάκος που ήταν ένας καλός υποψήφιος ήταν πολύ Ευρωπαίος για την περιφέρεια Αττικής. Για τον Σπηλιωτόπουλο ας μην πω καλύτερα...
-Στην περιφέρεια Αττικής, έχει κάνει ένα βήμα ανατροπής ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν μπορεί να πει κανείς με σιγουριά πως δεν θα μείνει ανολοκλήρωτο αυτό.
-Στην περιφέρεια ο ΣΥΡΙΖΑ με εξαιρέσεις δεν υπάρχει, υποψήφιοι από το κυβερνητικό στρατόπεδο κρατάνε δυνάμεις και επιλέγονται άνθρωποι με αυτοδιοικητικά κριτήρια.

Μπορούμε να κάνουμε αναγωγή στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών; Όχι, είναι πολύ νωρίς ακόμα. Δεν μπορούμε να πούμε πως υπάρχει αναπότρεπτη δυναμική ανατροπής αλλά υπάρχει και λαϊκή δυσαρέσκεια. Προσωπικά, πιστεύω ότι δεν θα πάμε σε ακραίες διαφορές και ότι η επόμενη Κυριακή-όπως φάνηκε σε πολλές περιπτώσεις και σήμερα-θα είναι σκληρό ντέρμπι.

Υ.Γ. Να κάτσουν ορισμένοι δημοσκόποι να ξαναδούν τον τρόπο διεξαγωγής ερευνών γιατί σε λίγο δεν θα έχουν καμία αξιοπιστία. Αυτά τα λίγα.”

Η ΝΔ είχε αντικειμενικό πρόβλημα στην Αθήνα. Από τον Άρη Σπηλιωτόπουλο έκοβαν ψήφους ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Ηλίας Κασιδιάρης και ο Βασίλης Καπερνάρος. Και αν δεχτούμε πως οι δυο τελευταίοι ήταν τρόπον τινά καμμένα χαρτιά, η εκλογική επιρροή του Νικήτα Κακλαμάνη και η κακή καμπάνια του Άρη Σπηλιωτόπουλου έδωσαν ώθηση στον Γαβριήλ Σακελλρίδη να κάνει ένα καλό φινις.

Στην Αττική, η Ρένα Δούρου έκανε την τελευταία εβδομάδα το προσπέρασμα και αυτό αποτυπώθηκε στην κάλπη. Απλά, η διαφορά της δεν είναι τόσο εμφατική από τον Γιάννη Σγουρό, κάτι που αφήνει ανοιχτούς λογαριασμούς για τον δεύτερο γύρο, καθώς κλειδί θα αποδειχτούν οι αντιμνημονιακοί αλλά και οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι.

Στον Πειραιά ο Γιάννης Μώραλης έκανε εκπληκτικό τελείωμα, προσπέρασε τον Βασίλη Μιχαλολιάκο και συσπείρωσε γύρω του ένα πολυκομματικό κοινό.

Αυτές οι εκλογές ήταν αυτοδιοικητικές. Σαφώς η ψήφος ενέχει και πολιτικά χαρακτηριστικά αλλά και στοιχεία δυσαρέσκειας. Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Πολλοί πολίτες ψήφιζαν με καθαρά αυτοδιοικητικά κριτήρια και τιμώρησαν πολλούς πολιτικούς που έδωσαν σαν αλεξιπτωτιστές τη μάχη σε δήμους και περιφέρειες.

Η ΝΔ δεν μπορεί να πανηγυρίζει. Έχει αρνητική εικόνα σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πανηγυρίζει. Με εξαίρεση την Αττική, όπου οι επιλογές του βγήκαν, η εκλογική επίδοσή του αθροιστικά σε όλη την επικράτεια δεν ισοδυναμεί με προμήνυμα σαρωτικής ανατροπής.

Με άλλα λόγια; Την άλλη Κυριακή έχουμε ντέρμπι. Μέχρι την Κυριακή θα τεθούν με πολλή μεγαλύτερη σαφήνεια τα εκλογικά διλήμματα και αυτά θα είναι σκληρα και στόχο θα έχουν να πολωθεί ακόμα το πολιτικό σκηνικό αλλά και να αυξηθούν οι κομματικές συσπειρώσεις. Να τολμήσω μια εκτίμηση μόνο για το πρώτο δίδυμο; Η διαφορά θα είναι μικρή, με αποτέλεσμα όλα να είναι ανοιχτά. Όλα δείχνουν ντέρμπι και όσοι λένε το αντίθετο, μάλλον δεν διαβάζουν προσεχτικά όλα τα ποιοτικά στοιχεία.

Για το τέλος, ακόμα δυο παρατηρήσεις. Πρώτον, η εικόνα για ντέρμπι ενισχύεται από τη μεγάλη αποχή του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Με ποσοστό αποχής κοντά στο 50%, δεν μπορούν να βγαίνουν ασφαλή συμπεράσματα. Δεύτερον, καλά θα κάνουν ορισμένοι δημοσκόποι να αναθεωρήσουν τις μεθόδους έρευνας και στάθμισης που εξασκούν, διότι κινδυνεύουν να εκτεθούν ανεπανόρθωτα και να εκθέσουν όλο τον κλάδο που προσπαθεί να κάνει μια κατά το δυνατόν ακριβή αποτύπωση της στιγμής.

Γι’ αυτό το λόγο, ραντεβού την επόμενη Κυριακή στις… κάλτσες. Τίποτα δεν τελείωσε ακόμα!

Υ.Γ.: Μια λέξη αξίζει ως σχόλιο για τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες αλλά και για την τάση υπερ αυτής σε εθνικό επίπεδο: Ντροπή!

Keywords
Τυχαία Θέματα