ΑΚΡΑΙΑ ΠΟΛΩΣΗ ΨΗΦΙΖΕΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ

«Ο Πόλεμος των 6 ημερών». Έτσι θα μπορούσε να τιτλοφορείται το σενάριο της εκλογικής αντεπίθεσης της ΝΔ, με δεδομένο πως απομένει λιγότερο από μια εβδομάδα για την 25η Μαΐου, ημερομηνία που θα λειτουργήσει ως καταλύτης για το πολιτικό σύστημα.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Όσοι συνομιλούν με τον πρωθυπουργό προειδοποιούν πως θα ακολουθήσει ακραία πόλωση. Ο Αντώνης Σαμαράς

έχει πάρει πάνω του τον προεκλογικό αγώνα, διαγιγνώσκει όμως αρκετές εστίες προβλημάτων. Φυσικά, ο ίδιος επισήμως επικεντρώνεται μόνο στον προεκλογικό αγώνα της ΝΔ, ένας πολιτικός όμως οφείλει να συνεκτιμά και διάφορα μηνύματα που ερχονται. Έτσι, στο επιτελείο του πρωθυπουργού υπάρχουν αρκετές ανησυχίες, οι οποίες συνοψίζονται στα εξής ερωτήματα:

Θα προσέλθουν να ψηφίσουν οι συντηρητικοί ψηφοφόροι;

Αυτό είναι ένα ερώτημα-κλειδί. Η ΝΔ κάνει τις τελευταίες μέρες προσπάθεια να κινητοποιήσει τους πιο πιστούς της ψηφοφόρους, αυτούς που εμφορούνται από «παραταξιακή συνείδηση», όπως λέει έμπειρο γαλάζιο στέλεχος. Πολλοί εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από την οικονομική πολιτική, δεν αγκαλιάζουν όμως και τα υπόλοιπα σχήματα του δεξιού χώρου, με αποτέλεσμα να τηρούν στάση αναμονής. Στόχος της ΝΔ να τους πείσει να προσέλθουν στις κάλπες και να δώσουν -έστω- ψήφο ανοχής στη ΝΔ.

Τι ποσοστό θα πάρει η Χρυσή Αυγή;

Το ποσοστό της Χρυσής Αυγής είναι άμεσα συνυφασμένο με αυτό της ΝΔ. Επιτελείς της ΝΔ εκτιμούν πως όσο αυτό μένει σε μονοψήφια επίπεδα, το πολιτικό ζήτημα είναι διαχειρίσιμο. Θα μείνει όμως σε μονοψήφια ποσοστά το νεοναζιστικό μόρφωμα ή η «γκαστρωμένη» κάλπη θα γεννήσει τέρατα; Κανείς δημοσκόπος δεν μπορεί να το πει αυτή την ώρα με βεβαιότητα.

Στην προκειμένη περίπτωση εμφανίζεται το λεγόμενο interview effect, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως στις τηλεφωνικές μετρήσεις πολλοί πολίτες ντρέπονται να δηλώσουν πως θα ψηφίσουν τη Χρυσή Αυγή λόγω και του πολιτικού σκανδάλου που είναι ακόμα εν εξελίξει.

Έτσι, πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν πως μια εκτόξευση της ΧΑ θα συρρικνώσει ακόμα περισσότερο την εκλογική δύναμη της ΝΔ, η οποία συνιστά τη βασική δεξαμενή ψήφων για το νεοναζιστικό μόρφωμα.

Υπό αυτό το πρίσμα, στη Συγγρού διάβασαν με περισσή ανησυχία την εκλογική επίδοση της Χρυσής Αυγής σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες, με αποτέλεσμα να γεννάται προβληματισμός για τη συνέχεια.

Πώς θα τα πάει η Ελιά;

Το δίλημμα είναι γνωστό. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν θέλουν ούτε να ακούνε για το λεγόμενο κυβερνητικό άθροισμα, καθώς εκτιμούν πως αυτό το σενάριο έμμεσα ενδυναμώνει τον ΣΥΡΙΖΑ-μέσω της ψήφου «συμπάθειας» στην Ελιά. Φυσικά, η εκλογική επίδοση της Ελιάς θα είναι καθοριστική για τη συνέχεια της πορείας του κυβερνητικού συνασπισμού.

Οι δύο φάσεις των 6 ημερών

Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να βάλει σε εφαρμογή την τελευταία φάση του εκλογικού σχεδίου του. Στην κυβέρνηση κατάλαβαν πως μόνο η ανάδειξη του κυβερνητικού έργου και η πτυχή της σταθερότητας δεν επαρκεί, καθώς η δημοσκοπική αποδοχή ήταν χλιαρή.

Έτσι, στον αρχικό σχεδιασμό προστίθεται τις επόμενες μέρες πολύ πιο έντονα ένα δεύτερο σκέλος. Φυσικά και ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει μιλώντας στοχευμένα σε κοινωνικές ομάδες (γυναίκες, αγρότες κ.λπ.) να εξηγήσει όχι μόνο το όραμά του για τη νέα Ελλάδα αλλά και το τι έχει πετύχει μέχρι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση.

Ο στόχος στο κυβερνητικό επιτελείο είναι το αφήγημα της σταθερότητας και της υλοποίησης των πρώτων βημάτων για την επιστροφή στην κανονικότητα να περάσουν και στην κοινωνία και να καταστεί σαφές πως γρήγορα οι θυσίες θα αποδώσουν καρπούς.

Ο κ. Σαμαράς θα μιλήσει για επενδύσεις, ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, ανάπτυξη της βαριάς βιομηχανίας του τουρισμού, ενέργεια, το κοινωνικό μέρισμα, την εξασφάλιση της τάξης και της ασφάλειας των πολιτών και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Στόχος της ΝΔ είναι να επαναπροσεγγίσει και τον ψηφοφόρο που προέρχεται από τη μεσαία τάξη, ενώ όπως λένε κομματικά στελέχη «θα πρέπει να μιλήσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους με ειλικρίνεια και να τους εξηγήσουμε τι σχεδιάζουμε για το μέλλον».

Θερμοκρασίες Σαχάρα

Το σχέδιο όμως περιλαμβάνει και δεύτερο σκέλος. Το πολιτικό θερμόμετρο αναμένεται να φτάσει θερμοκρασίες «Σαχάρα» το καλοκαίρι, καθώς ο κ. Σαμαράς θα ανεβάσει κατά πολύ τους τόνους, με μοναδικό στόχο τον ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως δεν το πρόσεξαν πολύ αλλά ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «σταλινικά κατάλοιπα» τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια αποστροφή της ομιλίας του την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη. Η φράση αυτή είναι ενδεικτική της ολομέτωπης επίθεσης που θα εξαπολύσουν ο πρωθυπουργός αλλά και τα στελέχη της ΝΔ, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθεί σε τυχοδιωκτική δύναμη που είναι σε θέση να αποσταθεροποιήσει τη χώρα προκειμένου να αναδειχθεί πολιτικά.

Επιπρόσθετα, ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας, διαβάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, σημείωνε χθες στο koolnews.gr πως αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι καταστροφικό για τη ΝΔ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παραδέχονται πως υπήρξαν διασπάσεις και λανθασμένες επιλογές, εστιάζουν όμως πλέον και στη μάχη της περιφέρειας, όπου και παρατηρούν πως η εκλογική καταγραφή του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως δυσανάλογη με τα ποσοστά που είχε στην Αττική. Έτσι, από το πρωθυπουργικό επιτελείο σημειώνουν πως η μάχη δεν είναι σε καμία περίπτωση χαμένη, δίνοντας έτσι το σύνθημα για αντεπίθεση τις επόμενες μέρες.

Ο κ. Σαμαράς θα επιχειρηματολογήσει προς την κατεύθυνση της διατήρησης της ασφαλούς πορείας της χώρας χωρίς επικίνδυνα πειράματα που μπορεί να ακυρώσουν στην πράξη όσα επιτεύχθηκαν με σκληρή προσπάθεια τα προηγούμενα χρόνια, παρουσιάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως δύναμης πολιτικής αποσταθεροποίησης.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο πρωθυπουργός δεν θα μπορέσει να αποκλείσει το ενδεχόμενο των πρόωρων εθνικών εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς είναι πιθανό με φόντο το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών να παίξει το χαρτί της πρόωρης εθνικής κάλπης. Έτσι, μια έμμεση απειλή για εθνικές κάλπες και ακολούθως για κίνδυνο αποσταθεροποίησης αναμένεται να επικρέμαται όλη την εβδομάδα που θα διανύσουμε, με στόχο τη μέγιστη δυνατή εκλογική συσπείρωση του κυβερνητικού στρατοπέδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα