ΚΛΑΥΣΙΓΕΛΩΣ ΓΙΑ ΝΔ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ

Κανείς δεν μπορεί να πανηγυρίζει μετά το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής. Σε επίπεδο κομμάτων τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβαν σαφή και αυστηρά μηνύματα από τους ψηφοφόρους. Το δε ΠΑΣΟΚ έκοψε το νήμα καταϊδρωμένο κυρίως λόγω των προσωπικών επιδόσεων που είχαν παλιά του στελέχη τα οποία όμως αυτή τη φορά αρνούνται

να δηλώσουν την κομματική τους καταγωγή.

Το πρώτο exit poll που ήταν εξίσου αποτυχημένο με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που προηγήθηκαν έδωσε μια στρεβλή εικόνα και εξέθεσε εκτός από τις ίδιες τις εταιρείες που πρέπει να προβληματιστούν σοβαρά και όσους βιάστηκαν να πανηγυρίσουν.

Προφανώς την επόμενη Κυριακή, στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και στις ευρωεκλογές το μήνυμα θα γίνει σαφέστερο.

Στη Νέα Δημοκρατία παρά το γεγονός ότι εξέλεξε από την πρώτη Κυριακή τον περιφερειάρχη Ηπείρου και το ότι βρίσκεται μέσα στη διεκδίκηση των 11 από τις 12 περιφέρειες που απομένουν, μόνο ως ήττα μπορεί να εκληφθεί το ότι δεν έχει υποψήφιο στην περιφέρεια Αττικής, τη μεγαλύτερη της χώρας και αυτήν στην οποία οι πολίτες ψηφίζουν με περισσότερο πολιτικά κριτήρια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά το ότι στην Αττική, η Ρένα Δούρου μπήκε πρώτη στη στροφή τα αποτελέσματα στην υπόλοιπη Ελλάδα της δημιουργούν σημαντικά πολιτικά προβλήματα.

Στις μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας, όπως η Κεντρική Μακεδονία, η Κρήτη, η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα και η Θράκη ο ΣΥΡΙΖΑ είτε δεν βρίσκεται στον δεύτερο γύρο είτε ο υποψήφιός του έχει χαώδη απόσταση από τον υποψήφιο των άλλων κομμάτων – κυρίως της Νέας Δημοκρατίας.

Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι σαφέστατα ο Αλέξης Τσίπρας και όλα τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν δώσει σαφή πολιτικό χαρακτήρα και στις εκλογές της πρώτης Κυριακής -κυρίως στις Περιφέρειες- το αποτέλεσμα δεν δικαιώνει τις προσδοκίες του. Ακόμη και στην Αττική που η κυρία Δούρου κέρδισε το ποσοστό της απέχει σημαντικά από το ποσοστό που είχε καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2012.

Το ΠΑΣΟΚ παρά το γεγονός ότι κρύφτηκε πίσω από τα μη χρίσματα, για πρώτη φορά στην ιστορία του, μπορεί να πει κανείς ότι διασώθηκε. Όμως, ουσιαστικά διασώθηκαν στελέχη του, απερχόμενοι τοπικοί άρχοντες που οι ψηφοφόροι ψήφισαν για να συνεχίσουν το έργο τους.

Από τα υπόλοιπα κόμματα, το ΚΚΕ είναι σαφώς κερδισμένο καθώς οι υποψήφιοί του αύξησαν τα ποσοστά του κόμματος σε σχέση με το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του 2012. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, όπου επιδίωξαν να καταγραφούν πέτυχαν ικανοποιητικά ποσοστά.

Το μήνυμα για τη ΔΗΜΑΡ ήταν σαφέστατο καμπανάκι ενόψει των ευρωεκλογών της επόμενης Κυριακής.

Σε ότι αφορά τέλος τη Χρυσή Αυγή, τα υπόλοιπα κόμματα θα πρέπει να προβληματιστούν σοβαρά για την αύξηση των ποσοστών που πέτυχαν τόσο ο υποψήφιος στην Περιφέρεια Ηλίας Παναγιώταρος, όσο και ο Ηλίας Κασιδιάρης στο δήμο της Αθήνας.

Το αποτέλεσμα στις περιφέρειες δεν μπορεί φυσικά να έχει ευθεία συνάρτηση με τους δήμους, αλλά προφανώς έχει και αυτό τη δική του σημασία.

Το γεγονός ότι ο Άρης Σπηλιωτόπουλος δεν κατάφερε να μπει στο δεύτερο γύρο μπορεί μεν να οφείλεται και στην υποψηφιότητα του Νικήτα Κακλαμάνη, αλλά αυτό δεν επαρκεί ως δικαιολογία.

Το πρόβλημα έτσι κι αλλιώς βρίσκεται στο κυβερνητικό κόμμα, αλλά και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά που πήρε επάνω του τις βασικές επιλογές, όπως του κ. Σπηλιωτόπουλου στην Αθήνα, του κ. Γιώργου Κουμουτσάκου στην Αττική και του κ. Γιάννη Ιωαννίδη στην Κεντρική Μακεδονία. Ο τελευταίος βρίσκεται μεν στο δεύτερο γύρο, αλλά η διαφορά του είναι τέτοια που δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες επιτυχίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα