Σκληρό παζάρι Αβραμόπουλου για Κομισιόν παρά τις διαψεύσεις

Και ξαφνικά… πάλι Αβραμόπουλος για τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου στην Κομισιόν. Χθες το βράδυ, το όνομα του υπουργού Εθνικής Άμυνας έκανε δυναμικά την εμφάνισή του, ενώ η ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η… σιωπή υψηλόβαθμων κυβερνητικών παραγόντων, οι οποίοι προσπαθούσαν κατ’ αυτό τον τρόπο να κρατήσουν χαμηλά το θέμα.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Το koolnews.gr είχε παρουσιάσει από τη Δευτέρα, 21/7, αναλυτικό ρεπορτάζ αναφορικά με την πρόταση που είχε γίνει στον κ. Αβραμόπουλο

και τους όρους που έθετε αυτός, ώστε να τελεσφορήσει αυτή η κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου. Με τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν χθες το βράδυ, οι υποψηφιότητες για τη θέση του Επιτρόπου θα πρέπει να λογίζονται ως 3+1: δηλαδή οι 3 υποψηφιότητες που προϋπήρχαν (Ντόρα Μπακογιάννη, Κωστής Χατζηδάκης και Μαρία Δαμανάκη) δεν απομακρύνονται από το προσκήνιο, το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου επανεμφανίστηκε όμως χθες με αρκετή ένταση, δημιουργώντας ενδιαφέροντες συσχετισμούς.

Υπό αυτό το πρίσμα, η πιθανότητες να αναλάβει ο κύριος Αβραμόπουλος ένα κορυφαίο ευρωπαϊκό πόστο είναι αρκετές, σύμφωνα με τις πληροφορίες του koolnews.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαρροή για το όνομα του κυρίου Αβραμόπουλου δεν προέρχεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο αλλά από κοινοτικές πηγές και συγκεκριμένα από την Κομισιόν, παράγοντες της οποίας διατηρούν εξαιρετική γνώμη για τον Έλληνα υπουργό, ο οποίος άλλωστε πληροί βασικές προϋποθέσεις: είναι ευρωπαϊστής, αποφεύγει τις ολομέτωπες πολιτικές συγκρούσεις, διαθέτει διπλωματική και πολιτική εμπειρία και φυσικά μπορεί να πιστωθεί στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο ως πρώτο ευρωπαϊκό κόμμα στις ευρωεκλογές θέλει να ελέγχει και την πλειοψηφία των επιτρόπων στο νέο συμβούλιο της Κομισιόν.

Η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα, καθώς ημερομηνία-ορόσημο είναι η 4η Αυγούστου. Τότε αναμένεται να φτάσει στη χώρα μας ο νέος επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, οπότε υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: είτε θα παρουσιαστεί τότε ο νέος επίτροπος επισήμως, αν και ο ορισμός του θα έχει συμφωνηθεί ατύπως το αμέσως προηγούμενο διάστημα, είτε θα έχει ανακοινωθεί και θα συνοδεύει τον κύριο Γιούνκερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα πόστο που θα μπορούσε να καταλάβει ο κύριος Αβραμόπουλος και συνδυάζει πραγματική πολιτική με διπλωματικές ικανότητες είναι το νεοσύστατο χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης, θέμα για το οποίο είχε συζήτηση και ο κύριος Σαμαράς με τον Ματέο Ρέντσι προ εβδομάδος στην Ιταλία. Σε αυτό το μέτωπο επιδιώκεται η οικοδόμηση ενός μετώπου του Νότου, αν και το σενάριο αυτό συναντά αντίσταση από τις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά και συγκεκριμένα από τις σκανδιναβικές χώρες.

Φυσικά, μπορεί από χθες να επικρατεί αναβρασμός στο πολιτικό σκηνικό, η φημολογία περί οριστικής τοποθέτησης του κυρίου Αβραμόπουλου στην Κομισιόν δεν επιβεβαιώνεται ακόμα, άσχετα αν οι διαψεύσεις που γίνονται στο παρασκήνιο είναι από χαλαρές έως ανύπαρκτες. Συνεπώς, τα ονόματα της Ντόρας Μπακογιάννη και του Κωστή Χατζηδάκη εξακολουθούν να βρίσκονται στο προσκήνιο (μιας και προέρχονται και από το ΕΛΚ), ενώ η Μαρία Δαμανάκη με βάση τα διαρκώς μεταβαλλόμενα δεδομένα, χάνει έδαφος.

Φωτογραφία: Eurokinissi

The post Σκληρό παζάρι Αβραμόπουλου για Κομισιόν παρά τις διαψεύσεις appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα