Σε απελπισία τα Ψαρά και οι Οινούσσες – Τάζουν σπίτια και φαγητό για να έρθει γιατρός

Τριτοκοσμικές καταστάσεις ζουν οι κάτοικοι των ακριτικών Ψαρών και Οινουσσών στο νομό Χίου οι οποίοι βρίσκονται σε αναζήτηση μόνιμου γιατρού εδώ και ένα χρόνο φτάνοντας στο σημείο να προσφέρουν δωρεάν διαμονή και σίτιση σε γιατρούς ως κίνητρο για να εγκατασταθούν στα νησιά.

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»,οι 500 κάτοικοι των Οινουσσών και οι 450 των Ψαρών έιναι εξαιρετικά ανήσυχοι για το μέλλον των νησιών τους. Παρά την προσωρινή λύση που έχει δοθεί από το Νοσοκομείο Χίου το οποίο στέλνει ειδικευμένο γιατρό

ανά εβδομάδα ή μήνα δεν έχει βρεθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα.

Πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στα Ψαρά καθώς το νησί δεν διαθέτει ούτε φαρμακείο με αποτέλεσμα ο δήμος μαζί με το Νοσοκομείο Χίου και μέσα από δωρεές να κρατάει γεμάτο από αποθέματα το φαρμακείο του Κέντρου Υγείας. Μάλιστα σύμφωνα με το δημοσίευμα πολλοί κάτοικοι αναγκάζονται να φύγουν για την Αθήνα μέσα στο χειμώνα, καθώς επιστρέφουν στο νησί για λίγους μήνες και δεν αντέχουν τις δυσκολίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι.

«Κάποιες φορές επιστρατεύεται ένα σούπερ μάρκετ και σε συνεννόηση με φαρμακείο στη Χίο αναλαμβάνει να συγκεντρώσει τα φάρμακα. Η κατάσταση έχει φτάσει στα όριά της καθώς έρχεται γιατρός από τη Χίο και αλλάζει μια φορά την εβδομάδα, με πολύ πιθανό κίνδυνο να μείνουμε χωρίς γιατρό μέσα στο χειμώνα λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών. Στο κέντρο υγείας των Ψαρών υπάρχουν δύο προκηρυγμένες θέσεις, όμως τον τελευταίο χρόνο λόγω της κρίσης δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον όταν έφυγαν και οι δύο τελευταίοι γιατροί Γενικής Ιατρικής. Γιατί για οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα ταξιδεύουμε μέχρι τη Χίο. Υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια, φοβόμαστε να αρρωστήσουμε» λέει στην εφημερίδα ο δήμαρχος Ψαρών, Κώστα Βραστάνος.

Ανάλογη εικόνα περιγράφει και ο δήμαρχος Οινουσσών Ευάγγελος Αγγελάκος ο οποίος αναφέρει πως δεν υπάρχουν αιτήσεις γιατρών ώστε να γίνει πρόσληψη εδώ και δύο χρόνια. «Προσφέρουμε ανακαινισμένα δωμάτια πάνω στο λιμάνι ως κίνητρο για τους γιατρούς, τα οποία ανακαινίστηκαν από ιδιωτικές δωρεές για να βοηθήσουν το νησί. Αν και οι Οινούσσες είναι ένα ακριτικό νησί, απέχει μόνο δύο ώρες από την Αθήνα, καθώς έχουμε καθημερινά καραβάκι για Χίο και από εκεί με αεροπλάνο είναι πολύ κοντά. Το νησί είναι ζωντανό, έχει νέους ανθρώπους, σχολεία, μια οικογένεια μπορεί να ζήσει άνετα χωρίς μεγάλες ελλείψεις» σημειώνει χαρακτηριστικά σε μια προσπάθεια να τονώσει το ενδιαφέρον για τη θέση.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Πηγή: Τάζουν δωρεάν σπίτι και σίτιση για να προσελκύσουν ....γιατρούς -Σε απόγνωση οι κάτοικοι σε Ψαρά και Οινούσσες | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/131118#ixzz2l4rvKNrX

Keywords
Τυχαία Θέματα