Τελεσίγραφο σε Καποδιστριακό και ΕΜΠ – Κρίσιμα εικοσιτετράωρα για τους φοιτητές

Σε αδιέξοδο έχει οδηγηθεί η κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πολυτεχνείο. Οι διοικητικοί υπάλληλοι, ανένδοτοι, αρνούνται να ορίσουν ακόμα και προσωπικό ασφαλείας για τη στοιχειώδη λειτουργία των δύο ιδρυμάτων.

Η κυβέρνηση διά του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου έδωσε διορία ολίγων ωρών στις πρυτανικές αρχές για να επαναλειτουργήσουν τα ιδρύματα. Διαφορετικά θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αναληφθούν οι απαιτούμενες δράσεις για την επαναλειτουργία των δύο ΑΕΙ,

μη εξαιρουμένων των συλλήψεων όσων επιχειρήσουν να την εμποδίσουν. «Το υπουργείο Παιδείας προσφεύγει, αύριο, εκ νέου στη Δικαιοσύνη, για να εφαρμοστεί ο Νόμος και καλεί τους καθηγητές και τους φοιτητές να προσέλθουν στα μαθήματά τους. Αυτοί που θέλουν, εντός και εκτός Πανεπιστημίου, να μετατρέψουν τα δύο Ιδρύματα που παραμένουν κλειστά σε πεδίο μάχης, θα μας βρουν μαζί με την κοινωνία απέναντι. Το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο ανήκει στον ελληνικό λαό και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με το μέλλον των παιδιών και τις θυσίες των οικογενειών τους» καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Αρβανιτόπουλου.

Χτες μετά από 10 εβδομάδες κινητοποιήσεων οι διοικητικοί υπάλληλοι των δυο ιδρυμάτων αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία μέχρι την Παρασκευή ενώ τα μέλη της συγκλήτου του πανεπιστημίου της Αθήνας υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, κάτι που αναμένεται να πράξει και η σύγκλητος του ΕΜΠ.

Τι θα αποφασίσουν τελικά οι διοικητικοί; «Δεν έχουμε παρεμποδίσει να γίνουν τα μαθήματα», βεβαιώνουν, μιλώντας στην Καθημερινή, οι πρόεδροι του συλλόγου του ΕΚΠΑ Νάνσυ Μιχοπούλου και των μονίμων διοικητικών του ΕΜΠ Ράνια Ζάχου. Όμως, στις απεργιακές επιτροπές και τις γενικές συνελεύσεις έχουν επικρατήσει ακραίες απόψεις. Έτσι, δεν είναι σίγουρο εάν θα ανοίξουν τα κτίρια των δύο ΑΕΙ. Θα διαδραματιστούν, λοιπόν, σκηνές με διοικητικούς υπαλλήλους να διαπληκτίζονται με πανεπιστημιακούς και φοιτητές που θέλουν να ανοίξουν τα ιδρύματα; Πώς θα αντιδράσει το υπουργείο Παιδείας; «Ο νόμος θα εφαρμοστεί», δήλωσε ο υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, κάτι που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται η παρέμβαση της Αστυνομίας για να ανοίξουν τα κτίρια. Τελευταίο χαρτί της κυβέρνησης είναι η επίταξη των διοικητικών υπαλλήλων.

Πιο συγκεκριμένα, εάν δεν αρχίσουν άμεσα τα μαθήματα, θα χαθεί το εξάμηνο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Μετσόβιο. Από την άλλη, βέβαια, μετά τη σχεδόν τρίμηνη αναστάτωση, η κατάσταση στα δύο ιδρύματα δεν θα είναι καθόλου ρόδινη. Η ομαλοποίηση της κατάστασης θα αναδείξει τα προβλήματα που θα προκαλέσει η διαθεσιμότητα των 1.349, σε συνδυασμό με τη μακρά απεργία και τις συνέπειες της υποχρηματοδότησης (π.χ. «πάγωμα» διορισμών συμβασιούχων). «Εάν αρχίσουμε αύριο τα μαθήματα, θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τις 13 εβδομάδες μαθημάτων, όπως ορίζει ο νόμος για κάθε εξάμηνο. Βέβαια, θα συμπτυχθούν οι περίοδοι των εξετάσεων, ενώ θα χρειαστεί να παρατείνουμε το θερινό εξάμηνο έως τα τέλη Ιουλίου. Ομως, είναι βέβαιο ότι η απώλεια τόσο μεγάλου χρόνου από την κανονική έναρξη των μαθημάτων θα επηρεάσει ευρύτερα όλο το ακαδημαϊκό έργο. Είναι λάθος να κάνουμε σκόντο στα μαθήματα, όμως από την άλλη η γνώση χρειάζεται χρόνο για την αφομοίωσή της», παρατήρησε μιλώντας στην Καθημερινή ο καθηγητής του ΕΜΠ, Γιάννης Καλογήρου.

Κατόπιν αυτών των εξελίξεων όμως, το διδακτικό προσωπικό δεν δείχνει διάθεση να μπει στις αίθουσες διδασκαλίας, και έτσι η κατάσταση έφτασε σε νέο αδιέξοδο. Για τους λόγους αυτούς η κυβέρνηση εξετάζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο της επιστράτευσης με δεδομένο ότι έχει στα χέρια της και τη δικαστική απόφαση που έκρινε την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων παράνομη.

Σήμερα θα έπρεπε κανονικά ν΄ αρχίσουν τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο της Αθήνας. Μάλιστα η σύγκλητος είχε καλέσει τους διοικητικούς να ορίσουν προσωπικό ασφαλείας ώστε να ξεκινήσουν οι πανεπιστημιακές δραστηριότητες, αλλά οι διοικητικοί υπάλληλοι όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα αυτό αλλά αποφάσισαν να κρατήσουν σκληρή στάση.

Από την άλλη, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών ζητεί την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου «ώστε να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο Πανεπιστήμιο και το οδηγεί σε αντικειμενική αδυναμία εκτέλεσης όλων των λειτουργιών του» όπως λέει η ομόφωνη ανακοίνωσή της. Νωρίτερα, συνεργάτες του κ. Αρβανιτόπουλου ανέφεραν στην Καθημερινή ότι ο υπουργός ήταν έτοιμος να εισηγηθεί την επιστράτευση των διοικητικών, όμως «θεωρούμε ότι θεσμικά είναι προβληματική η εφαρμογή της».

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα