Πρόταση-σοκ από κορυφαίους οικονομολόγους: Μια νέα «φούσκα» θα μας βγάλει από την κρίση

Η δημιουργία μιας νέας παγκόσμιας «φούσκας» υποστηρίζεται πως αποτελεί την μοναδική λύση εξόδου από την οικονομικής και νομισματική κρίση που υφίσταται τα τελευταία πέντε χρόνια τις δυτικές αγορές, από τον νομπελίστα οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν και τον πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ ο Λάρι Σάμερς.

Παρά τις διαφωνίες των δύο σε επίπεδο άσκησης οικονομικής πολιτικής και γενικότερης

προσέγγισης της οικονομίας, οι απόψεις τους συναντώνται στην εκτίμηση ότι οι «φούσκες» είναι όχι απλώς «χρήσιμες», αλλά απαραίτητες στην παρούσα φάση και ίσως το μοναδικό αποτελεσματικό εργαλείο των δυτικών αγορών για έξοδό τους από την κρίση και την ύφεση.

Ο Πολ Κρούγκμαν είναι υποστηρικτής της εν λόγω θεωρίας εδώ και καιρό, κυκλοφορώντας μάλιστα τον περασμένο Αύγουστο ένα βιβλίο με σχετικό περιεχόμενο, την οποία συνυπέγραψε και ο πρώην επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Λάρι Σάμερς κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την περασμένη Κυριακή.

Η έλλειψη ρευστότητας των δυτικών οικονομιών καταδεικνύουν σαφώς πλέον την αναγκαιότητα της μόχλευσης, της «υπερθέρμανσης» αξιών, της σκόπιμης υπερτίμησης αξιών, με δυο λόγια η δημιουργία μιας νέας «φούσκας», ως εργαλείου «επιθυμητού» και «ιδεατού» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Πολ Κρούγκμαν στους New York Times, «η οικονομική άνθηση της περιόδου 2003-2007 στην αμερικανική και συνεπακόλουθα στη διεθνή οικονομία πυροδοτήθηκε από μια «φούσκα». Το ίδιο είχε συμβεί και στα τέλη της δεκαετίας του '90, το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί και κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Ρίγκαν στις ΗΠΑ. Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των περιόδων ήταν η 'ριψοκίνδυνη δράση' των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και η κολοσσιαία «φούσκα» στην αγορά ακινήτων».

Το ερώτημα που θέτει ο Κρούγκμαν είναι το κατά πόσον μπορεί μια οικονομία να δείξει έστω ένα ισχνό σημάδι ανάκαμψης όταν βρίσκεται παγιδευμένη σε καθεστώς αποπληθωρισμού. Την απάντηση τη δίνει ο Λάρι Σάμερς, τονίζοντας πως οποιαδήποτε οικονομία στον κόσμο χρειάζεται μια «φούσκα» προκειμένου να αυξήσει τη ρευστότητα και να επιτύχει μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης νέων θέσεων εργασίας. Δεδομένου της ύφεσης σε συνδυασμό με τις πολιτικές λιτότητας, είναι αδύνατο για την οικονομία να παράξει είτε ρευστότητα είτε νέες θέσεις εργασίας, άρα εκμηδενίζονται οι πιθανότητες ανάκαμψης.

Συνοπτικά λοιπόν οι δύο κορυφαίοι οικονομολόγοι συνεκτιμούν πως η συνεχιζόμενη λιτότητα και η προσπάθεια να «διαφυλαχθούν» μέσω της αποταμίευσης κεφάλαια για το μέλλον συνιστούν «τρέλα» στα τωρινά δεδομένα. Τονίζουν πως η λιτότητα είναι αποτρεπτική για νέες επενδύσεις και παραδόξως δεν είναι αποτελεσματική στην τιθάσευση των ελλειμμάτων και των χρεών: όταν δεν παράγεται «φρέσκο» χρήμα δεν μειώνονται τα ελλείμματα. Και είναι προτιμότερο τελικά να ενθαρρύνεται ο κόσμος να καταναλώνει, να ξοδεύει χρήμα, έστω δανεικό, με τον κίνδυνο να δημιουργηθεί μια νέα «τραπεζική φούσκα», καθώς μόνον έτσι θα κινηθεί η αγορά, θα τονωθεί η οικονομία και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Τόσο ο Λάρι Σάμερς, όσο και ο Πολ Κρούγκμαν φέρνουν το παράδειγμα των αμερικανικών πολυεθνικών που δεν επενδύουν τα τελευταία χρόνια – λόγω ακριβώς της δύσκολης οικονομικής κατάστασης και της αβεβαιότητας για το μέλλον. Αυτές οι εταιρείες έχουν συσσωρεύσει μεγάλα ποσά που εάν τα ρίξουν στην αγορά θα την τονώσουν σε τέτοιο επίπεδο που θα δουν τα κέρδη της να υπερδιπλασιάζονται.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα