Η άνγωστη ιστορία της συμμαχίας ΗΠΑ και Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Δύο εβδομάδες έπειτα από την αυτοκτονία του Αδόλφου Χίτλερ, Γερμανοί και Αμερικανοί στρατιώτες πολέμησαν μαζί, προκειμένου να διασώσουν μια ομάδα επιφανών Γάλλων αιχμαλώτων από ένα κάστρο της Αυστρίας, όπου και κρατούνταν παρά τη θέλησή τους.

Η αληθινή αυτή ιστορία είναι μια από τις λιγότερο γνωστές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και θυμίζει εν πολλοίς σενάριο βγαλμένο από το Χόλυγουντ. Η συγκεκριμένη στιγμή ήταν η μοναδική, καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαετούς πολέμου, που Γερμανοί και Αμερικανοί ένωσαν τις δυνάμεις τους για κοινό σκοπό.

Στο βιβλίο «The Last Battle», του

Αμερικανού ιστορικού Στίβεν Χάρντινγκ, περιγράφεται η απρόσμενη συμμαχία, που σχηματίστηκε προκειμένου να διασωθούν Γάλλοι πολιτικοί, στρατιωτικοί, αλλά και celebrities, που βρίσκονταν αιχμάλωτοι στο κάστρο Itter της Αυστρίας, από τη γερμανική εισβολή στη Γαλλία κι έπειτα.

Το γκρουπ των αιχμαλώτων αποτελούταν από των πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, Albert Lebrun, τους πρώην Γάλλους πρωθυπουργούς, Édouard Daladier και Paul Reynaud, τους στρατηγούς Maxime Weygand και Maurice Gamelin, καθώς και τον πρώην αστέρα του τένις, Jean Borotra.

Ο πρώην Γάλλος πρόεδρος, Albert Lebrun (κέντρο), ήταν ένας από τους κρατούμενους στο κάστρο Itter.

Όπως αναφέρεται στο βιβλίο, 14 Αμερικανοί στρατιώτες, με δύο μόλις τανκ και περιορισμένα πυρομαχικά, συμμάχησαν με περίπου 20 Γερμανούς στρατιωτικούς, για να υπερασπιστούν το κάστρο από επερχόμενη επίθεση των S.S. Σε διάστημα δύο ημερών, η απρόσμενη συμμαχία, υπό την αρχηγία του 27χρονου Νεοϋορκέζου λοχαγού, Τζακ Λι, κατόρθωσε να αντικρούσει τους βομβαρδισμούς των S.S, μέχρις ότου καταφθάσουν προς βοήθειά τους οι Συμμαχικές δυνάμεις.

[Αριστερά] Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Paul Reynaud – [Δεξιά] Ο αστέρας του τένις, Jean Borotra (δεξιά) ήταν μεταξύ των κρατούμενων των Ναζί.

Η συγκεκριμένη μάχη ήταν μια από τις τελευταίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, χρονολογείται στις αρχές του Μαΐου του 1945 και έρχεται στο φως της δημοσιότητας, ως απόρροια 20ετους έρευνας του συγγραφέα του βιβλίου, κ. Χάρντινγκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα