Do It Yourself! Συνταγή για σπιτικά κουλούρια Θεσσαλονίκης από τον Άκη Πετρετζίκη

Είναι το αγαπημένο σου σνακ στο χέρι, στο δρόμο… τώρα και στο σπίτι! Τα κουλούρια Θεσσαλονίκης μπορούν να γίνουν και χειροποίητα, αν ακολουθήσεις τις συμβουλές του Άκη Πετρετζίκη.

Υλικά

150 γραμμ. αλεύρι σκληρό350 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις7 ½ γραμμ. αλάτι35 γραμμ. ζάχαρη275-300 γραμμ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου2 φακελάκια ξερή μαγιά

Για την επικάλυψη

Σουσάμι2 κουταλιές της
σούπας ζάχαρη500 γραμμ. χλιαρό νερό

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Στο κάδο του μίξερ ρίχνουμε το νερό με τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Αφήνουμε για 5-6 λεπτά να φουσκώσει. Προσθέτουμε στον κάδο όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη (το αλεύρι σκληρό, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, τη ζάχαρη και το αλάτι) και τα χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, για 7-8 λεπτά, μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη, ελαστική και εύκολη στο δούλεμά της.

Λαδώνουμε τα τοιχώματα ενός μπολ και μεταφέρουμε την ζύμη να ξεκουραστεί εκεί μέσα, σκεπάζοντάς το με μια μεμβράνη για 30’- 1 ½ ώρα μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της. Γεμίζουμε ένα μπολ με το νερό (500 γραμμ.) και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το σουσάμι.

Λαδώνουμε τον πάγκο εργασίας μας, βάζουμε την ζύμη και κόβουμε σε κομμάτια βάρους 80 γραμμ.. Σχηματίζουμε με τα κομμάτια ζύμης μπαλάκια. Το κάθε μπαλάκι το πλάθουμε με τα χέρια μας σαν λουκάνικο και ενώνουμε τις 2 άκρες για να σχηματίσουμε το κουλούρι μας.

Προσέχουμε όλα τα κουλούρια να έχουνε την ίδια διάμετρο. Βουτάμε το κάθε κουλούρι μέσα στο νερό και αμέσως μετά στο μπολ με το σουσάμι. Τοποθετούμε σε ταψιά (35Χ40) που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και ψήνουμε για 15-20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

Πηγή: akispetretzikis.com

The post Do It Yourself! Συνταγή για σπιτικά κουλούρια Θεσσαλονίκης από τον Άκη Πετρετζίκη appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα